Chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy

Chłodnik to jeden z najpopularniejszych letnich obiadów. Czy wiesz jednak, że świetnie smakuje on także w wersji na słodko? To nie żart – a dowodem jest nasz przepis na chłodnik truskawkowy! Do jego przygotowania potrzebujesz soczystych truskawek, kremowego jogurtu i miodu. Całość warto dodatkowo podać z chrupiącymi płatkami migdałów i…świeżym pieczywem, które dba o większe odczuwanie sytości po posiłku. Taka zupa idealnie schładza w gorące dni, jest też super źródłem witaminy C i polifenoli. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Chłodnik truskawkowy
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

439 kcal Kalorie
26 g Białko
12 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
217 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
250 g
 truskawek
0,4
szklanki wody
100 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
2
łyżeczki miodu
24 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
0,5
garści mięty
1 g
20 g
 płatków migdałów
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

439 kcal Kalorie
26 g Białko
12 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
217 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Owoce przekładamy do garnka, dodajemy wodę, miód i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i miksujemy. Jeśli chcemy pozbyć się pestek, przecieramy mus przez sitko.

2

Mus owocowy studzimy i dokładnie mieszamy z jogurtem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

3

Pieczywo kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.

4

Gotowy chłodnik przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy płatki migdałów oraz grzanki. Danie dekorujemy listkami mięty.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.