Chlebek bananowy z kakao i orzechami
Czy przekonanie, że słodycze są zakazane podczas diety, jest słuszne? My obalamy ten mit i podkreślamy, że możesz sięgać po odpowiednio przygotowane słodkości w zdrowej wersji. Wśród licznych propozycji, które mamy dla Ciebie, chlebek bananowy po prostu musiał się pojawić. Nie musisz tracić zbędnych kilogramów kosztem wielu wyrzeczeń. Banany i erytrol sprawiają, że chlebek nabiera przyjemnego słodkiego smaku, ale nie dostarcza olbrzymiej ilości dodatkowych kalorii. Dzięki wykorzystaniu pełnoziarnistej mąki stanowi skarbnicę błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Jeżeli masz ochotę na chlebek bananowy przepis z dodatkiem kakao i orzechów będzie świetnym wyborem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bananów
240 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
12
|
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia,
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przepis na chlebek bananowy przypadnie Ci do gustu ze względu na swoją prostotę i końcowy efekt. Zacznij od przygotowania miski i rozgniecenia bananów. Możesz to zrobić przy pomocy widelca. Nie przejmuj się, jeżeli w cieście będą też większe kawałki owoców. Włącz piekarnik i nagrzej do 180°C (tryb góra/dół).
Teraz chlebek bananowy fit wzbogać o olej rzepakowy. Wlej go bezpośrednio do rozgniecionych bananów.
Wlej szklankę mleka roślinnego i dodaj erytrol, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, ale sprawia, że bananowy chlebek zyskuje słodycz. Zmiksuj składniki.
Najprostszy chlebek bananowy wymaga właściwie tylko połączenia mokrych składników z sypkimi. Przesiej teraz pełnoziarnistą mąkę pszenną do osobnej miski. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Nasz sprawdzony przepis na chlebek bananowy nabiera lekko czekoladowego smaku po dodaniu kakao. Zrób to właśnie teraz. Dorzuć posiekane orzechy włoskie, które stanowią cenne źródło kwasów omega-3. Wymieszaj suche składniki, a następnie połącz je z mokrymi z drugiej miski. Mieszaj krótko, aż uzyskasz ciasto, z którego wyrośnie wilgotny chlebek bananowy.
Teraz pozostaje tylko umieścić chlebek bananowy z kakao oraz orzechami w formie. Zanim to zrobisz, weź łyżkę lub szpatułkę i zamieszaj ciasto.
Przygotuj formę keksową. Najlepiej o wymiarach: 35 × 12 × 10 cm. Posmaruj ją lekko masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Przełóż do niej chlebek bananowy i nie zwlekając wstaw do nagrzanego piekarnika.
Chlebek bananowy piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut w trybie góra/dół. Po upływie tego czasu sprawdź, czy jest gotowy. Włóż w chlebek patyczek – jeżeli jest suchy, to znaczy, że się upiekł. Uchyl drzwi piekarnika i zostaw go jeszcze na chwilę w cieple. Po 10 minutach wyjmij dietetyczny chlebek bananowy z piekarnika i z foremki. Poczekaj, aż przestygnie. Smacznego!