Chlebek bananowy z kakao i orzechami

Chlebek bananowy z kakao i orzechami

Czy przekonanie, że słodycze są zakazane podczas diety, jest słuszne? My obalamy ten mit i podkreślamy, że możesz sięgać po odpowiednio przygotowane słodkości w zdrowej wersji. Wśród licznych propozycji, które mamy dla Ciebie, chlebek bananowy po prostu musiał się pojawić. Nie musisz tracić zbędnych kilogramów kosztem wielu wyrzeczeń. Banany i erytrol sprawiają, że chlebek nabiera przyjemnego słodkiego smaku, ale nie dostarcza olbrzymiej ilości dodatkowych kalorii. Dzięki wykorzystaniu pełnoziarnistej mąki stanowi skarbnicę błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Jeżeli masz ochotę na chlebek bananowy przepis z dodatkiem kakao i orzechów będzie świetnym wyborem. 

5 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,74/5
(z 43 ocen)
Chlebek bananowy z kakao i orzechami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
8 g Białko
18 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
166 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
2
sztuki bananów
240 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g
20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
12
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
0,5
łyżki kakao
5 g
30 g
 orzechów włoskich
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
6 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
8 g Białko
18 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
166 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Przepis na chlebek bananowy przypadnie Ci do gustu ze względu na swoją prostotę i końcowy efekt. Zacznij od przygotowania miski i rozgniecenia bananów. Możesz to zrobić przy pomocy widelca. Nie przejmuj się, jeżeli w cieście będą też większe kawałki owoców. Włącz piekarnik i nagrzej do 180°C (tryb góra/dół).

2

Teraz chlebek bananowy fit wzbogać o olej rzepakowy. Wlej go bezpośrednio do rozgniecionych bananów.

3

Wlej szklankę mleka roślinnego i dodaj erytrol, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, ale sprawia, że bananowy chlebek zyskuje słodycz. Zmiksuj składniki.

4

Najprostszy chlebek bananowy wymaga właściwie tylko połączenia mokrych składników z sypkimi. Przesiej teraz pełnoziarnistą mąkę pszenną do osobnej miski. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Nasz sprawdzony przepis na chlebek bananowy nabiera lekko czekoladowego smaku po dodaniu kakao. Zrób to właśnie teraz. Dorzuć posiekane orzechy włoskie, które stanowią cenne źródło kwasów omega-3. Wymieszaj suche składniki, a następnie połącz je z mokrymi z drugiej miski. Mieszaj krótko, aż uzyskasz ciasto, z którego wyrośnie wilgotny chlebek bananowy.

5

Teraz pozostaje tylko umieścić chlebek bananowy z kakao oraz orzechami w formie. Zanim to zrobisz, weź łyżkę lub szpatułkę i zamieszaj ciasto.

6

Przygotuj formę keksową. Najlepiej o wymiarach: 35 × 12 × 10 cm. Posmaruj ją lekko masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Przełóż do niej chlebek bananowy i nie zwlekając wstaw do nagrzanego piekarnika.

7

Chlebek bananowy piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut w trybie góra/dół. Po upływie tego czasu sprawdź, czy jest gotowy. Włóż w chlebek patyczek – jeżeli jest suchy, to znaczy, że się upiekł. Uchyl drzwi piekarnika i zostaw go jeszcze na chwilę w cieple. Po 10 minutach wyjmij dietetyczny chlebek bananowy z piekarnika i z foremki. Poczekaj, aż przestygnie. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.