Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Lubisz chleb w każdej postaci? Proponuję Ci przepis na domowy chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej, który znakomicie będzie się nadawał na przyrządzone kanapeczki bądź dodatek do różnych past i nie tylko. Wypróbuj, a poznasz niepowtarzalny smak pieczywa.

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 98 ocen)
Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

167 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
24 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
2
porcje kaszy jaglanej
200 g
1
szklanka komosy ryżowej
200 g
10
łyżeczek babki jajowatej
50 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
2
łyżki octu jabłkowego
20 g
2
szczypty soli
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

167 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
27 g Węglowodany
24 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Moczymy w wodzie przez cały dzień kaszę jaglaną i komosę ryżową. Następnie przepłukujemy, nalewamy nowej wody i znów moczymy zostawiając na noc

2

Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni

3

Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami

4

Babkę jajowatą zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut

5

Wszystkie składniki mieszamy razem i blendujemy

6

Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika

7

Pieczemy 90 minut, po 45 minutach chlebek wyciągamy i dziurkujemy widelcem wierzch. Wstawiamy na kolejne 45 minut

8

Cieszymy się pysznym smakiem domowego chleba. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?