Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk

Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk

Chilli co carne to popularna potrawa prosto z kuchni meksykańskiej. Nasz przepis z indykiem i ryżem jest pełen wyrazistych przypraw i kakao! Spróbuj!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 36 ocen)
Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

600 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
100 g Węglowodany
648 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
240 g
 fasoli czarnej konserwowej
200 g
 mięsa mielonego z indyka
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
łyżeczka kolendry
1 g
0,5
łyżki kakao
5 g
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
200 g
 ryżu basmati
2
szklanki wody
500 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

600 kcal Kalorie
27 g Białko
9 g Tłuszcze
100 g Węglowodany
648 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Cebulę, paprykę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej warzywa.

3

Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy mięso i dusimy razem cały czas mieszając.

4

Dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.

5

Dodajemy czarną fasolę konserwową i kukurydzę. Gotujemy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kakao, wędzoną papryką oraz posiekaną kolendrą.

6

Ugotowane chilli podajemy z ryżem . Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.