Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk
Chilli co carne to popularna potrawa prosto z kuchni meksykańskiej. Nasz przepis z indykiem i ryżem jest pełen wyrazistych przypraw i kakao! Spróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
fasoli czarnej konserwowej
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
łyżeczka kolendry
1 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
200 g
|
ryżu basmati
|
2
|
szklanki wody
500 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Egzotyczne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane w wykonaniu. Przygotowanie chilli con carne zacznij od wyjęcia garnka, wlania wody i włożenia do niej ryżu. Gotuj go zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Paprykę czerwoną, papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek umyj w zimnej wodzie. Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Pokrój ją w paski, a chilli posiekaj. Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Cebulę pokrój w pióra. Czosnek posiekaj. Już na wstępie widać, że przepis na chilli con carne jest dla osób, które lubią intensywne smaki.
W chilli con carne przepis wymaga, aby przygotowane warzywa udusić. W tym celu weź rondel i wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i wrzuć warzywa. Duś warzywa pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż zmiękną. Użyj mocy palnika trochę mniejszej niż średnia.
Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich mielone mięso z indyka. Duś wszystko razem i mieszaj cały czas. To wstęp do tego, aby chili con carne z ryżem dobrze wyszło.
Teraz otwórz puszkę pomidorów i dodaj je do mięsa z warzywami. Wlej trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Mięso powinno stać się bardzo miękkie.
Czas na dodanie do chili con carne z indyka porcji białka roślinnego. Dlatego otwórz fasolę i odcedź ją. To samo zrób z kukurydzą. Dalej gotuj wszystko razem przez chwilę.
O wyjątkowości naszego chilli con carne z ryżem decyduje mieszanka przypraw. Posól potrawę, a następnie dopraw pieprzem i kuminem. Unikalnym składnikiem jest kakao. Dodaj je teraz. Świeżą kolendrę posiekaj i wsyp łyżeczkę. Wszystko wymieszaj, aby smaki rozprowadziły się równomiernie po całej potrawie. Podgrzewaj jeszcze maksymalnie przez 10 minut.
Pozostaje już tylko podać chili con carne fit z ugotowanym ryżem. Przenieś się do świata niezapomnianych doznań kulinarnych – tym razem w rejony Meksyku!