
Chilli con carne z indykiem i ryżem – kulinarny Meksyk
Chilli co carne to popularna potrawa prosto z kuchni meksykańskiej. Nasz przepis z indykiem i ryżem jest pełen wyrazistych przypraw i kakao! Spróbuj!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
fasoli czarnej konserwowej
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
łyżeczka kolendry
1 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
200 g
|
ryżu basmati
|
2
|
szklanki wody
500 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Cebulę, paprykę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej warzywa.
Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy mięso i dusimy razem cały czas mieszając.
Dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Dodajemy czarną fasolę konserwową i kukurydzę. Gotujemy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kakao, wędzoną papryką oraz posiekaną kolendrą.
Ugotowane chilli podajemy z ryżem . Smacznego!