Chilli sin carne
Chili sin carne z ryżem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Postępując według zawartych poniżej instrukcji, przygotujesz oryginalny, pożywny obiad, którego sekret tkwi w idealnym połączeniu warzyw i przypraw – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
fasoli konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry
2 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Wrzucamy pomidory i gotujemy, aż się rozpadną.
Następnie dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę z puszki oraz pokrojoną paprykę. Całość należy zagotować.
Gdy wszystkie składniki się zagotują, doprawiamy potrawę solą, pieprzem, chilli, kakao, sokiem z cytryny i kolendrą.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!