 
      Chilli sin carne z ryżem
Czy wiesz, że słowa “sin carne” oznaczają po hiszpańsku “bez mięsa” i są przeciwieństwem wyrażenia “con carne”, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza danie zawierające dodatek tego właśnie składnika? Nasz przepis na chili sin carne udowadnia, że idealny smak meksykańskiej kuchni można uzyskać również w wersji wegetariańskiej – jako źródło białka wystarczy wykorzystać czerwoną fasolę, całość doprawiając pochodzącymi z Ameryki Środkowej przyprawami, takimi jak kakao, kumin, czy wędzona papryka. Jeśli masz ochotę na urozmaicenie swojego jadłospisu daniami pochodzącymi z gorącego, pełnego egzotycznych smaków Meksyku, koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            2
           | 
              sztuki papryki czerwonej
             
                340 g
               | 
| 
            2
           | 
              łodygi selera naciowego
             
                90 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka papryczki chili
             
                20 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            3
           | 
              ząbki czosnku
             
                18 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie kukurydzy konserwowej
             
                240 g
               | 
| 
            480 g 
           | 
               fasoli czerwonej konserwowej
             | 
| 
            200 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki natki pietruszki
             
                20 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchewki
             
                80 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie pomidorów w puszce
             
                400 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki kuminu
             
                2,5 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka papryki wędzonej
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka papryki słodkiej
             
                3 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżki kakao
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni.
Marchewkę, paprykę i seler naciowy kroimy. Podsmażamy przez 4 minuty.
Dodajemy pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę, posypujemy przyprawami i kakao, przykrywamy. Dusimy przez 8 minut.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        