Chilli sin carne z ryżem
Czy wiesz, że słowa “sin carne” oznaczają po hiszpańsku “bez mięsa” i są przeciwieństwem wyrażenia “con carne”, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza danie zawierające dodatek tego właśnie składnika? Nasz przepis na chili sin carne udowadnia, że idealny smak meksykańskiej kuchni można uzyskać również w wersji wegetariańskiej – jako źródło białka wystarczy wykorzystać czerwoną fasolę, całość doprawiając pochodzącymi z Ameryki Środkowej przyprawami, takimi jak kakao, kumin, czy wędzona papryka. Jeśli masz ochotę na urozmaicenie swojego jadłospisu daniami pochodzącymi z gorącego, pełnego egzotycznych smaków Meksyku, koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
480 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
200 g
|
ryżu basmati
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni.
Marchewkę, paprykę i seler naciowy kroimy. Podsmażamy przez 4 minuty.
Dodajemy pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę, posypujemy przyprawami i kakao, przykrywamy. Dusimy przez 8 minut.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.