Cebularze z ciasta francuskiego
Klasyka lubelskiej kuchni? Cebularze! W naszej wersji proponujemy ich przygotowanie na bazie ciasta francuskiego zamiast drożdżowego – bo taka zamiana zdecydowanie skraca czas potrzebny, by je przyrządzić. Farsz do cebularzy to klasyczne połączenie podsmażonej cebuli i aromatycznych przypraw – znajdziesz tu tymianek, kminek, pieprz i sól. Cebularze z ciasta francuskiego to przepis idealny na szybką przekąskę do pracy czy do szkoły. Wypróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
3
|
sztuki cebuli
240 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kminku
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Cebulę kroimy w piórka. Jajko rozkłócamy w miseczce.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawy i całość podsmażamy ok. 15-20 minut do czasu, aż cebula będzie złocisto-brązowa.
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie, na którym równomiernie rozkładamy cebulę. Ciasto w poprzek dzielimy na paski, które zwijamy w ślimaczki. Cebularze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i całość pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie przyrumienione.