
Burger z szarpanym seitanem

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,3
|
opakowania seitanu instant
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
1
|
sztuka bułki grahamki
70 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
sztuka ogórka kiszonego
50 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Następnie kroimy na cienkie paski i rozdzielamy rękami, aby uzyskać szarpaną konsystencję.
Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu podsmażamy seitan na złoty kolor. Dodajemy przyprawę do gyrosa, dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania intensywnego aromatu oraz lekkiej chrupkości. Odstawiamy.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Ogórka kroimy w cienkie plastry.
W misce łączymy majonez, musztardę oraz syrop klonowy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aż sos będzie gładki.
Bułkę kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni, aż będą chrupiące od wewnętrznej strony.
Na dolnej połówce bułki nakładamy porcję sosu. Układamy warstwę miksu sałat, następnie dodajemy poszarpany seitan i polewamy pozostałym sosem. Na seitanie układamy ogórek i cebulę. Nakrywamy burger górną częścią bułki