Burger z szarpanym seitanem

Burger z szarpanym seitanem

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Burger z szarpanym seitanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

603 kcal Kalorie
39 g Białko
25 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
940 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
0,3
opakowania seitanu instant
40 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
1
sztuka bułki grahamki
70 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
sztuka ogórka kiszonego
50 g
25 g
 miksu sałat
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

603 kcal Kalorie
39 g Białko
25 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
940 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Następnie kroimy na cienkie paski i rozdzielamy rękami, aby uzyskać szarpaną konsystencję.

2

Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu podsmażamy seitan na złoty kolor. Dodajemy przyprawę do gyrosa, dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania intensywnego aromatu oraz lekkiej chrupkości. Odstawiamy.

3

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Ogórka kroimy w cienkie plastry.

4

W misce łączymy majonez, musztardę oraz syrop klonowy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aż sos będzie gładki.

5

Bułkę kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni, aż będą chrupiące od wewnętrznej strony.

6

Na dolnej połówce bułki nakładamy porcję sosu. Układamy warstwę miksu sałat, następnie dodajemy poszarpany seitan i polewamy pozostałym sosem. Na seitanie układamy ogórek i cebulę. Nakrywamy burger górną częścią bułki

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.