Burger z łososia z awokado
Burger z rybą to idealnie pyszna alternatywa dla typowych fast-foodów na bazie czerwonego i drobiowego mięsa. Dowód? Nasz przepis na burger z łososia z awokado! Sekret tego niezwykłego dania tkwi w panierce z nasion sezamu, dressingu na bazie majonezu i sosu Sriracha oraz dodatku awokado. Nie dość, że tak przygotowany burger ma więc prawdziwie niebiański smak, to dostarcza również mnóstwa witamin, składników mineralnych i przeciwzapalnych kwasów omega-3. Pysznie, zdrowo i bez wyrzutów sumienia – brzmi jak przepis na posiłek idealny, czyż nie?
        Kategorie
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            150 g 
           
         | 
        
           
               łososia
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki bułki grahamki
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki awokado
             
                          
                70 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z cytryny
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka sezamu
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki szczypiorku
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka majonezu
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sriracha
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            20 g 
           
         | 
        
           
               rukoli
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łososia drobno siekamy, dodajemy sezam i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, lekko mieszamy, formujemy burgery.
Burgery z łososia smażymy na patelni przez około 8 minut po 4 minuty z jednej i drugiej strony.
W naczyniu łączymy: majonez, ostry sos oraz sok z cytryny. Awokado kroimy w plasterki.
Bułki smarujemy sosem, układamy rukolę, awokado oraz burgera. Przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.