Burger z łososia z awokado

Burger z łososia z awokado

Burger z rybą to idealnie pyszna alternatywa dla typowych fast-foodów na bazie czerwonego i drobiowego mięsa. Dowód? Nasz przepis na burger z łososia z awokado! Sekret tego niezwykłego dania tkwi w panierce z nasion sezamu, dressingu na bazie majonezu i sosu Sriracha oraz dodatku awokado. Nie dość, że tak przygotowany burger ma więc prawdziwie niebiański smak, to dostarcza również mnóstwa witamin, składników mineralnych i przeciwzapalnych kwasów omega-3. Pysznie, zdrowo i bez wyrzutów sumienia – brzmi jak przepis na posiłek idealny, czyż nie?

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Burger z łososia z awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

458 kcal Kalorie
23 g Białko
22 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
445 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 łososia
2
sztuki bułki grahamki
140 g
0,5
sztuki awokado
70 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
1
łyżeczka majonezu
10 g
1
łyżka sosu sriracha
10 g
20 g
 rukoli
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

458 kcal Kalorie
23 g Białko
22 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
445 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Łososia drobno siekamy, dodajemy sezam i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, lekko mieszamy, formujemy burgery.

2

Burgery z łososia smażymy na patelni przez około 8 minut po 2 minuty z każdej strony.

3

W naczyniu łączymy: majonez, ostry sos oraz sok z cytryny. Awokado kroimy w plasterki.

4

Bułki smarujemy sosem, układamy rukolę, awokado oraz burgera. Przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.