Burger z łososia z awokado
Burger z rybą to idealnie pyszna alternatywa dla typowych fast-foodów na bazie czerwonego i drobiowego mięsa. Dowód? Nasz przepis na burger z łososia z awokado! Sekret tego niezwykłego dania tkwi w panierce z nasion sezamu, dressingu na bazie majonezu i sosu Sriracha oraz dodatku awokado. Nie dość, że tak przygotowany burger ma więc prawdziwie niebiański smak, to dostarcza również mnóstwa witamin, składników mineralnych i przeciwzapalnych kwasów omega-3. Pysznie, zdrowo i bez wyrzutów sumienia – brzmi jak przepis na posiłek idealny, czyż nie?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
łososia
|
2
|
sztuki bułki grahamki
140 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
łyżka sosu sriracha
10 g
|
20 g
|
rukoli
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łososia drobno siekamy, dodajemy sezam i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, lekko mieszamy, formujemy burgery.
Burgery z łososia smażymy na patelni przez około 8 minut po 2 minuty z każdej strony.
W naczyniu łączymy: majonez, ostry sos oraz sok z cytryny. Awokado kroimy w plasterki.
Bułki smarujemy sosem, układamy rukolę, awokado oraz burgera. Przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!