Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku
Lubisz kuchnię azjatycką? Wypróbuj nasz przepis na bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku, czyli pomysł na kreatywne śniadanie, kolację albo posiłek zabrany w drogę. Sekret tej pysznej potrawy tkwi w połączeniu delikatnej kluski na parze ze smażonym w panierce kurczakiem oraz wyrazistym sosem na bazie miodu, sosu sojowego i pasty Gochujang. Całość fantastycznie sprawdzi się jako zamiennik klasycznych kanapek – a do tego dostarczy aż 20 g w porcji. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki klusek na parze
268 g
|
Mięso: |
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,8
|
szklanki maślanki
200 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Panierka: |
|
7
|
łyżek mąki ryżowej
70 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki pasty Gochujang
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,4
|
szklanki wody
100 g
|
Do podania: |
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kluski na parze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. (bardzo dobrze sprawdzą się np. Kluski na parze, Nasze Smaki dostępne w Biedronce).
Mięso kroimy w kostkę. Zalewamy maślanką i odstawiamy na około godzinę.
W misce mieszamy składniki panierki (mąka, pieprz, papryka, czosnek i sól).
Mięso obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Mięso po usmażeniu zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Dodajemy pastę, miód, sos sojowy i wodę. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Ponownie dodajemy mięso na patelnię i obtaczamy sosem.
Bułkę przekrajamy, w środku układamy mięso i warzywa.