Budyń z jagodami
Budyń na diecie? Z nami to możliwe! Wystarczy, że zamiast cukru użyjesz mniej kalorycznego ksylitolu, a idealny, waniliowy budyń będzie świetnym uzupełnieniem Twojego jadłospisu. Nasza propozycja podania – budyń z jagodami, łączy w sobie dwa smaki dzieciństwa – słodki, kremowy deser na bazie jajek i mleka i kwaskowate jagody, prosto z pachnącego, polskiego lasu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki mleka 1,5% tłuszczu
500 g
|
4
|
łyżki mąki ziemniaczanej
40 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
1
|
sztuka żółtka
20 g
|
240 g
|
jagód
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy 3/4 mleka, ekstrakt waniliowy, erytrol i całość gotujemy.
Mąkę ziemniaczaną i żółtko mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gotową gładką masę przelewamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do rozgrzanego rondla wsypujemy jagody. Wlewamy trochę wody i doprowadzamy do wrzenia.
Zimny budyń polewamy jagodami. Smacznego!