Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Buddha bowl z burakiem

Buddha bowl z burakiem

Burak – niedoceniony super food polskiej kuchni. Jest pełen substancji bioaktywnych, korzystnie działających na nasz organizm – znajdziesz tu antyoksydanty, witaminę C, żelazo i kwas foliowy. Wspiera leczenie niedokrwistości, a także pozytywnie wpływa na odporność i pracę układu krążenia. W naszym przepisie serwowany w postaci kolorowego buddha bowl z burakiem w towarzystwie komosy ryżowej, ciecierzycy, tofu i szpinaku oraz wyrazistego sosu na bazie tahini, soku z cytryny i syropu klonowego. To wegańskie danie świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy, sycący posiłek zabierany do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Buddha bowl z burakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

528 kcal Kalorie
26 g Białko
24 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
526 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 komosy ryżowej
1
sztuka buraka
100 g
100 g
 ciecierzycy konserwowej
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
50 g
 szpinaku
2
łyżeczki sezamu
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sos:

3
łyżeczki tahini
18 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1,2
łyżeczki syropu klonowego
12 g
0,1
szklanki wody
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

528 kcal Kalorie
26 g Białko
24 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
526 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Tofu kroimy w kostkę. Przyprawiamy kurkumą, papryką, kminem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy na talerz.

3

Ciecierzycę odsączamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni po tofu przez 3-4 minuty, do zarumienienia.

4

Buraka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.

5

W miseczce przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy: tahini, sok z cytryny, wodę i syrop klonowy (jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej wody).

6

Na talerzu układamy komosę, tofu, ciecierzycę, buraka i szpinak. Posypujemy sezamem (możemy wcześniej uprażyć na suchej patelni). Przed podaniem polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.