Buddha bowl z burakiem
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
komosy ryżowej
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
100 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki tahini
18 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
1,2
|
łyżeczki syropu klonowego
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę. Przyprawiamy kurkumą, papryką, kminem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy na talerz.
Ciecierzycę odsączamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni po tofu przez 3-4 minuty, do zarumienienia.
Buraka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W miseczce przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy: tahini, sok z cytryny, wodę i syrop klonowy (jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej wody).
Na talerzu układamy komosę, tofu, ciecierzycę, buraka i szpinak. Posypujemy sezamem (możemy wcześniej uprażyć na suchej patelni). Przed podaniem polewamy sosem.