Buddha bowl z awokado
Miska buddy (buddha bowl) to bazujące na żywności zaliczanej do tzw. superfoods danie. Sprawdzi się ono idealnie jako obiad, posiłek zabrany do pracy czy kolacja. Jak stworzyć pyszną „miskę buddhy”? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na buddha bowl z awokado, a przekonasz się jakie to proste! W poniższym przepisie znajdziesz pełną witamin z grupy B i żelaza soczewicę, sezam i awokado zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, ananasa będącego źródłem przeciwzapalnej bromelainy i przeciwutleniające przyprawy. Zastrzyk energii gwarantowany!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
soczewicy czarnej
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,3
|
sztuki ogórka zielonego
50 g
|
240 g
|
ananasa świeżego
|
1
|
łyżeczka pasty miso
5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka kolendry suszonej
2 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Kroimy awokado w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, ogórek w plasterki, ananas w kostkę.
Do naczynia, w którym będziemy miksować, wkładamy pastę miso, czosnek suszony, imbir mielony, sos sojowy, sok z cytryny, nasiona sezamu, olej, wodę i wszystko dokładnie miksujemy.
Smacznego!