Buddha bowl

Buddha bowl

Buddha bowl, czyli danie zwane również “miską obfitości” to idealna potrawa dla tych, którzy marzą o łatwym i szybkim posiłku zawierającym moc witamin i składników mineralnych. W oryginalnej wersji, potrawa ta składa się jedynie z produktów pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z naukami religii buddyjskiej. W naszej wersji, Buddha bowl to połączenie słodkich batatów, kremowego awokado oraz wysokobiałkowego tofu, a wszystko to podane z mieszanką przypraw i ryżem. Koniecznie spróbuj, a pokochasz ten oryginalny smak i prostotę wykonania!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,22/5
(z 27 ocen)
Buddha bowl
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

408 kcal Kalorie
16 g Białko
20 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
739 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu basmati
1,7
opakowania tofu
300 g
2
sztuki awokado
280 g
300 g
 batatów
100 g
 mieszanki sałat
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
4,5
łyżki sosu sojowego
45 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
łyżeczka masła orzechowego
10 g
0,1
opakowania mleczka kokosowego
20 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
1,5
łyżki kiełków brokuła
12 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

408 kcal Kalorie
16 g Białko
20 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
739 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra dół.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki z sosem sojowym (połowa) i olejem.

4

Bataty kroimy w kostkę, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 20 minut.

5

Paprykę kroimy w paski, obieramy awokado i kroimy w kostkę.

6

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kostki tofu, smażymy, aż się zarumieni, odkładamy na bok.

7

W miseczce mieszamy masło orzechowe, sos sojowy (pozostały) i mleczko kokosowe.

8

Na dno miski wsypujemy ryż i dookoła nasze składniki: awokado, paprykę, tofu, upieczone bataty, kiełki, sałatę i polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.