Buddha bowl
Buddha bowl, czyli danie zwane również “miską obfitości” to idealna potrawa dla tych, którzy marzą o łatwym i szybkim posiłku zawierającym moc witamin i składników mineralnych. W oryginalnej wersji, potrawa ta składa się jedynie z produktów pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z naukami religii buddyjskiej. W naszej wersji, Buddha bowl to połączenie słodkich batatów, kremowego awokado oraz wysokobiałkowego tofu, a wszystko to podane z mieszanką przypraw i ryżem. Koniecznie spróbuj, a pokochasz ten oryginalny smak i prostotę wykonania!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
1,7
|
opakowania tofu
300 g
|
2
|
sztuki awokado
280 g
|
300 g
|
batatów
|
100 g
|
mieszanki sałat
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
4,5
|
łyżki sosu sojowego
45 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
20 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1,5
|
łyżki kiełków brokuła
12 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki z sosem sojowym (połowa) i olejem.
Bataty kroimy w kostkę, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 20 minut.
Paprykę kroimy w paski, obieramy awokado i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kostki tofu, smażymy, aż się zarumieni, odkładamy na bok.
W miseczce mieszamy masło orzechowe, sos sojowy (pozostały) i mleczko kokosowe.
Na dno miski wsypujemy ryż i dookoła nasze składniki: awokado, paprykę, tofu, upieczone bataty, kiełki, sałatę i polewamy sosem.