
Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano
Bruschetta to klasyczne danie kuchni włoskiej, podawane zwykle z pomidorami i świeżą bazylią. My postanowiliśmy stworzyć jej bardziej sycącą wersję — i tak powstała bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano. Dzięki dodatkowi soczewicy danie to jest sycące i bogate w pełnowartościowe białko. Z kolei ser grana padano dopełnia naszą bruschettę, nadając jej wyrazistego, lekko ostrego smaku. Spróbuj koniecznie!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzewamy olej. Smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę, cukinię, posiekany seler naciowy, por. Podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy soczewicę. Prażymy przez około 3 minuty, po czym zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Ugotowaną soczewicę i warzywa zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekaną, świeżą bazylię.
Bagietkę kroimy na kromki. Kromki skrapiamy olejem i przygotowujemy grzanki na suchej patelni.
Gotowy sos podajemy na grzankach, posypujemy serem grana padano i polewamy octem balsamicznym.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
