Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano

Bruschetta to klasyczne danie kuchni włoskiej, podawane zwykle z pomidorami i świeżą bazylią. My postanowiliśmy stworzyć jej bardziej sycącą wersję — i tak powstała bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano. Dzięki dodatkowi soczewicy danie to jest sycące i bogate w pełnowartościowe białko. Z kolei ser grana padano dopełnia naszą bruschettę, nadając jej wyrazistego, lekko ostrego smaku. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

382 kcal Kalorie
19 g Białko
9 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
395 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bagietki
140 g
10
łyżek soczewicy czerwonej
100 g
1
sztuka pora
140 g
0,5
sztuki cukinii
95 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
1,2
porcji sera grana padano
30 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżka octu balsamicznego
6 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

382 kcal Kalorie
19 g Białko
9 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
395 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W rondlu rozgrzewamy olej. Smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem.

2

Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę, cukinię, posiekany seler naciowy, por. Podsmażamy przez chwilę.

3

Dodajemy soczewicę. Prażymy przez około 3 minuty, po czym zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

4

Ugotowaną soczewicę i warzywa zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekaną, świeżą bazylię.

5

Bagietkę kroimy na kromki. Kromki skrapiamy olejem i przygotowujemy grzanki na suchej patelni.

6

Gotowy sos podajemy na grzankach, posypujemy serem grana padano i polewamy octem balsamicznym.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?