Botwinka
Myślisz o wiosennej zupie i… od razu ma myśl przychodzi Ci botwinka? Nam także! Połączenie chrupiących buraczków z ziemniakami, czosnkiem i koperkiem to przepis idealny na wiosenny obiad. Nasza botwinka to nie tylko eksplozja smaków, ale też bomba witamin i składników odżywczych – znajdziesz tu witaminy z grupy B, żelazo, błonnik pokarmowy, antyoksydanty…a dodatek jogurtu i jajka dodatkowo dostarcza białka, co sprawia, że posiłek ten jest pełnowartościowy i z pewnością nasyci Cię na długo. Koniecznie wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
botwinki
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajko gotujemy na twardo przez 7 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Botwinkę kroimy w całości: buraczki w drobną kostkę, listki siekamy. Ziemniaki również kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki, cebulę i czosnek, całość podsmażamy przez 5 minut.
Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy zawartość przez ok. 8-10 minut w zależności od grubości kostki ziemniaków. Gdyby bulion za bardzo odparował, stopniowo dolewamy wodę podczas gotowania.
Po tym czasie dodajemy botwinkę i gotujemy wszystko przez kolejne 5 minut. Sprawdzamy, czy buraczki są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy 2-3 łyżki zupy, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy kolejne 2-3 łyżki bulionu, mieszamy i dodajemy rozrobiony jogurt do zupy. Zawartość garnka jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Gotową zupę przekładamy do talerza i podajemy z jajkiem. Danie posypujemy posiekanym koperkiem.