Batoniki muesli
Sklepowe batony? Zamień je na domowej roboty batoniki muesli – czyli zdrowy deser pełen witamin i składników mineralnych! Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis, a pyszne batoniki przygotujesz jedynie z 5 składników. Jakich? Obok bazy pod postacią płatków owsianych potrzebne Ci będą chrupiące pestki dyni, słodkie morele suszone, kremowe masło orzechowe i miód. Całość warto podać z jogurtem typu skyr, który nadaje batonikom delikatnej nutki orzeźwienia. Koniecznie wypróbuj i wzbogać dietę w porcję błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B.
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            20
           
         | 
        
           
              łyżek płatków owsianych
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               pestek dyni
             
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              sztuki suszonych moreli
             
                          
                56 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki miodu
             
                          
                48 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła orzechowego
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
          Do podania: | 
          |
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie jogurtu skyr
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Morele siekamy na kawałki. Mielimy płatki na drobno w blenderze kielichowym, malakserze lub młynku do kawy.
W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe. Dodajemy płatki, pestki dyni, morele i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do foremki o wymiarach około 15 × 15 cm lub 20 × 10 cm (foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej później wyjąć masę), równo rozprowadzamy.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wyjmujemy i kroimy na batoniki.
Podajemy z jogurtem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.