Batoniki muesli
Sklepowe batony? Zamień je na domowej roboty batoniki muesli – czyli zdrowy deser pełen witamin i składników mineralnych! Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis, a pyszne batoniki przygotujesz jedynie z 5 składników. Jakich? Obok bazy pod postacią płatków owsianych potrzebne Ci będą chrupiące pestki dyni, słodkie morele suszone, kremowe masło orzechowe i miód. Całość warto podać z jogurtem typu skyr, który nadaje batonikom delikatnej nutki orzeźwienia. Koniecznie wypróbuj i wzbogać dietę w porcję błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek płatków owsianych
200 g
|
50 g
|
pestek dyni
|
3,6
|
sztuki suszonych moreli
50 g
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
4
|
łyżeczki masła orzechowego
40 g
|
Do podania: |
|
0 g
|
jogurtu skyr
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Morele siekamy na kawałki.
W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe. Dodajemy płatki, pestki dyni, morele i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do foremki (foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej później wyjąć masę), równo rozprowadzamy.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wyjmujemy i kroimy na batoniki.
Podajemy z jogurtem.