Batoniki muesli

Batoniki muesli

Sklepowe batony? Zamień je na domowej roboty batoniki muesli – czyli zdrowy deser pełen witamin i składników mineralnych! Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis, a pyszne batoniki przygotujesz jedynie z 5 składników. Jakich? Obok bazy pod postacią płatków owsianych potrzebne Ci będą chrupiące pestki dyni, słodkie morele suszone, kremowe masło orzechowe i miód. Całość warto podać z jogurtem typu skyr, który nadaje batonikom delikatnej nutki orzeźwienia. Koniecznie wypróbuj i wzbogać dietę w porcję błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

15 min
Czas przygotowania
135 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Batoniki muesli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

526 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
35 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
20
łyżek płatków owsianych
200 g
50 g
 pestek dyni
3,6
sztuki suszonych moreli
50 g
4
łyżeczki miodu
48 g
4
łyżeczki masła orzechowego
40 g

Do podania:

0 g
 jogurtu skyr

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

526 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
35 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Morele siekamy na kawałki.

2

W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe. Dodajemy płatki, pestki dyni, morele i dokładnie mieszamy.

3

Przekładamy do foremki (foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej później wyjąć masę), równo rozprowadzamy.

4

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wyjmujemy i kroimy na batoniki.

5

Podajemy z jogurtem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.