Batoniki muesli

Batoniki muesli

Sklepowe batony? Zamień je na domowej roboty batoniki muesli – czyli zdrowy deser pełen witamin i składników mineralnych! Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis, a pyszne batoniki przygotujesz jedynie z 5 składników. Jakich? Obok bazy pod postacią płatków owsianych potrzebne Ci będą chrupiące pestki dyni, słodkie morele suszone, kremowe masło orzechowe i miód. Całość warto podać z jogurtem typu skyr, który nadaje batonikom delikatnej nutki orzeźwienia. Koniecznie wypróbuj i wzbogać dietę w porcję błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B.

15 min
Czas przygotowania
135 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Batoniki muesli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

526 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
35 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
20
łyżek płatków owsianych
200 g
50 g
 pestek dyni
4
sztuki suszonych moreli
56 g
4
łyżeczki miodu
48 g
4
łyżeczki masła orzechowego
40 g

Do podania:

1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

526 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
35 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Morele siekamy na kawałki. Mielimy płatki na drobno w blenderze kielichowym, malakserze lub młynku do kawy.

2

W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe. Dodajemy płatki, pestki dyni, morele i dokładnie mieszamy.

3

Przekładamy do foremki o wymiarach około 15 × 15 cm lub 20 × 10 cm (foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej później wyjąć masę), równo rozprowadzamy.

4

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wyjmujemy i kroimy na batoniki.

5

Podajemy z jogurtem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.