Barszcz z uszkami
Nie masz czasu na świąteczny barszcz z uszkami, a jednocześnie nie wyobrażasz sobie Wigilii bez tej klasycznej zupy? Postaw na gotowce! Ważna jest tu przede wszystkim jakość – my polecamy użyć koncentratu barszczu czerwonego w butelce i uszek kupionych w dobrym sklepie. A jeśli chcesz, żeby barszcz z butelki nabrał odpowiedniego charakteru, na początku zagotuj wodę z przyprawami – i dopiero wtedy dodaj koncentrat. I już – po prostu ciesz się ulubionym świątecznym smakiem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
170 g
|
koncentratu barszczu czerwonego
|
4
|
szklanki wody
1000 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
350 g
|
uszek z kapustą i grzybami
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wodę z przyprawami zagotowujemy. Dodajemy koncentrat, zagotowujemy jeszcze raz, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
Uszka przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu lub odgrzewamy we wrzątku – gotując ok 2 minuty od wypłynięcia.