Bananowe placuszki z mąki owsianej
Lubisz słodkie śniadania i kolacje? Postaw na nasz przepis – bananowe placuszki z mąki owsianej! Ich przygotowanie jest naprawdę proste – wystarczy zmielić płatki owsiane, a gotową mąkę wymieszać z bananem i skyrem. Placuszki pysznie smakują podane z jogurtem naturalnym, chrupiącymi orzechami i soczystymi malinami. Całość dostarcza mocy witamin z grupy B, błonnika, polifenoli, białka, wapnia i potasu. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
łyżek płatków owsianych
70 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Do podania: |
|
30 g
|
mieszanki orzechów
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
200 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki owsiane miksujemy na mąkę. Możemy również użyć gotowej mąki owsianej.
Dojrzałego banana rozgniatamy za pomocą widelca i mieszamy razem ze skyrem i mąką owsianą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zmniejszamy moc palnik i za pomocą łyżki wykładamy porcje placuszków. Przykrywamy patelnię pokrywką i na wolny ogniu smażymy placuszki do ścięcia masy. Gdy masa będzie już ścięta, a spodnia warstwa zarumieniona, obracamy placuszki za pomocą płaskiej szpatułki i smażymy do zarumienienia drugiej strony.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z jogurtem, orzechami i owocami.