Bakłażan i wołowina w miso z ryżem
Bakłażan kusi Cię ze sklepowej półki, ale nie wiesz, jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis – bakłażan i wołowina w miso z ryżem – sprawi, że zakochasz się w tym soczyście fioletowym warzywie. Podsmażony w towarzystwie wołowiny, czosnku i imbiru bakłażan smakuje obłędnie. A podany z ryżem, szczypiorkiem i wyrazistym sosem na bazie miso zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Taki posiłek ma też dodatkową zaletę – zawiera mnóstwo żelaza, potasu, białka i polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
250 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
3
|
łyżeczki pasty miso
30 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą i odstawiamy na około 30 minut. Płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek i imbir drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu przez 5-7 minut, aż zbrązowieje.
Dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Dodajemy bakłażana, podsmażamy do miękkości przez 5-7 minut.
Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy: pastę miso, sos sojowy i wodę.
Sos dodajemy na patelnię i mieszamy przez jeszcze 1-2 minuty.
Podajemy z ryżem i szczypiorkiem.