Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Bakłażan i wołowina w miso z ryżem

Bakłażan i wołowina w miso z ryżem

Bakłażan kusi Cię ze sklepowej półki, ale nie wiesz, jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis – bakłażan i wołowina w miso z ryżem – sprawi, że zakochasz się w tym soczyście fioletowym warzywie. Podsmażony w towarzystwie wołowiny, czosnku i imbiru bakłażan smakuje obłędnie. A podany z ryżem, szczypiorkiem i wyrazistym sosem na bazie miso zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Taki posiłek ma też dodatkową zaletę – zawiera mnóstwo żelaza, potasu, białka i polifenoli. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bakłażan i wołowina w miso z ryżem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

404 kcal Kalorie
19 g Białko
21 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
620 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka bakłażana
200 g
250 g
 mięsa mielonego wołowego
3
łyżeczki pasty miso
30 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,1
szklanki wody
30 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
3
łyżeczki szczypiorku
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

404 kcal Kalorie
19 g Białko
21 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
620 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą i odstawiamy na około 30 minut. Płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Czosnek i imbir drobno siekamy.

4

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu przez 5-7 minut, aż zbrązowieje.

5

Dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy jeszcze przez chwilę.

6

Dodajemy bakłażana, podsmażamy do miękkości przez 5-7 minut.

7

Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy: pastę miso, sos sojowy i wodę.

8

Sos dodajemy na patelnię i mieszamy przez jeszcze 1-2 minuty.

9

Podajemy z ryżem i szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.