Azjatycki makaron z tofu i kiełkami soi
Sos sojowy, tofu, makaron chow mein, imbir, sezam… jeśli taka lista produktów wywołuje u Ciebie skojarzenie z kuchnią azjatycką, to masz całkowitą rację! A te i więcej składników znajdziesz w naszym przepisie na azjatycki makaron z tofu i kiełkami soi. Danie to stanowi prawdziwą kwintesencję azjatyckich tradycji kulinarnych – zarówno jeśli chodzi o produkty, jak i technikę przygotowania. Dlaczego warto go wypróbować? Ten prosty przepis daje efekt w postaci niezwykle aromatycznego i wyrazistego dania, które nasyci Cię na długo. A dodatkowo będzie źródłem wapnia, żelaza, białka i wielu innych wartościowych składników odżywczych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu Chow mein
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżeczki nasion sezamu
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżki kiełków soi
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Pora i marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy warzywa.
Dodajemy pomidory z puszki, sos sojowy. Dusimy.
Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Dusimy przez ok. 4 minuty.
Dodajemy makaron, mieszamy. Doprawiamy solą. Przed podaniem posypujemy sezamem i kiełkami.