Azjatycki makaron z tofu i kiełkami soi

Azjatycki makaron z tofu i kiełkami soi

Sos sojowy, tofu, makaron chow mein, imbir, sezam… jeśli taka lista produktów wywołuje u Ciebie skojarzenie z kuchnią azjatycką, to masz całkowitą rację! A te i więcej składników znajdziesz w naszym przepisie na azjatycki makaron z tofu i kiełkami soi. Danie to stanowi prawdziwą kwintesencję azjatyckich tradycji kulinarnych – zarówno jeśli chodzi o produkty, jak i technikę przygotowania. Dlaczego warto go wypróbować? Ten prosty przepis daje efekt w postaci niezwykle aromatycznego i wyrazistego dania, które nasyci Cię na długo. A dodatkowo będzie źródłem wapnia, żelaza, białka i wielu innych wartościowych składników odżywczych. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,12/5
(z 26 ocen)
Azjatycki makaron z tofu i kiełkami soi
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

442 kcal Kalorie
20 g Białko
12 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
492 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
200 g
 makaronu Chow mein
2
sztuki marchwi
160 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
plaster imbiru
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka pora
140 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
2
łyżeczki nasion sezamu
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżki kiełków soi
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

442 kcal Kalorie
20 g Białko
12 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
492 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Pora i marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy warzywa.

3

Dodajemy pomidory z puszki, sos sojowy. Dusimy.

4

Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Dusimy przez ok. 4 minuty.

5

Dodajemy makaron, mieszamy. Doprawiamy solą. Przed podaniem posypujemy sezamem i kiełkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.