Azjatycka zupa kokosowa z dorszem

Azjatycka zupa kokosowa z dorszem

Ryba w zupie w stylu dalekiego wschodu? Mówisz i masz! Azjatycka zupa kokosowa z dorszem to przepis na aromatyczny, sycący obiad idealny dla fanów kuchni z najdalszych zakątków świata. Słodkie mleczko kokosowe łączy się tu z delikatnym duetem dorsz + makaron ryżowy, a całość dopełniają warzywa, koncentrat pomidorowy i aromatyczne przyprawy. Gotowa zupa dostarcza mocy polifenoli, jodu, cynku czy selenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Azjatycka zupa kokosowa z dorszem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

789 kcal Kalorie
38 g Białko
37 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
992 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
75 g
 makaronu ryżowego
150 g
 dorsza
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
0,8
szklanki bulionu warzywnego
200 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
garść świeżej kolendry
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

789 kcal Kalorie
38 g Białko
37 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
992 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski. Imbir drobno siekamy.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.

4

Dodajemy imbir i smażymy przez ok. 30 sekund, aż uwolni aromat.

5

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy, smażąc przez kolejne 30 sekund, aby podkreślić jego smak.

6

Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i bulion, dokładnie mieszając z podsmażonym koncentratem i imbirem. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia.

7

Do gotującej się zupy dodajemy paprykę i cukinię.

8

Dorsza kroimy na duże kawałki i delikatnie wkładamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 6–8 minut, aż ryba będzie miękka i ugotowana.

9

Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem. Dekorujemy świeżą, posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.