
Azjatycka zupa kokosowa z dorszem
Ryba w zupie w stylu dalekiego wschodu? Mówisz i masz! Azjatycka zupa kokosowa z dorszem to przepis na aromatyczny, sycący obiad idealny dla fanów kuchni z najdalszych zakątków świata. Słodkie mleczko kokosowe łączy się tu z delikatnym duetem dorsz + makaron ryżowy, a całość dopełniają warzywa, koncentrat pomidorowy i aromatyczne przyprawy. Gotowa zupa dostarcza mocy polifenoli, jodu, cynku czy selenu. Smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
makaronu ryżowego
|
150 g
|
dorsza
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski. Imbir drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Dodajemy imbir i smażymy przez ok. 30 sekund, aż uwolni aromat.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy, smażąc przez kolejne 30 sekund, aby podkreślić jego smak.
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i bulion, dokładnie mieszając z podsmażonym koncentratem i imbirem. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia.
Do gotującej się zupy dodajemy paprykę i cukinię.
Dorsza kroimy na duże kawałki i delikatnie wkładamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 6–8 minut, aż ryba będzie miękka i ugotowana.
Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem. Dekorujemy świeżą, posiekaną kolendrą.