Dieta Diamondów. Zasady, zalety i wady
Kluczowe wnioski
- Dieta Diamondów opiera się przede wszystkim na rozdzielnym spożywaniu białek i węglowodanów podczas posiłków, określonych porach jedzenia i wykluczeniu z diety nabiału oraz produktów zbożowych.
- Ta dieta nie jest rekomendowanym modelem odżywiania, ponieważ bazuje na wielu mitach, takich jak ten o nietrawieniu jedzonych w jednym posiłku białek i węglowodanów. Mitem jest także stwierdzenie, że bogate w białko dania muszą być niskotłuszczowe.

Co znajdziesz w artykule:
Czym jest dieta Diamondów?
Dieta Diamondów („Fit For Life”) została stworzona przez Harveya i Marilyn Diamondów, małżeństwo aktywistów oraz autorów licznych poradników dotyczących zdrowego stylu życia.
Dieta Diamondów promuje rozdzielne spożywanie węglowodanów i białek, a jej podstawę stanowią warzywa i owoce.
Opublikowany w 1985 roku poradnik „Fit For Life” błyskawicznie stał się bestellerem, podbił serca celebrytów, a małżeństwo Diamondów stało się rozpoznawalne na całym świecie.
Zasady diety Diamondów
Poniżej przedstawiamy 10 głównych i jednocześnie najbardziej kontrowersyjnych twierdzeń związanych z dietą Diamondó.
- Ważniejsze od tego, co jemy, jest to, jak i kiedy jemy.
- Trzy główne posiłki należy zaplanować w oknie żywieniowym między godziną 12:00 a 20:00.
- Łączenie węglowodanów i białek w jednym posiłku jest szkodliwe, ponieważ skutkuje fermentacją i rozkładem składników odżywczych w żołądku. Posiłki powinny być złożone wyłącznie z węglowodanów lub wyłącznie białek, z obowiązkowym dodatkiem warzyw.
- Niezalecane jest łączenie różnych źródeł białka (np. mięsa i jajek) w jednym posiłku.
- Dania bogate w białko powinny być jednocześnie niskotłuszczowe.
- Codzienna dieta musi składać się przynajmniej w 70% z owoców i warzyw.
- Owoce powinny być spożywane wyłącznie na surowo i, jeśli jest taka możliwość, jako jedyny składnik danego posiłku.
- Surowe owoce i koktajle owocowe są idealnym śniadaniem.
- Nabiał alergizuje, zatem powinien pojawiać się w diecie rzadko lub wcale.
- Spożywanie płynów podczas posiłku oraz do godziny po zakończeniu posiłku jest zakazane, ponieważ powoduje rozcieńczenie soków żołądkowych i upośledza trawienie [1].
Według założeń programu „Fit For Life”, przedstawiony sposób żywienia jest:
- zgodny z naturalnym cyklem dobowym organizmu,
- uwalnia „wewnętrzną energię”,
- usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn,
- pobudza perystaltykę jelit,
- leczy przewlekłe schorzenia i zapewnia długie życie.
Dodatkowo dieta Diamondów dzieli produkty na:
- „żywe” produkty, których zadaniem ma być oczyszczanie organizmu,
- „martwe” produkty, które zatruwają ciało [1].

✅ Produkty dozwolone na diecie Diamondów
Do produktów zalecanych na diecie Diamondów należą przede wszystkim „żywe” produkty, czyli:
- owoce (najlepiej w formie surowej lub w postaci soku),
- warzywa (w tym strączki),
- niskotłuszczowe źródła białka:
- drób,
- mięso królika,
- chude ryby (np. dorsz, mintaj, miruna, panga),
- jajka,
- pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, płatki owsiane, grube kasze).
❌ Produkty zakazane na diecie Diamondów
Na diecie Diamondów nie należy spożywać „martwych” produktów, takich jak:
- nabiał,
- oczyszczone produkty zbożowe (np. pszenny chleb, biały ryż),
- cukier i słodycze,
- słone przekąski oraz dania typu fast food,
- alkohol,
- ocet.
Zalety diety Diamondów
Do pozytywnych aspektów diety „Fit For Life” możemy zaliczyć następujące aspekty.
- Promowanie dużego spożycia warzyw i owoców, a także produktów o niskim stopniu przetworzenia: pełnoziarnistych zbóż, drobiu, ryb, jaj. Dobór produktów sprawia, że dieta Diamondów jest bogata w składniki odżywcze, a także obfituje w korzystne dla zdrowia antyoksydanty (przeciwutleniacze) [2].
- Produkty zalecane na diecie Diamondów charakteryzuje stosunkowo niska kaloryczność oraz wysoki poziom sytości, dzięki zawartości białka i błonnika pokarmowego. Tak skonstruowana dieta może sprzyjać redukcji masy ciała [3].
- Wysoki udział błonnika pokarmowego oraz ograniczenie tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans ma korzystny wpływ na zdrowie i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo zwiększone spożycie błonnika reguluje pracę jelit i wspiera mikrobiotę układu pokarmowego [4].
- Stosunkowo niewielkie restrykcje związane z doborem produktów w diecie, zwłaszcza w porównaniu z innymi popularnymi dietami (np. dietą paleo). Jedyną grupą produktów, która jest całkowicie wykluczona z diety jest nabiał.

Wady diety Diamondów
Chociaż dobór produktów stanowiących bazę diety może być oceniany jako korzystny dla zdrowia, dieta Diamondów nie jest polecanym modelem żywienia.
Powód jest prosty – jej kontrowersyjne twierdzenia nie mają poparcia w nauce, za to powielają i utrwalają liczne mity dietetyczne.
Mówiąc o wadach tego sposobu żywienia, rozprawimy się ze wszystkimi fałszywymi informacjami!
❌ 1. Mit dotyczący godzin jedzenia
W naszej codziennej diecie znaczenie ma zarówno to, co spożywamy, jak i to, jak i kiedy jemy posiłki.
Twierdzenie, że spożywane przez nas produkty mają drugorzędne znaczenie i ważniejsze będzie, przykładowo, zjedzenie śniadania po godzinie 12:00 – jest błędne.
❌ 2. Mit dotyczący okna żywieniowego
Okno żywieniowe między godzinami 12:00 a 20:00 nie jest idealnym rozwiązaniem dla każdego.
Osoby rozpoczynające swój dzień wcześnie rano (np. o 6:00) mogą czuć się osłabione, jeśli pierwszy posiłek będzie zaplanowany dopiero o godzinie 12:00.
Analogicznie, chodzący spać o 21:00 czy 22:00 mogą czuć się ciężko, jedząc ostatni posiłek zaledwie 1-2 godziny przed snem.
Godziny posiłków powinny być indywidualnie dopasowane do naszego trybu i stylu życia, a nie odgórnie narzucone przez zasady diety.
❌ 3. Mit o trawieniu białek i węglowodanów
Jak dotąd żadne badania nie potwierdziły prawdziwości tezy o „lepszym” trawieniu węglowodanów i białek spożywanych osobno.
Szczerze mówiąc, raczej się na to nie zanosi, ponieważ fizjologiczne funkcjonowanie układu pokarmowego jest perfekcyjnie przystosowane do trawienia wielu rodzajów składników odżywczych jednocześnie.
Spożywanie posiłków łączących węglowodany z białkami nie powoduje fermentacji w żołądku oraz nie zaburza wchłaniania witamin i minerałów.
Łączenie w jednym posiłku kilku różnych źródeł białka jest zupełnie niegroźne.
❌ 4. Mit o bogato białkowych i niskotłuszczowych daniach
Bogate w białko dania nie muszą być niskotłuszczowe.
Nie ma żadnych fizjologicznych podstaw potwierdzających, że połączenie białka i tłuszczu upośledza trawienie i „zatruwa” organizm.
❌ 5. Mit o warzywach i owocach
Zgodnie z polskim talerzem zdrowego żywienia warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej połowę spożywanych przez nas pokarmów [5].
Dieta Diamondów zaleca zwiększenie spożycia warzyw i owoców do minimum 70% codziennej diety, co samo w sobie nie jest złym zaleceniem, ale powinno być realizowane stopniowo.
Wszystko po to, aby uniknąć potencjalnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych: wzdęć, przelewania, bólu brzucha, biegunek.
5. Mit o owocach
To prawda, że surowe owoce są lepszym źródłem witamin i antyoksydantów od owoców w formie przetworzonej termicznie (np. pieczonych, duszonych), przez co spożycie surowych owoców jest dla nas korzystniejsze.
Problematyczne jest drugie zalecenie dotyczące owoców jako jedynego składnika w danym posiłku.
Spożycie owoców wraz ze źródłem białka i zdrowych tłuszczów jest korzystniejsze dla gospodarki węglowodanowej oraz zapewnia dłuższą sytość po jedzeniu.
Surowe owoce bez dodatków i owocowe smoothies nie będą najlepszym śniadaniowym wyborem, ponieważ nie zawierają białka i tłuszczu. Po takim rozpoczęciu dnia bardzo szybko poczujesz głód i chętniej sięgniesz po przekąski.
❌ 6. Mit o szkodliwości mleka
Alergia na białka mleka krowiego dotyczy zaledwie około 1% dorosłych Polaków, dlatego nazywanie nabiału „alergizującym” oraz odgórne zalecenie ograniczenia lub wykluczenia go z codziennej diety są dużymi nadużyciami [6].
Jeśli chcielibyśmy wykluczyć z naszej diety wszystkie potencjalnie alergizujące produkty, jedynym jej składnikiem pozostałaby… woda.
Rezygnacja ze spożycia nabiału jest zalecana tylko u osób, które go nie tolerują lub mają stwierdzoną alergię na białka mleka.
❌ 7. Mit o rozcieńczaniu soków żołądkowych
„Rozcieńczenie soków żołądkowych” przez wodę wypitą podczas posiłku jest jednym z najczęściej powielanych mitów żywieniowych!
W rzeczywistości niewielkie ilości płynów spożywane podczas posiłków nie zaburzają trawienia, ponieważ ich wpływ jest krótkotrwały.
Oczywiście, spożycie bardzo dużej ilości płynów (np. 1,5 litra wody) w trakcie lub tuż po posiłku może opóźnić trawienie, lub spowodować dyskomfort związany z chwilowym przepełnieniem żołądka, dlatego zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Zmień dietę z Respo!
Nie musisz rezygnować ze słodkości, czy okazjonalnego jedzenia fast-foodów, aby osiągnąć swoje cele.
Nie musisz być też na restrykcyjnej diecie i stosować się do nieintuicyjnych zasad takich, jakie popularyzuje dieta Diamondów.
W Respo jesz to co lubisz oraz kiedy lubisz, a także masz stały kontakt z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Dzięki temu kształcisz nawyki, które zostają z Tobą na lata.
Piśmiennictwo:
- Davidson, T. „Fit for Life diet” w: Jacqueline L. Longe (ed.). The Gale Encyclopedia of Diets: A Guide to Health and Nutrition. Thomson Gale, 2007. s. 383–385.
- Varela-López A, Romero-Márquez JM, Navarro-Hortal MD, Ramirez-Tortosa CL, Battino M, Forbes-Hernández TY, Quiles JL. Dietary antioxidants and lifespan: Relevance of environmental conditions, diet, and genotype of experimental models. Exp Gerontol. 2023 Jul;178:112221.
- Nour M, Lutze SA, Grech A, Allman-Farinelli M. The Relationship between Vegetable Intake and Weight Outcomes: A Systematic Review of Cohort Studies. Nutrients. 2018 Nov 2;10(11):1626.
- Trautwein EA, McKay S. The Role of Specific Components of a Plant-Based Diet in Management of Dyslipidemia and the Impact on Cardiovascular Risk. Nutrients. 2020 Sep 1;12(9):2671.
- Talerz Zdrowego Żywienia i Zalecenia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2020, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/06/Talerz-zdrowego-zywienia-i-zalecenia.pdf
- Gugała A, Kurowski M, Kowalski M. Alergia na pokarmy w Polsce na tle innych krajów Europy – wyniki projektu EuroPrevall, Alergia Astma Immunologia 2021, 26 (1): 18-26.