Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Dieta Diamondów. Zasady, zalety i wady

Dieta Diamondów. Zasady, zalety i wady

Dieta Diamondów kusi długą listą korzyści wynikających z jej stosowania. Obiecuje skuteczną redukcję masy ciała, poprawę trawienia, detoksykację organizmu, zwiększenie odporności na choroby, a nawet… długowieczność. Czy te twierdzenia mają pokrycie w rzeczywistości? A może to kolejna „dieta-cud”, mająca więcej skutków ubocznych niż zalet? 

Kluczowe wnioski

  • Dieta Diamondów opiera się przede wszystkim na rozdzielnym spożywaniu białek i węglowodanów podczas posiłków, określonych porach jedzenia i wykluczeniu z diety nabiału oraz produktów zbożowych.
  • Ta dieta nie jest rekomendowanym modelem odżywiania, ponieważ bazuje na wielu mitach, takich jak ten o nietrawieniu jedzonych w jednym posiłku białek i węglowodanów. Mitem jest także stwierdzenie, że bogate w białko dania muszą być niskotłuszczowe.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Czym jest dieta Diamondów?

Dieta Diamondów („Fit For Life”) została stworzona przez Harveya i Marilyn Diamondów, małżeństwo aktywistów oraz autorów licznych poradników dotyczących zdrowego stylu życia.

Dieta Diamondów promuje rozdzielne spożywanie węglowodanów i białek, a jej podstawę stanowią warzywa i owoce.

Opublikowany w 1985 roku poradnik „Fit For Life” błyskawicznie stał się bestellerem, podbił serca celebrytów, a małżeństwo Diamondów stało się rozpoznawalne na całym świecie.

Dołącz do ponad 72 638
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest szyta na miarę. Z nami osiągniesz swój cel zdrowo, bez zbędnych restrykcji i jedząc tylko to, co lubisz, z pomocą doświadczonego dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zasady diety Diamondów

Poniżej przedstawiamy 10 głównych i jednocześnie najbardziej kontrowersyjnych twierdzeń związanych z dietą Diamondó.

  1. Ważniejsze od tego, co jemy, jest to, jak i kiedy jemy.
  2. Trzy główne posiłki należy zaplanować w oknie żywieniowym między godziną 12:00 a 20:00.
  3. Łączenie węglowodanów i białek w jednym posiłku jest szkodliwe, ponieważ skutkuje fermentacją i rozkładem składników odżywczych w żołądku. Posiłki powinny być złożone wyłącznie z węglowodanów lub wyłącznie białek, z obowiązkowym dodatkiem warzyw.
  4. Niezalecane jest łączenie różnych źródeł białka (np. mięsa i jajek) w jednym posiłku.
  5. Dania bogate w białko powinny być jednocześnie niskotłuszczowe.
  6. Codzienna dieta musi składać się przynajmniej w 70% z owoców i warzyw.
  7. Owoce powinny być spożywane wyłącznie na surowo i, jeśli jest taka możliwość, jako jedyny składnik danego posiłku.
  8. Surowe owoce i koktajle owocowe są idealnym śniadaniem. 
  9. Nabiał alergizuje, zatem powinien pojawiać się w diecie rzadko lub wcale.
  10. Spożywanie płynów podczas posiłku oraz do godziny po zakończeniu posiłku jest zakazane, ponieważ powoduje rozcieńczenie soków żołądkowych i upośledza trawienie [1]. 

Według założeń programu „Fit For Life”, przedstawiony sposób żywienia jest:

  • zgodny z naturalnym cyklem dobowym organizmu,
  • uwalnia „wewnętrzną energię”,
  • usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • pobudza perystaltykę jelit,
  • leczy przewlekłe schorzenia i zapewnia długie życie.

Dodatkowo dieta Diamondów dzieli produkty na:

  • „żywe” produkty, których zadaniem ma być oczyszczanie organizmu,
  • „martwe” produkty, które zatruwają ciało [1]. 
Metoda Respo z którą Polacy zgubili ponad 500 tys. kg.

✅ Produkty dozwolone na diecie Diamondów

Do produktów zalecanych na diecie Diamondów należą przede wszystkim „żywe” produkty, czyli:

  • owoce (najlepiej w formie surowej lub w postaci soku),
  • warzywa (w tym strączki),
  • niskotłuszczowe źródła białka:
    • drób,
    • mięso królika,
    • chude ryby (np. dorsz, mintaj, miruna, panga),
  • jajka,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, płatki owsiane, grube kasze).

❌ Produkty zakazane na diecie Diamondów

Na diecie Diamondów nie należy spożywać „martwych” produktów, takich jak:

  • nabiał,
  • oczyszczone produkty zbożowe (np. pszenny chleb, biały ryż),
  • cukier i słodycze,
  • słone przekąski oraz dania typu fast food,
  • alkohol,
  • ocet.

Zalety diety Diamondów

 Do pozytywnych aspektów diety „Fit For Life” możemy zaliczyć następujące aspekty.

  • Promowanie dużego spożycia warzyw i owoców, a także produktów o niskim stopniu przetworzenia: pełnoziarnistych zbóż, drobiu, ryb, jaj. Dobór produktów sprawia, że dieta Diamondów jest bogata w składniki odżywcze, a także obfituje w korzystne dla zdrowia antyoksydanty (przeciwutleniacze) [2].
  • Produkty zalecane na diecie Diamondów charakteryzuje stosunkowo niska kaloryczność oraz wysoki poziom sytości, dzięki zawartości białka i błonnika pokarmowego. Tak skonstruowana dieta może sprzyjać redukcji masy ciała [3]. 
  • Wysoki udział błonnika pokarmowego oraz ograniczenie tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans ma korzystny wpływ na zdrowie i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo zwiększone spożycie błonnika reguluje pracę jelit i wspiera mikrobiotę układu pokarmowego [4]. 
  • Stosunkowo niewielkie restrykcje związane z doborem produktów w diecie, zwłaszcza w porównaniu z innymi popularnymi dietami (np. dietą paleo). Jedyną grupą produktów, która jest całkowicie wykluczona z diety jest nabiał.
Spektakularne metamorfozy podopiecznych Respo.

Wady diety Diamondów

Chociaż dobór produktów stanowiących bazę diety może być oceniany jako korzystny dla zdrowia, dieta Diamondów nie jest polecanym modelem żywienia.

Powód jest prosty – jej kontrowersyjne twierdzenia nie mają poparcia w nauce, za to powielają i utrwalają liczne mity dietetyczne.

Mówiąc o wadach tego sposobu żywienia, rozprawimy się ze wszystkimi fałszywymi informacjami! 

❌ 1. Mit dotyczący godzin jedzenia

W naszej codziennej diecie znaczenie ma zarówno to, co spożywamy, jak i to, jak i kiedy jemy posiłki.

Twierdzenie, że spożywane przez nas produkty mają drugorzędne znaczenie i ważniejsze będzie, przykładowo, zjedzenie śniadania po godzinie 12:00 – jest błędne.

❌ 2. Mit dotyczący okna żywieniowego

Okno żywieniowe między godzinami 12:00 a 20:00 nie jest idealnym rozwiązaniem dla każdego.

Osoby rozpoczynające swój dzień wcześnie rano (np. o 6:00) mogą czuć się osłabione, jeśli pierwszy posiłek będzie zaplanowany dopiero o godzinie 12:00.

Analogicznie, chodzący spać o 21:00 czy 22:00 mogą czuć się ciężko, jedząc ostatni posiłek zaledwie 1-2 godziny przed snem.

Godziny posiłków powinny być indywidualnie dopasowane do naszego trybu i stylu życia, a nie odgórnie narzucone przez zasady diety. 

❌ 3. Mit o trawieniu białek i węglowodanów

Jak dotąd żadne badania nie potwierdziły prawdziwości tezy o „lepszym” trawieniu węglowodanów i białek spożywanych osobno.

Szczerze mówiąc, raczej się na to nie zanosi, ponieważ fizjologiczne funkcjonowanie układu pokarmowego jest perfekcyjnie przystosowane do trawienia wielu rodzajów składników odżywczych jednocześnie.

Spożywanie posiłków łączących węglowodany z białkami nie powoduje fermentacji w żołądku oraz nie zaburza wchłaniania witamin i minerałów.

Łączenie w jednym posiłku kilku różnych źródeł białka jest zupełnie niegroźne.

❌ 4. Mit o bogato białkowych i niskotłuszczowych daniach

Bogate w białko dania nie muszą być niskotłuszczowe.

Nie ma żadnych fizjologicznych podstaw potwierdzających, że połączenie białka i tłuszczu upośledza trawienie i „zatruwa” organizm.

❌ 5. Mit o warzywach i owocach

Zgodnie z polskim talerzem zdrowego żywienia warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej połowę spożywanych przez nas pokarmów [5].

Dieta Diamondów zaleca zwiększenie spożycia warzyw i owoców do minimum 70% codziennej diety, co samo w sobie nie jest złym zaleceniem, ale powinno być realizowane stopniowo.

Wszystko po to, aby uniknąć potencjalnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych: wzdęć, przelewania, bólu brzucha, biegunek.

5. Mit o owocach

To prawda, że surowe owoce są lepszym źródłem witamin i antyoksydantów od owoców w formie przetworzonej termicznie (np. pieczonych, duszonych), przez co spożycie surowych owoców jest dla nas korzystniejsze.

Problematyczne jest drugie zalecenie dotyczące owoców jako jedynego składnika w danym posiłku.

Spożycie owoców wraz ze źródłem białka i zdrowych tłuszczów jest korzystniejsze dla gospodarki węglowodanowej oraz zapewnia dłuższą sytość po jedzeniu. 

Surowe owoce bez dodatków i owocowe smoothies nie będą najlepszym śniadaniowym wyborem, ponieważ nie zawierają białka i tłuszczu. Po takim rozpoczęciu dnia bardzo szybko poczujesz głód i chętniej sięgniesz po przekąski. 

❌ 6. Mit o szkodliwości mleka

Alergia na białka mleka krowiego dotyczy zaledwie około 1% dorosłych Polaków, dlatego nazywanie nabiału „alergizującym” oraz odgórne zalecenie ograniczenia lub wykluczenia go z codziennej diety są dużymi nadużyciami [6].

Jeśli chcielibyśmy wykluczyć z naszej diety wszystkie potencjalnie alergizujące produkty, jedynym jej składnikiem pozostałaby… woda.

Rezygnacja ze spożycia nabiału jest zalecana tylko u osób, które go nie tolerują lub mają stwierdzoną alergię na białka mleka.

❌ 7. Mit o rozcieńczaniu soków żołądkowych

„Rozcieńczenie soków żołądkowych” przez wodę wypitą podczas posiłku jest jednym z najczęściej powielanych mitów żywieniowych!

W rzeczywistości niewielkie ilości płynów spożywane podczas posiłków nie zaburzają trawienia, ponieważ ich wpływ jest krótkotrwały.

Oczywiście, spożycie bardzo dużej ilości płynów (np. 1,5 litra wody) w trakcie lub tuż po posiłku może opóźnić trawienie, lub spowodować dyskomfort związany z chwilowym przepełnieniem żołądka, dlatego zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek. 

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Nie musisz rezygnować ze słodkości, czy okazjonalnego jedzenia fast-foodów, aby osiągnąć swoje cele.

Nie musisz być też na restrykcyjnej diecie i stosować się do nieintuicyjnych zasad takich, jakie popularyzuje dieta Diamondów.

W Respo jesz to co lubisz oraz kiedy lubisz, a także masz stały kontakt z doświadczonym dietetykiem klinicznym. Dzięki temu kształcisz nawyki, które zostają z Tobą na lata.

Piśmiennictwo:

  1. Davidson, T. „Fit for Life diet” w: Jacqueline L. Longe (ed.). The Gale Encyclopedia of Diets: A Guide to Health and Nutrition. Thomson Gale, 2007. s. 383–385.
  2. Varela-López A, Romero-Márquez JM, Navarro-Hortal MD, Ramirez-Tortosa CL, Battino M, Forbes-Hernández TY, Quiles JL. Dietary antioxidants and lifespan: Relevance of environmental conditions, diet, and genotype of experimental models. Exp Gerontol. 2023 Jul;178:112221. 
  3. Nour M, Lutze SA, Grech A, Allman-Farinelli M. The Relationship between Vegetable Intake and Weight Outcomes: A Systematic Review of Cohort Studies. Nutrients. 2018 Nov 2;10(11):1626. 
  4. Trautwein EA, McKay S. The Role of Specific Components of a Plant-Based Diet in Management of Dyslipidemia and the Impact on Cardiovascular Risk. Nutrients. 2020 Sep 1;12(9):2671. 
  5. Talerz Zdrowego Żywienia i Zalecenia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2020, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/06/Talerz-zdrowego-zywienia-i-zalecenia.pdf
  6. Gugała A, Kurowski M, Kowalski M. Alergia na pokarmy w Polsce na tle innych krajów Europy – wyniki projektu EuroPrevall, Alergia Astma Immunologia 2021, 26 (1): 18-26.