Dieta cud. Czy naprawdę istnieje?
Kluczowe wnioski
- „Dieta cud” ma na celu ekspresową redukcję niechcianych kilogramów, najczęściej w restrykcyjny sposób. Takie podejście nie jest uznawane za zdrowe i nie daje długoterminowych, pozytywnych rezultatów.
- Skutki zdrowotne diet cud to m.in.: niedobory pokarmowe, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, ryzyko powstawania kamieni nerkowych, zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet, a także ryzyko zaburzeń odżywiania.

Co znajdziesz w artykule:
Czym jest dieta cud?
Szybkie i spektakularne efekty, a wszystko okupione jedynie krótkim okresem żywieniowych restrykcji? Przed Tobą „dieta cud”!
Co kryje się pod tym pojęciem?
Określenie „dieta cud” najczęściej odnosi się do diet mających na celu ekspresową redukcję niechcianych kilogramów. Deklarowane efekty tego typu diet często brzmią wręcz spektakularnie (w końcu kto nie chciałby schudnąć 10 kg w jedyne 2 tygodnie!).
Są to więc diety stosowane najczęściej stosowane przez tych, którzy chcą osiągnąć efekt „na już”. Nawet kosztem dużych (ale krótkotrwałych) restrykcji.
Choć dieta cud ma najczęściej związek z redukcją masy ciała, to czasami do tej grupy zalicza się także diety mające zdziałać „cuda” jeśli chodzi o nasze zdrowie, np. detoksy.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Założenia diet cud
Podstawową cechą popularnych diet cud jest znaczące ograniczenie kalorii, choć sposoby, aby to osiągnąć, mogą być różne.
Diety cud mogą opierać się np. o:
- maksymalne ograniczenie węglowodanów,
- maksymalne ograniczenie tłuszczu,
- spożywanie jedynie produktów bardzo niskokalorycznych, np. warzyw, owoców, soków.
Innymi słowy: są to diety niefizjologiczne, niezgodne z wytycznymi zawartymi w Normach żywienia.
Wśród cech charakterystycznych tego typu planów żywieniowych można wyróżnić m.in. [1]:
- obietnicę ekspresowej redukcji masy ciała,
- brak zaleceń dotyczących aktywności fizycznej,
- eliminację całych grup produktów lub skupienie tylko na jedzeniu wybranych produktów (np. warzyw i owoców),
- brak dowodów naukowych na skuteczność i bezpieczeństwo,
- promowanie krótkotrwałej zmiany, a nie zmiany na całe życie,
- brak możliwości utrzymania w diety w dłuższym okresie.
Skutki zdrowotne diet cud
Efekty diet cud potrafią brzmieć naprawdę fantastycznie.
Problem w tym, że w dietetyce nie ma magii, a pójście na przekór zdrowym schematom może dać nam zamierzony efekt, ale nie bez ryzyka skutków ubocznych.
Konsekwencje diet cud zależą tak naprawdę od konkretnego sposobu odżywiania. Przy diecie Dąbrowskiej możemy się bowiem spodziewać innych niedoborów żywieniowych niż np. przy diecie Atkinsa czy diecie Kwaśniewskiego.
Wśród często spotykanych skutków ubocznych diet cud możemy jednak wyróżnić m.in. [1,2]:
- niedobory pokarmowe, w tym niedobory witamin, składników mineralnych, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, np. zaparcia, biegunki, zgagę,
- zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowych i kamieni żółciowych,
- niekorzystne zmiany mikrobioty jelitowej,
- zmęczenie, gorsze samopoczucie,
- omdlenia,
- zawroty głowy,
- zaburzenia gospodarki lipidowej,
- zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej,
- zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet,
- ryzyko zaburzeń odżywiania.
Co więcej, należy pamiętać, że diety cud ukierunkowane są na zmiany żywieniowe ograniczone w czasie, np. na 2 tygodnie czy miesiąc.
Nie uczą one jednak zdrowych nawyków żywieniowych, a to sprawia, że po zakończeniu diety cud zrzucone kilogramy często wracają jak bumerang, czyli mamy do czynienia z tzw. efektem jojo.
Nic dziwnego, skoro po okresie bardzo restrykcyjnej diety wracamy do starych, niezdrowych nawyków. Dodatkowo często wręcz „nadrabiamy” czas spędzony na diecie ulegając wszelkim napotkanym pokusom żywieniowym.

Prawidłowe tempo utraty masy ciała
Jak w takim razie chudnąć, aby było to dla zdrowe, a efekty miały szansę pozostać z nami na długo?
Za optymalne tempo redukcji masy ciała uznaje się 0,5-1 kg tygodniowo (choć najczęściej jest to bliżej 0,5-0,75 kg) lub według innych podejść – 0,5-1% masy ciała tygodniowo. W praktyce oznacza to, że dieta powinna uwzględniać deficyt kaloryczny rzędu 500-750 kcal (do 1000 kcal) [3].
Innymi słowy: jeśli nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie wynosi 2500 kcal, to jedzenie 1850 kcal pozwoli nam chudnąć około 0,75 kg tygodniowo.
Diety cud kontra Respo
W dietetyce nie ma cudów. Ale nie znaczy to, że dieta ma być drogą przez mękę. Wręcz przeciwnie!
Dowodem jest dieta online od Respo. Czym różni się od popularnych „diet cud” i dlaczego warto z niej skorzystać?
Dieta z Respo:
- uwzględnia optymalny deficyt kaloryczny,
- nie eliminuje żadnej grupy produktów – chyba że są ku temu wskazania, np. alergie; jest więc bezpieczna dla zdrowia, zawiera także wszystkie niezbędne składniki odżywcze,
- jest dopasowana do potrzeb – możesz jeść te produkty, które lubisz, a eliminować te, za którymi nie przepadasz, możesz również jeść według zasad diety wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej,
- stawia na kształtowanie nawyków żywieniowych – dzięki temu efekty zostają na lata, a nie na krótką chwilę,
- bierze pod uwagą tzw. zasadę 80/20 – dzięki temu w diecie mogą znaleźć się np. ulubione słodycze czy domowa pizza,
- jest po prostu smaczna – wszystko to dzięki ogromnej bazie przepisów, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie,
- uwzględnia spersonalizowany plan treningowy – czyli łączy trening i dietę,
- pomaga osiągnąć wymarzone efekty – dowodem tego są spektakularne metamorfozy naszych Podopiecznych.
Wymarzone efekty bez restrykcyjnych diety cud
Nasi podopieczni osiągają cele bez katorżniczych diet. Zamiast tego otrzymują jadłospisy idealnie dopasowane do swoich potrzeb i jedzą smacznie!
Przykładem jest Weronika, która trafiła pod opiekę naszej dietetyczki klinicznej. Weronika często czuła głód, jadła emocjonalnie, a także miała problem z akceptacją swojego ciała.
Na szczęście z naszą pomocą znalazła balans i do tego zrzuciła prawie 10 niechcianych kilogramów!

Weronika pozbyła się także kilku centymetrów z obwodu pasa i bioder, a także znów czerpie radość z jedzenia. Bez żadnego poczucia winy.
Do jej diety trafiły takie potrawy jak:
- owsianka banoffee,
- domowe lody a la McFlurry z kajmakiem bezcukru i pokruszonym Oreo,
- pinsa z szynką i rukolą,
- młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi i kotletem drobiowym.
Pyszne, prawda? Ty też możesz tak jeść! Dołącz do tysięcy zadowolonych podopiecznych Respo i rozpocznij drogę ku zdrowiu.
Piśmiennictwo:
- Tahreem, A., Rakha, A., Rabail, R., Nazir, A., Socol, C. T., Maerescu, C. M., & Aadil, R. M. (2022). Fad diets: Facts and fiction. Frontiers in nutrition, 9, 960922.
- Khawandanah, J., & Tewfik, I. (2016). Fad diets: lifestyle promises and health challenges. Journal of Food Research, 5(6), 80-94.
- Bąk‑Sosnowska M., Białkowska M., Bogdański P., Chomiuk T., Gałązka‑Sobotka M., Holecki M., Jarosińska A. i wsp.: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na otyłość 2022 – stanowisko Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Med. Prakt. wyd. specj.; maj 2022: 1–87