Czym są jogurty?
Jogurty to fermentowane produkty mleczne, które warto włączać do codziennej diety. Najnowsze zalecenia rekomendują zamianę produktów mlecznych pełnotłustych na niskotłuszczowe.
Jogurt jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a także wywiera pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową. Do jego produkcji niezbędne jest mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych.
Jogurty owocowe z dobrym składem
W Polsce większą popularnością niż jogurty naturalne cieszą się jogurty owocowe (smakowe).
Niestety, często w ich składzie oprócz owoców znajduje się dodatkowo cukier oraz wiele innych składników takich jak: aromaty, barwniki czy zagęstniki, które poprawiają ich smak, zapach i konsystencję.
Najlepszym wyborem będą zawsze samodzielnie przygotowane jogurty owocowe bez cukru. Do jogurtu naturalnego wystarczy dodać ulubione owoce (w dowolnej formie: całe, rozgniecione, zblendowane), płatki owsiane oraz orzechy. To najprostszy sposób na zdrowe jogurty owocowe.
Dlatego gdy kupujemy jogurty owocowe, warto zwracać uwagę na skład i wybierać takie z największym dodatkiem owoców i jak najmniejszą liczbą substancji dodatkowych.
Ten ranking jogurtów pomoże Ci odnaleźć się w gąszczu produktów przy sklepowej lodówce!
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Skład jogurtów owocowych
Przygotowaliśmy spis najczęściej pojawiających się w jogurtach dodatkowych składników z informacją, w jakim celu są dodawane.
Te substancje wykraczają poza standardowy skład tego typu produktów.
Ta wiedza pozwoli Ci wybrać jogurty owocowe z dobrym składem.
- Skrobie wykorzystywane są przy wyrobie produktów niskotłuszczowych. Zapewniają uzyskanie odpowiedniej konsystencji, dzięki właściwościom żelowania i zagęszczania.
- Aromaty — ich dodatek maskuje posmak, który powstaje podczas fermentacji.
- Regulatory kwasowości kontrolują pH produktu, przez co determinują również smak końcowy, mogą także wpływać na kolor. Hamują też rozwój bakterii, co wpływa na poprawienie jakości i wydłużenie okresu przydatności produktu.
- Zagęstniki i stabilizatory nadają odpowiednią konsystencję jogurtu, co umożliwia np. spożycie produktu łyżeczką. Najczęściej są to: pektyna, żelatyna, karagen, guma ksantanowa.
Jak stworzyliśmy nasz ranking jogurtów owocowych?
Sprawdzone przez nas jogurty owocowe podzieliliśmy na 3 grupy:
- Najzdrowszy wybór – to najlepsze produkty i odpowiedź na pytanie, czy jogurty owocowe są zdrowe. Zarówno skład tych produktów, jak i ich wartość odżywcza sprawiają, że warto wybierać je na co dzień.
- Niezły wybór – kiedy jogurty owocowe z pierwszej grupy nie są akurat dostępne w sklepie, możesz śmiało sięgnąć po produkty z tej grupy. Te jogurty też są dobrym wyborem, choć nie powinny stanowić podstawy Twojej diety.
- Odradzane produkty – to na pewno nie są najzdrowsze jogurty owocowe. Mają zazwyczaj bardzo dużą ilość zbędnych dodatków w składzie i dużo cukrów prostych. Te jogurty nadal są bezpieczne, ale nie powinny pojawiać się w Twojej diecie każdego dnia.
Poszczególne produkty przyporządkowaliśmy do powyższych grup, jednak ich kolejność wewnątrz danej grupy jest losowa.
Wszystkie jogurty owocowe oznaczone jako „najzdrowszy wybór” mają zbliżoną wartość zdrowotną i są to najzdrowsze i naszym zdaniem najlepsze jogurty owocowe. Wybierając produkty z tej grupy, kieruj się po prostu tym, co lubisz najbardziej.
Skład: jogurt naturalny 70%, owoce 30% (mango 18%, banan 9,6%, sok z marakui 2,4%)
Wartości odżywcze: 88 kcal, tłuszcze 3,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 10,6 g w tym cukry 9,3 g, błonnik 0,8 g, białko 3,9 g, sól 0,15 g.
Skład jest bardzo prosty jogurt z owocami, jest to najbardziej pożądany i zdrowy skład w jogurtach owocowych. Zachęcamy do wyboru właśnie takich produktów.
Skład: serek twarogowy 60%, jogurt naturalny 30%, brzoskwinie 6% (kawałki brzoskwiń 4,5%, przecier z brzoskwiń 1,5%), sok z marakui z zagęszczonego soku z marakui 1%, naturalne aromaty, naturalny aromat brzoskwiniowy, koncentrat marchwi, substancja słodząca: sukraloza
Wartości odżywcze: 72 kcal, tłuszcze 0,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 5 g w tym cukry 3,7 g, błonnik 0,1 g, białko 12 g, sól 0,1 g
Serek ma dobry, prosty skład, a zamiast cukru zawiera bezkaloryczny słodzik. Plusem jest też dodatek owoców, w tym kawałków brzoskwiń. Co więcej – produkt ten praktycznie nie zawiera tłuszczu, jest za to świetnym źródłem białka (aż 12 g/100 g). Dzięki temu syci lepiej niż zwyczajny owocowy jogurt.
Skład: mleko, wsad owocowy 18% (maliny 40,8%, cukier, sok z cytryn, skrobia modyfikowana, naturalny aromat), kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 84 kcal, tłuszcze 0,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 11 g w tym cukry 10 g, błonnik – brak informacji, białko 8 g, sól 0,08 g
Jogurt ma krótki, naturalny skład. Plusem jest też wysoka zawartość malin, bo aż 40,8%. Jest to produkt niskotłuszczowy, znajdziemy w nim za to ponad dwa razy więcej białka niż w standardowych owocowych jogurtach. Dzięki temu syci lepiej od swoich niskobiałkowych odpowiedników. Co prawda we wsadzie owocowym mamy cukier, jednak ostateczna jego zawartość na 100 g nie jest ponadprzeciętnie wysoka.
Skład: jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (borówka amerykańska 20%, banan 18%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%.
Wartości odżywcze: 64 kcal, tłuszcze 1,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g, węglowodany 9,5 g w tym cukry 8,4 g, błonnik 1,8 g, białko 2,8 g, sól 0,08 g.
Skład tego produktu jest bardzo czysty, w składzie tylko jogurt i owoce oraz ciekawy dodatek płatków owsianych i siemienia lnianego. To niewielka ilość, ale dzięki temu jogurt może być pełnowartościowym posiłkiem.
Skład: mleko pasteryzowane, wsad malinowy (12% przecier z malin w jogurcie, cukier, błonnik cytrusowy, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus
Wartości odżywcze: 87 kcal, tłuszcze 2,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,7 g, węglowodany 9,5 g w tym cukry 9,5 g, błonnik 0,6g, białko 7,0 g, sól 0,08 g.
Skład tego jogurtu jest dobry, oprócz jogurtu z owocami jest dodatek cukru, lecz nie jest to dodatek w nadmiernej ilości (poniżej 10 g), zawartość białka jest dość wysoka i mamy dodatek błonnika, więc jogurt jest dobrym wyborem.
Skład: mleko odtłuszczone, truskawki 6%, cukier, aromat naturalny, zagęszczony sok z cytryny, koncentrat z marchwi, bakterie fermentacji mlekowej
Wartości odżywcze: 77 kcal, tłuszcze 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 8,8 g w tym cukry 8,7 g, błonnik 0,2 g, białko 9,4 g, sól 0,1 g.
W składzie produktu jest dodatek cukru, ale nie przekracza 10 g na 100 g produktu, a zawartość tłuszczy jest równa 0. Ma bardzo gęstą konsystencję. Możesz wybrać ten jogurt, szczególnie jeśli zależy Ci na ograniczeniu tłuszczu w diecie.
Skład: mleko BIO, mleko zagęszczone odtłuszczone BIO, banan BIO – przecier 13%, cukier trzcinowy BIO, śmietanka BIO, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 89 kcal, tłuszcze 2,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 12,9 g w tym cukry 12 g, błonnik – brak informacji, białko 3,5 g, sól 0,1 g
Jogurt ma dobry, prosty skład, a jego wszystkie składniki pochodzą z gospodarstw i upraw ekologicznych. Może być więc świetnym elementem diety planetarnej. Plusem tego produktu jest dość wysoka zawartość banana (13%) i fakt, że w składzie owoce znajdują się przed cukrem. Mimo wszystko minus za to, że cukier w ogóle został dodany.
Skład: mleko odtłuszczone o zredukowanej ilości laktozy, śmietanka, koncentrat z czarnej marchwi, zagęszczony sok z cytryny, naturalny aromat, naturalny aromat jagodowy, substancja słodząca: sukraloza, kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 47 kcal, tłuszcze 1,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g, węglowodany 1,2 g w tym cukry 0,7 g, błonnik – brak informacji, białko 6,8 g, sól 0,09 g
Ten produkt ma około 2 razy mniej kalorii niż przeciętny jogurt owocowy, zawiera też mało tłuszczu i prawie w ogóle nie znajdziemy w nim cukru. Skład jest prosty, a większość dodatków jest naturalna (wyjątek to słodzik – sukraloza). Niestety minusem jest całkowity brak dodanych owoców. Smak jagodowy to jedynie zasługa aromatu.
Skład: jogurt, cukier, kiwi 6,0 %, agrest 2,6 %, skrobia modyfikowana, koncentraty roślinne (szafran, spirulina), aromaty
Wartości odżywcze: 92 kcal, tłuszcze 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 14 g w tym cukry 13 g, błonnik – brak informacji, białko 3 g, sól 0,1 g
Jogurt ma prosty i naturalny skład. Plus za łączną zawartość owoców wynoszącą prawie 9%, jednak minus za to, że cukier w składzie znajduje się przed owocami, co oznacza, że mamy go tu więcej niż samych owoców. Wartość odżywcza podobna do innych produktów z tej grupy, znajdziemy tu jednak dość dużo cukrów.
Skład: jogurt, cukier, jagody 6,8 %, skrobia modyfikowana, koncentrat barwiący (z marchwi), aromat
Wartości odżywcze: 92 kcal, tłuszcze 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 14 g w tym cukry 13 g, błonnik – brak informacji, białko 3 g, sól 0,1 g
Jogurt ma prosty i naturalny skład. Plus za łączną zawartość owoców wynoszącą prawie 7%, jednak minus za to, że cukier w składzie znajduje się przed owocami. Oznacza to, że mamy go tu więcej niż samych owoców. Wartość odżywcza jest podobna do innych produktów z tej grupy. Znajdziemy tu jednak dość dużo cukrów.
Skład: mleko, truskawki – 9%, cukier, skrobia, stabilizator: pektyny, koncentrat: z marchwi i soku z buraka ćwikłowego, aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 82 kcal, tłuszcze 2,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 12 g w tym cukry 12 g, błonnik – brak informacji, białko 2,8 g, sól 0,1 g
Skład jest naturalny i krótki, jednak minusem jest to, że jogurt zawiera dodany cukier. Sam procent dodanych owoców też mógłby być nieco wyższy. Poza tym jest to jednak całkiem niezły wybór.
Skład: mleko pasteryzowane, wsad malinowy (przecier z malin 12% w jogurcie, cukier, błonnik cytrusowy, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 118 kcal, tłuszcze 5,6 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,8 g, węglowodany 10 g w tym cukry 10 g, błonnik 0,9g, białko 6,5 g, sól 0,08 g.
Skład tego jogurtu jest dobry, oprócz jogurtu z owocami jest dodatek cukru, lecz nie jest to dodatek w nadmiernej ilości (poniżej 10 g), więc jogurt jest dobrym wyborem.
Skład: mleko pasteryzowane, wsad jagodowy 20% (jagody 40%, cukier, substancje zagęszczające: pektyny, mączka chleba świętojańskiego; naturalny aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus; Lactobacillus bulgaricus
Wartości odżywcze: 82 kcal, tłuszcze 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 11 g w tym cukry 11 g, błonnik – brak informacji, białko 9,6 g, sól 0,06 g.
Ten jogurt jest dobrym źródłem białka i w jego składzie nie znajdziemy tłuszczu. Niestety oprócz owoców, zawiera również sporo dodanego cukru.
Skład: mleko odtłuszczone, cukier, śmietanka (z mleka), maliny 2,8%, błonnik cytrusowy, sok z granatu 0,2%-na bazie soku skoncentrowanego, naturalne aromaty, bakterie jogurtowe, ActiRegularis Bifidobacterium, białka mleka. Może zawierać zboża zawierające gluten, sezam
Wartości odżywcze: 60 kcal, tłuszcze 0,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 10 g w tym cukry 10 g, błonnik 0,4 g, białko 3 g, sól 0,11 g.
Ten produkt składa się głównie z mleka i cukru. Dodatek owoców jest znikomy. Nie jest to najlepszy wybór, jednak jeśli brakuje produktów z pierwszej grupy, można po niego sięgnąć.
Skład: mleko, białka mleka, truskawki 3%, oligofruktoza, aromat, koncentrat soku z marchwi, koncentrat z marchwi, substancja słodząca : sukraloza: kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 72 kcal, tłuszcze 1,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g, węglowodany 6,4 g w tym cukry 6,2 g, błonnik 0,5 g, białko 8 g, sól 0,15 g.
Ten produkt ma dość rozbudowany skład. Dodatek owoców jest niski. Nie jest to najlepszy wybór, jednak jeśli brakuje produktów z pierwszej grupy, można po niego sięgną, ze względu na niską zawartość cukru i wysoką podaż białka na porcję.
Skład: mleko, cukier, aromat naturalny, koncentrat soku z marchwi, ekstrahowana laska wanilii, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 82 kcal, tłuszcze 2,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 12 g, w tym cukry 12 g, błonnik – brak informacji, białko 5,6 g, sól 0,17 g.
Ten jogurt ma krótki, dobry skład. Niestety zawiera znaczne ilości cukru, a smaku nadaje mu przede wszystkim aromat, a dopiero w dalszej kolejności prawdziwa wanilia.
Skład: mleko, cukier, truskawki 4% (w tym przecier truskawkowy 2%), skrobia modyfikowana kukurydziana, koncentrat z marchwi, naturalny aromat, kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 88 kcal, tłuszcze 1,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g, węglowodany 15,1 g w tym cukry 13,6 g, błonnik – brak informacji, białko 2,5 g, sól 0,1 g
Choć skład jest krótki, to zgubą tego jogurtu jest ogromna ilość cukru. Nie dość, że cukier znajdziemy w składzie na drugim miejscu, to wartość odżywcza pokazuje, że jogurt zawiera prawie 14 cukrów w 100 g. Słabą stroną produktu jest też bardzo mała zawartość truskawek – jedynie 4%.
Skład: mleko odtłuszczone (34 %), serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii, aromat, proszek truskawkowy, barwnik: karmin
Wartości odżywcze: 74 kcal, tłuszcze 1,0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g, węglowodany 14,5 g w tym cukry 12,6 g, błonnik – brak informacji, białko 1,8 g, sól 0,06 g
Jogurt nie zawiera świeżych truskawek, a jedynie odrobinę proszku truskawkowego. Smak zapewnia tu więc tak naprawdę aromat, a różowa barwa to zasługa barwnika – karminu. Mamy tu więc de facto mleko z wodą, cukrem i dodatkami, czyli produkt słabej jakości.
Skład: mleko, cukier, brzoskwinia 1,1%, mango 0,5%, koncentrat soku z marchwi, aromat naturalny, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus, Bifidobacterium i L. paracosei
Wartości odżywcze: 68 kcal, tłuszcze 1,6 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,1 g, węglowodany 10,6 g w tym cukry 10,4 g, błonnik brak informacji g, białko 2,7 g, sól 0,10 g.
Skład tego produktu wygląda na prosty jednak na drugiej pozycji znajduje się cukier, a owoce stanowią zaledwie 1,6%.
Skład: jogurt, owoce 9% (brzoskwinie i sok brzoskwiniowy z koncentratu 7,2%, sok z marakui z koncentratu 1,8%), cukier, aromat
Wartości odżywcze: 91 kcal, tłuszcze 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 12,2 g w tym cukry 11,7 g, błonnik – brak informacji, białko 3,5 g, sól 0,14 g.
To przedstawiciel popularnej grupy jogurtów, których skład bardzo się zmienił w ostatnich latach. Nie jest zły, bo z dodatków jest cukier oraz aromat, ale ilość cukrów wynosi ponad 10 g na 100 g produktu, więc dość dużo. Z tego powodu warto ograniczyć ten jogurt w diecie do minimum lub nawet całkowicie zrezygnować.
Skład: mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, melon-sok 0,05% (sok z soku zagęszczonego), truskawka-sok 0,05% (sok z soku zagęszczonego), koncentrat z marchwi, koncentrat soku z buraka ćwikłowego, koncentrat z krokosza barwierskiego, aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 68 kcal, tłuszcze 0,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 13,4 g w tym cukry 11,9 g, błonnik – brak informacji, białko 1,7 g, sól 0,1 g.
Ten jogurt to przede wszystkim mleko, woda i cukier. Ponadto w składzie znajdziemy skrobię modyfikowaną i sztuczne aromaty. Zawartość cukru to aż 11,9g na 100g, a dodatek owoców to zaledwie 0,1% soków.
Skład: mleko, wsad owocowy (wiśnie: 11,5% w produkcie, cukier, skrobia modyfikowana, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu; skoncentrowany sok z hibiskusa i z marchwi, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, aromat), śmietanka, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartości odżywcze: 119 kcal, tłuszcze 5,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,4 g, węglowodany 15,3 g w tym cukry 14,5 g, błonnik 0,12 g, białko 2,4 g, sól 0,12 g.
W jogurcie znajdziemy 11,5% owoców, ale jednocześnie aż 14,5 g cukrów! Dodatkowo w jej skład wchodzą skrobia modyfikowana, zagęstniki, regulatory kwasowości i sztuczne aromaty. Produkt ten zawiera również mleko w proszku. Odradzamy wybór tego typu produktów.
Skład: mleko, cukier, białka mleka, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych, wsad owocowe 17,6 %: jeżyny, cukier, dekstroza, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, pektyny, skrobia kukurydziana, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – sorbinian potasu.
Wartości odżywcze: 116 kcal, tłuszcze 2.6 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 19,7 g, w tym cukry 18,7 g, białko 3,5 g, sól 0,1g.
Ten jogurt zawiera prawie 5 łyżeczek cukru w tam małym opakowaniu (125 g)! Ponadto w składzie wystepują zagęstniki, aromat, regulator kwasowości i konserwant.
Dołącz do 42498
zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Sprawdź pakiety z dietą
Podsumowanie
Lubisz rankingi produktów i chcesz wiedzieć, czy Twoje ulubione produkty warto kupować? Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze więcej zestawień!
🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: