Ile tłuszczu na redukcji?

Ile tłuszczu na redukcji?

Wszyscy wiemy, że na diecie redukcyjnej warto jeść mniej cukrów prostych i zwiększyć spożycie białka. Ale co z tłuszczem? Ile jeść tłuszczu na redukcji, by jak najszybciej zobaczyć efekty? Dowiedz się, czy tłuszcz na diecie może być Twoim sprzymierzeńcem!

Kluczowe wnioski

  • Na redukcji powinniśmy dostarczać około 20-35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego z tłuszczów, choć zależy to także od indywidualnych potrzeb.
  • Tłuszcze w diecie powinny pochodzić z produktów takich jak: orzechy i nasiona, ryby (np. łosoś lub makrela) oraz wysokojakościowe oleje roślinne (np. oliwa z oliwek).
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb, Dołącz do Respo.

Ile jeść tłuszczu na redukcji?

Udział tłuszczu w diecie redukcyjnej powinien być zbliżony do ogólnych zaleceń, czyli 20-35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Zgodnie z polskimi normami żywienia zalecana zawartość tłuszczu w diecie dorosłych to 20-40%, a normy WHO mówią o ograniczeniu spożycia tłuszczu do maksymalnie 30% energii.

Zarówno zbyt niska, jak i za wysoka zawartość tłuszczu w diecie mogą utrudniać skuteczną redukcję oraz mieć niekorzystny wpływ na zdrowie [1].

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Tłuszcz na redukcji – od czego zależy jego podaż?

To, ile tłuszczu na redukcji powinna zawierać Twoja dieta, będzie zależne od:

  • aktualnej masy ciała,
  • stanu zdrowia,
  • aktywności fizycznej,
  • apetytu,
  • osobistych preferencji.

Jak obliczyć odpowiednią wartość?

  1. Oblicz wartości dla 20% oraz 35% kaloryczności swojej diety redukcyjnej. 
  2. Podziel otrzymane wartości przez kaloryczność 1 g tłuszczu, czyli 9 kcal. 
  3. Otrzymane dwa wyniki stanowią dolną i górną granicę dla Twojego optymalnego spożycia tłuszczu na redukcji. 

Dlaczego tłuszcze są ważne na diecie redukcyjnej?

Już wiesz, że tłuszcze w diecie są cenne i nie należy z nich rezygnować na redukcji!

Dlaczego są one tak ważne?

  • Tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i są trawione powoli, co pozytywne wpływa na uczucie sytości po posiłku oraz może ograniczać podjadanie.
  • Tłuszcz zwiększa smakowitość spożywanych potraw, dlatego dieta niskotłuszczowa może być trudna w utrzymaniu przez dłuższy czas z uwagi na niesatysfakcjonujący smak posiłków.
  • Tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane do organizmu z dietą, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie ich wytwarzać lub produkuje je w niewystarczającej ilości. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może skutkować pogorszeniem funkcji poznawczych, zwiększeniem ryzyka chorób neurodegeneracyjnych (m.in. choroby Alzheimera), chorób serca oraz cukrzycy typu II [1,2]. 

Najlepsze tłuszcze na redukcji

Ponieważ nasycone kwasy tłuszczowe mogą zwiększać ryzyko chorób serca oraz insulinooporności, a także powodować niekorzystne zmiany mikrobioty jelit, zdecydowanie lepszym wyborem będą przeciwzapalne tłuszcze nienasycone [3].

Produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe są:

  • wysokojakościowe oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki,
  • orzechy – włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, nerkowce, macadamia,
  • nasiona – pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, chia, czarnuszka, sezam,
  • tłuste owoce – awokado, oliwki,
  • ryby – łosoś, makrela, śledź, węgorz, pstrąg, halibut.

Dołącz do 66250
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Jedz smacznie i zdrowo z Respo!

Patrycja przez długi czas próbowała zrzucić niechciane kilogramy samodzielnie.

Zawsze jednak borykała się z tym samym: brakiem efektów oraz jojo. Było to dla niej frustrujące, dlatego w końcu zdecydowała się dołączyć do Respo i zmienić nawyki trwale i bez zbędnych restrykcji.

Jak pokazują poniższe zdjęcia, Patrycja osiągnęła sukces!

Metamorfoza z Respo.

Na diecie przeciwzapalnej oraz zgodniej z zasadą 80/20, nasza podopieczna schudła ponad 20 kilogramów, a do tego wypracowała nawyki na lata i poczuła się (w końcu!) pewnie w swoim ciele.

Wszystko to jedząc takie smakołyki jak:

Pamiętaj, że tłuszcze nie są wrogiem skutecznej redukcji. Zdrowe tłuszcze spożywane z umiarem wspomogą Twój organizm, poprawią samopoczucie, zmniejszą ryzyko chorób i… wydłużą sytość po posiłkach!

Piśmiennictwo:

  1. Rychlik E, Stoś K, Charzewska J, Mojska H. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa 2024, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
  2. Ludwig DS, Hu FB, Lichtenstein AH, Willett WC. Low-fat diet Redux at WHO. Am J Clin Nutr. 2023 Nov;118(5):849-851. 
  3. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JGet al. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017;136(3):e1–23.