Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze). Czym są?

Antyoksydanty (przeciwutleniacze). Czym są?

Mają hamować starzenie i chronić przed groźnymi chorobami, takimi jak nowotwory czy miażdżyca. Ostatnie lata w naukowym świecie to ich era — bo antyoksydanty są dziś traktowane jako prawdziwe panaceum. Czy słusznie? Dowiedz się, jak działają przeciwutleniacze i w czym je znajdziesz!

Kluczowe wnioski

  • Antyoksydanty przechwytują wolne rodniki, a także zmniejszają ich ilość w organizmie.
  • Najlepsze źródła przeciwutleniaczy w diecie to m.in.: warzywa, owoce, przyprawy, oleje roślinne, kawa, herbata i kakao.
  • Goździki to jeden z najsilniejszych antyoksydantów (290 283 według skali ORAC).
Zadbajmy razem o Twoją metamorfozę z Respo!

Czym są antyoksydanty?

Przeciwutleniacze to jeden z najpopularniejszych tematów ostatnich lat. Mówi się między innymi o ich wpływie na opóźnianie starzenia, działaniu przeciwzapalnym czy udziale w profilaktyce nowotworów.

Czym jednak właściwie są przeciwutleniacze? 

Przeciwutleniacze (znane również jako antyoksydanty), to cząsteczki, mające zdolność walki z tzw. stresem oksydacyjnym, który w organizmie potrafią zrobić dużo zamieszania.

Wszystko dlatego, że nasilony stres oksydacyjny wpływa na niszczenie białek, tłuszczów czy nawet materiału genetycznego.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Czym są wolne rodniki i reaktywne formy tlenu?

Wiąże się z nim kilka pojęć: najbardziej znane to „wolne rodniki”, ale mamy także nieco mniej popularne, ale równie ważne „reaktywne formy tlenu” i „reaktywne formy azotu”. 

Czym są wolne rodniki a czym reaktywne formy tlenu?

O wpływie stresu oksydacyjnego na organizm i źródłach tych szkodliwych cząsteczek szerzej opowiemy sobie w dalszej części artykułu, jednak już teraz musisz wiedzieć, że wolne rodniki to cząsteczki, które mają jedną wspólną cechę: zawierają tzw. niesparowane elektrony.

Może to brzmieć nieco skomplikowanie, w skrócie jednak chodzi o to, że elektrony zwykle występują w parach. Za to elektrony bez pary za wszelką cenę dążą do znalezienia swojej „drugiej połówki”.

Sprawia to, że cząsteczka zawierająca wolny elektron będzie łatwo reagować z innymi, kraść im swój wymarzone elektrone i niszczyć strukturę okradanej cząsteczki.

Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy wolne rodniki reagują z białkami, tłuszczami czy DNA.

Do tzw. wolnych rodników zaliczamy cząsteczki o takich, tajemniczo brzmiących nazwach jak np. rodnik hydroksylowy, rodnik ponadtlenkowy, czy anionorodnik ponadtlenkowy. Sam proces „podkradania” elektronu nazywamy utlenianiem cząsteczki, np. utlenianiem białka czy tłuszczu [1-3]. 

Z kolei reaktywne formy tlenu (ROS) to nieco szersze pojęcie: w skład tej grupy wchodzą bowiem zarówno wolne rodniki tlenowe jak i nierodnikowe związki, które charakteryzują się obecnością pojedynczego, bardzo reaktywnego wiązania między dwoma atomami tlenu.

Przykładem takich reaktywnych form tlenu, które nie są wolnymi rodnikami, są np. ozon, tlen singletowy czy nadtlenek wodoru (roztwór nadtlenku wodoru to tzw. woda utleniona).

Mimo że nie zawierają one wolnego elektronu, pojedyncze wiązanie między tlenami sprawia, że podobnie jak typowe wolne rodniki niszczą one strukturę komórek i powodują utlenianie ważnych biologicznie związków.

Poza reaktywnymi formami tlenu wyróżniamy również reaktywne formy azotu (RNS), czyli cząsteczki azotu o budowie wolnorodnikowej (o ile reaktywne formy tlenu nie muszą być rodnikami, o tyle reaktywne formy azotu zawsze nimi są).

Przykładem reaktywnej formy azotu jest np. kation nitrozylowy czy nadtlenoazotyn. Można powiedzieć, że wolne rodniki to złodzieje podkradający to, co jest komórkom niezbędne do prawidłowego funkcjonowania [1-3]. 

Jak działają przeciwutleniacze?

Teraz możemy sobie wreszcie odpowiedzieć na kluczowe pytanie, czyli czym są antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze?

Posługując się metaforą ze złodziejami, przeciwutleniacze można nazwać żołnierzami, pilnującymi by wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu nie miały okazji przeprowadzenia ataku na nasze komórki.

Dzięki swojej unikalnej budowie związki te potrafią, między innymi, przechwytywać wolne rodniki w drodze do celu, a także zmniejszać ich ilości powstające w organizmie.

Ale po kolei – bo najpierw warto sobie powiedzieć, jakie przeciwutleniacze możemy właściwie wyróżnić i jak dzielimy je na grupy.

Rodzaje przeciwutleniaczy

Przede wszystkim, antyoksydanty możemy podzielić na:

  • antyoksydanty naturalne,
  • antyoksydanty syntetyczne.

Do przeciwutleniaczy naturalnych zaraz wrócimy, bo to na nich skupimy się w tym wpisie, warto jednak powiedzieć, że do przeciwutleniaczy syntetycznych zaliczamy m.in. takie związki jak butylowany hydroksytoluen (BHT), butylowany hydroksyanizol (BHA), czy galusan propylu.

Takie syntetyczne przeciwutleniacze są używane w produkcji żywności, leków i kosmetyków, a wszystko po to, by zapobiec utlenianiu produktów i ich psuciu [2]. 

A antyoksydanty naturalne (biologiczne)? Tutaj podział jest nieco bardziej skomplikowany.

Przeciwutleniacze naturalne dzielimy na [2,4-9]:

  • Przeciwutleniacze enzymatyczne – czyli, innymi słowy, enzymy, które mają zdolność przekształcania reaktywnych form tlenu do nieszkodliwego tlenu i wody. Takie enzymatyczne przeciwutleniacze są uważane za pierwszą linię obrony organizmu przed stresem oksydacyjnym. Do antyoksydantów enzymatycznych zaliczamy:
    • katalazę,
    • peroksydazę glutationową,
    • reduktazę glutationową,
    • dysmutazę ponadtlenkową.
  • Przeciwutleniacze nieenzymatyczne – czyli „drugą linię obrony organizmu przed stresem oksydacyjnym”. Tę grupę dzielimy na dwie dodatkowe 2 podgrupy, a konkretnie:
    • przeciwutleniacze endogenne (powstające wewnątrz organizmu), np.:
      • glutation,
      • koenzym Q10,
      • kwas alfa-liponowy,
    • przeciwutleniacze egzogenne (dostarczane z zewnątrz, głównie z dietą), czyli:
      • witaminę C,
      • witaminę E,
      • witaminę A,
      • karotenoidy (np. beta-karoten, likopen, luteinę, zeaksantynę),
      • polifenole, które możemy dodatkowo podzielić na:
        • stilbeny (np. resweratrol),,
        • flawonoidy (w tym flawanole, flawonole, izoflawony czy antocyjany),
        • kwasy flawonowe (np. kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas cynamonowy, kwas wanilinowy, kwas p-kumarowy, kwas galusowy),
        • kumaryny,
        • taniny (m.in. proantocyjanidyny, elagotaniny),
        • inne związki polifenolowe (np. kurkuminę).

Dodatkowo, do przeciwutleniaczy są często zaliczane mikrolementy, a konkretnie: selen, cynk, miedź i mangan. Wchodzą one w skład przeciwutleniających enzymów (czyli naszej pierwszej linii) obrony, dlatego często mówi się o nich w kontekście walki ze stresem oksydacyjnym [4].

Jak działają przeciwutleniacze nieenzymatyczne?

Do podstawowych mechanizmów ich działania zaliczamy „oddawanie” poszukiwanego elektronu reaktywnym cząsteczkom. Dzięki temu wolne rodniki nie muszą już podkradać elektronu ważnym dla nas białkom, tłuszczom czy DNA.

Przeciwutleniacze potrafią dodatkowo prowadzić do tzw. chelatacji metali, co jest kolejną możliwością usuwania wolnych rodników, a także mogą likwidować nie tylko same reaktywne formy tlenu, ale także cząsteczki, które pobudzają ich wytwarzanie [2,10]. 

Uff – tak wygląda teoria. A jak jest z praktycznym wpływem antyoksydantów i wolnych rodników na organizm?

Metamorfozy Respo

Jak wolne rodniki wpływają na organizm?

Zacznijmy od pierwszego pytania: czyli skąd w organizmie wolne rodnik i reaktywne formy tlenu w ogóle?

Ich źródła możemy tak naprawdę podzielić na dwie kategorie:

  • reaktywne formy tlenu powstające w naszym organizmie,
  • reaktywne formy tlenu dostarczane z zewnątrz.

Choć często o tym zapominamy, prawda jest taka, że wolne rodniki są nieodłączną częścią naszego metabolizmu i powstają m.in. w wyniku pracy mitochondriów oraz struktur znanych jako peroksysomy, w których zachodzą m.in. przemiany niektórych aminokwasów i kwasów tłuszczowych.

Skutkiem ubocznym zachodzących tam z udziałem tlenu przemian jest powstawanie reaktywnych form tego pierwiastka.

Reaktywne formy tlenu (oraz reaktywne formy azotu) powstające w organizmie nie są dla nas szkodliwe, o ile nie mamy do czynienia z zaburzeniami równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.

Ba! W odpowiednich ilościach reaktywne formy tlenu i azotu pełnią ważne funkcje: m.in. w reakcjach odpornościowych i przekazywaniu sygnałów między komórkami.

Jak więc widzisz, każdy medal ma dwie strony, a dopiero zaburzenia w równowadze między reaktywnymi formami tlenu i azotu a antyoksydantami są dla nas niebezpieczne [1,2]. 

I tu przechodzimy do najważniejszego zagadnienia, czyli tego, skąd w naszym organizmie nadmiar wolnych rodników i zaburzenia wspomnianej wyżej równowagi.

Winnych należy szukać głównie wśród tzw. zewnętrznych źródeł wolnych rodników. O czym mowa?

Do zewnętrznych źródeł reaktywnych form tlenu i azotu winnych nadmiernemu stresowi oksydacyjnemu zaliczamy [1,11,12]:

  • zanieczyszczenia środowiska (np. smog, zanieczyszczenia wody),
  • dym tytoniowy,
  • alkohol,
  • rozpuszczalniki przemysłowe,
  • tzw. metale ciężkie i metale przejściowe – rtęć, kadm, ołów, arsen, ale także nadmiar takich pierwiastków jak żelazo, miedź, kobalt i chrom (tak – choć miedź w odpowiednich ilościach wspomaga obronę organizmu przed stresem oksydacyjnym, to jej nadmiar ma odwrotny efekt, podobnie zresztą jak nadmiar innych pierwiastków „przeciwutleniających”, zwłaszcza selenu); żelazo to niezbędny składnik diety, jednak jego zbyt duża ilość w diecie nasila stres oksydacyjny,
  • pestycydy,
  • zbyt wysoką temperaturę,
  • promieniowanie UV,
  • niektóre techniki kulinarne (wędzenie mięsa, zbyt długie używanie jednego oleju do smażenia),
  • niektóre leki – m.in. paracetamol,
  • dużą ilość cukru w diecie – wysoki indeks i ładunek glikemiczny żywności są związane z większym stresem oksydacyjnym,
  • dużą ilość mięsa i mięsa przetworzonego w diecie (chodzi tu zwłaszcza o tzw. mięso czerwone, czyli mięso ssaków, z wyłączeniem mięsa z królika),
  • dużą ilość żywności wysokoprzetworzonej w diecie.

Do innych czynników mogących zaburzać równowagę między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami należą: stres psychologiczny, ekstremalnie intensywne ćwiczenia fizyczne, niedobór witaminy B2, infekcje i nowotwory [1].

Jak widzisz, wpływ na zwiększony stres oksydacyjny mają m.in. dieta i używki, a więc czynniki, nad którymi mamy kontrolę.

Dlaczego warto o tym pamiętać?

Nasilony stres oksydacyjny ma poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, zwłaszcza że prowadzi on do bezpośredniego zniszczenia białek, tłuszczów i DNA organizmu, a także do nasilenia stanu zapalnego.

W związku z tym zbyt duży stres oksydacyjny jest czynnikiem ryzyka wystąpienia takich chorób jak [1]:

  • nowotwory,
  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • uszkodzenia wątroby,
  • zaćma,
  • choroby neurodegeneracyjne – m.in. choroba Alzheimera, Parkinsona,
  • stwardnienie rozsiane,
  • nadciśnienie,
  • reumatoidalne zapalnie stawów,
  • astma,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • szybsze starzenie się organizmu.

Jak widzisz nasilony stres oksydacyjny ma wpływ na właściwie cały nasz organizmu, od mózgu, przez naczynia krwionośne i serce, aż po wątrobę, trzustkę, skórę czy oczy.

Właśnie dlatego tak ważne jest zachowanie bilansu między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.

Można tego dokonać poprzez połączenie dwóch komplementarnych działań.

  1. Unikanie źródeł reaktywnych form tlenu i azotu – m.in. poprzez ograniczenie alkoholu, niepalenie papierosów, stosowanie kremów z filtrem, gdy wychodzimy na słońce, a także poprzez dietę z niskim indeksem glikemicznym, ograniczanie żywności wysokoprzetworzonej oraz ograniczenie czerwonego mięsa. 
  2. Dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy wraz z dietą. Do antyoksydantów obecnych w produktach spożywczych zaliczamy m.in. witaminy C, E i A, karotenoidy oraz polifenole. Warto również dbać o odpowiednią (niezbyt wysoką, ale też nie za niską) podaż cynku, selenu, miedzi oraz manganu.

Zastanawiasz się, czy Twoja dieta zawiera odpowiednie ilości przeciwutleniaczy? A może niepokoi Cię gorsze samopoczucie i ciągłe uczucie zmęczenia?

Dietetycy Centrum Respo chętnie Ci pomogą – i tak dopasują dla Ciebie jadłospis, by nie zabrakło w nim żadnych składników odżywczych ani… Twoich ulubionych smaków!

Oferta Respo

Antyoksydanty w diecie

Jakie są źródła przeciwutleniaczy?

Antyoksydanty w diecie to przede wszystkim domena produktów roślinnych, dlatego tak ważne jest, aby w naszym jadłospisie znalazło się ich jak najwięcej.

Oczywiście konkretna odpowiedź na pytanie o najlepsze źródło przeciwutleniaczy zależy od tego, jaki antyoksydant mamy na myśli, bo nieco inne będą źródła witaminy E, a inne witaminy C czy polifenoli (choć jak najbardziej znajdziemy tu też punkty wspólne!).

Jednak ogólnie rzecz biorąc, do grup produktów bogatych w antyoksydanty możemy zaliczyć [2-4,13]:

  • warzywa,
  • owoce,
  • przyprawy,
  • oleje roślinne,
  • orzechy i nasiona,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • zboża i pseudozboża – m.in. komosę ryżową, nasiona chia, owies, ale także żyto czy pszenicę,
  • kawę, herbatę i kakao.

Warto powiedzieć jeszcze o pewnym wskaźniku przydatnym przy określaniu potencjału przeciwutleniającego produktów.

Wskaźnik ten jest potocznie znany jako „ORAC” – Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli wskaźnik zdolności żywności do pochłaniania wolnych rodników.

Patrząc na ORAC produktów możemy odnaleźć te, które najlepiej radzą sobie z walką ze stresem oksydacyjnym. 

Najlepsze źródła antyoksydantów w diecie

Jak już wiesz, wśród przeciwutleniaczy naturalnych, dostarczanych z dietą wyróżniamy takie związki jak witaminy A, C i E, karotenoidy oraz polifenole.

Polifenole i karotenoidy możemy dodatkowo podzielić na mniejsze grupy (w przypadku polifenoli) oraz poszczególne związki (w przypadku karotenoidów). Za chwilę dowiesz się, w jakich produktach znajdziesz poszczególne z nich – a pomogą Ci w tym tabele. No to zaczynamy!

Na pierwszy ogień – witaminy!

Najczęściej w kontekście właściwości przeciwutleniających mówi się o witaminach E i C, witamina A jest za to uważana za związek, który może działać zarówno przeciw- jak i prooksydacyjnie [14].

Tak naprawdę, w kontekście walki ze stresem oksydacyjnym dużo częściej mówi się o prekursorach witaminy A (np. beta-karotenie), które są uważane za dużo bezpieczniejsze (nawet w większych ilościach).

O karotenoidach jako takich opowiemy sobie jednak za chwilę. A na razie – poznaj źródła przeciwutleniających witamin!

Źródła antyoksydantów – witaminy przeciwutleniające [15]:

WitaminaŹródła roślinneŹródła zwierzęce
Witamina CWarzywa (najwięcej w zielonych warzywach liściastych, warzywach kapustnych i papryce)
Owoce (najwięcej w dzikiej róży, rokitniku, truskawkach, czarnej porzeczce, cytrusach, kiwi, gujawie, papai)
Świeże zioła (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
Brak dobrych źródeł, niewielkie ilości w mleku i niektórych rybach
Witamina EOleje roślinne i oliwa 
Orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika
Awokado
Otręby i zarodki pszenne
W mniejszych ilościach: soja, zielone i pomarańczowo-żółte i czerwone warzywa oraz owoce
Tłuste ryby
W mniejszych ilościach: jajka
Witamina ABrak Mleko i produkty mleczne
Jajka
Tłuste ryby
Masło
Podroby

Jak widzisz, wśród źródeł witaminy A znajdują się produkty, których zawartość w diecie nie powinna być zbyt wysoka (chociażby masło czy podroby).

W kontekście witamin przeciwutleniających najlepiej jest się więc skupić na witaminach E i C. A co ze wspomnianym już beta-karotenem i innymi karotenoidami (z których niektóre stanowią prekursor aktywnej witaminy A)?

Karotenoidy to bardzo ciekawa grupa zwiazków, a to dlatego, że mogą one działać zarówno antyoksydacyjnie (w komórkach zdrowych), jak i prooksydacyjnie (w komórkach nowotworowych i przez to wspomagać ich niszczenie) [16].

Jakie produkty są bogate w karotenoidy? Tego dowiesz się z poniższej tabeli!

Źródła karotenoidów w diecie [15,17-20]:

KarotenoidŹródła
Beta-karotenZielone warzywa (m.in. szpinak, jarmuż, brokuły, cukinia, sałata)
Pomarańczowo-czerwono-żółte warzywa (m.in. marchewka, papryka, dynia)
Pomarańczowe owoce (m.in. morele, brzoskwinie, pomarańcze, mango, melon)
Pistacje
Pestki dyni
LikopenPomidory i przetwory pomidorowe (najlepsze źródło)
Papryka czerwona
Arbuz
Papaja
Grejpfrut
Granat
Figi
Luteina i zeaksantynaŻółtko
Papryka
Przyprawy i zioła: szafran, bazylia, kolendra, natka pietruszki
Kukurydza
Zielone warzywa (m.in. groszek, jarmuż, szpinak, cukinia)
Kiwi
Borówki

Ostatnią, szeroką grupą antyoksydantów obecnych w naszej diecie są polifenole.

Charakteryzują się one silnymi zdolnościami zmiatania wolnych rodników i są bardzo obiecującym elementem diety przeciwzapalnej, przeciwnowotworowej, a także wspomagającej profilaktykę takich chorób jak miażdżyca, insulinooporność, czy choroby neurodegeneracyjne.

Najlepsze źródła poszczególnych grup polifenoli znajdziesz w poniższej tabeli [6,21]:

Grupa związków / związekŹródła
Kwasy fenoloweOliwa
Kawa
Czarna i zielona herbata
Warzywa (najwięcej: oliwki, cykoria, ziemniaki, cebula, kalafior, brokuły, pomidory, karczochy, sałata, marchewka) 
Owoce (najwięcej: grejpfrut, jeżyny, daktyle, żurawina, czarna porzeczka, śliwki, morele, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, aronia)
Przyprawy (m.in. goździki, szałwia, majeranek, oregano, kardamon, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa)
Orzechy (m.in. migdały)
Pełnoziarniste zboża
Flawonole (m.in. kemferol, kwercetyna)Warzywa (najwięcej: cebula, brokuły, sałata, czerwona kapusta, szparagi, pomidory)
Owoce (najwięcej: jagody, żurawina, czarna porzeczka, czarny bez, maliny)
Kakao i ciemna czekolada
Czarna herbata
Przyprawy (m.in. kapary, goździki, oregano, kminek, kozieradka, majeranek)
Flawanole (m.in. katechina, epikatechina)Owoce (najwięcej: agrest, porzeczki, truskawki, winogrona, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, mango)
Kakao i ciemna czekolada
Zielona i czarna herbata
Orzechy
Nasiona roślin strączkowych
AntocyjanyFioletowe, niebieskie i różowo-czerwone owoce, głównie owoce jagodowe (czarna porzeczka, czarny bez, aronia, jagody, jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, borówki)
Fioletowe i fioletowo-czerwone warzywa (kapusta czerwona, czerwona cebula, skórka bakłażana)
ResweratrolCzerwone winogrona, owoce morwy, jagody, maliny, truskawki
ElagotaninyRabarbar, truskawki, granat, żurawina, maliny, dzika róża, jagody, borówki, owoce rokitnika, czarna porzeczka, aronia
Inne flawonoidyCytrusy, kurkuma, imbir, pietruszka, seler, przyprawy, nasiona roślin strączkowych

Jak widzisz, dieta o wysokim potencjale przeciwutleniającym powinna się charakteryzować przede wszystkim dużą zawartością warzyw i owoców, świetnie sprawdzą się w niej także dodawane do posiłków przyprawy, kawa, herbata, oliwa i orzechy.

O potencjał antyoksydacyjny diety zdecydowanie warto dbać całościowo, jako ciekawostka może jednak posłużyć informacja o tym, jakie produkty mają najwyższą wartość wskaźnika ORAC i co za tym idzie, największą zdolność zmiatania wolnych rodników.

Żeby poznać skalę, warto sobie powiedzieć, jakie są wartości ORAC dla przeciętnych (ale wciąż zdrowych produktów): dla banana ORAC wynosi 795, dla arbuza – 142, a dla pomidora – 423.

Znasz już skalę, to teraz czas na prawdziwych rekordzistów!

Najlepsze źródła antyoksydantów, czyli przykładowe produkty o bardzo wysokim potencjale antyoksydacyjnym (w nawiasie podano wartość ORAC dla danego produktu) [22]:

  • goździki (290 283)
  • cynamon (131 420)
  • suszone oregano (175 295)
  • suszony rozmaryn (165 280)
  • suszona szałwia (119 929)
  • suszony tymianek (157 380)
  • kurkuma (127 068)
  • wanilia (122 400)
  • borówki (9621)
  • aronia (16 062)
  • dzika róża (96 150)
  • czarny bez (14 697)
  • żurawina (9090)
  • karczochy (9416)
  • kłącze imbiru (14 840)
  • orzechy pekan (17 940)
  • orzechy włoskie (13 541)
  • orzechy laskowe (9645)
  • kakao (55 653)

Na koniec jeszcze co nieco o źródłach mikroelementów „przeciwutleniających” – miedzi, cynku, manganu i selenu.

Jak już wiesz, działanie przeciwutleniające mają nie same pierwiastki, a enzymy, w których strukturze się one znajdują.

Wymienione mikroelementy są konieczne do prawidłowego przebiegu obrony przed stresem oksydacyjnym: jednak ich nadmiar może być często bardziej szkodliwy niż niedobór.

W związku z tym warto zadbać o źródła cynku, selenu, manganu i miedzi w diecie, ale zachować ostrożność, gdy zastanawiamy się nad braniem ich suplementów. 

Źródła mikroelementów „przeciwutleniających” [15,23,24]:

MikroelementŹródła roślinneŹródła zwierzęce
CynkPełnoziarniste produkty zbożowe, kasze
Orzechy
Sezam, mak, siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni
Nasiona roślin strączkowych
Czosnek, groszek, koperek, szparagi
Kakao
Mięso ssaków i mięso drobiowe
Jajka
Sery żółte
Podroby
MiedźKakao
Pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze
Nasiona roślin strączkowych
Orzechy
Nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam
Maliny
Grzyby
Podroby
Owoce morza
SelenCebula, czosnek, warzywa krzyżowe (np. brokuły, brukselka)
Orzechy brazylijskie
Grzyby
Płatki owsiane
Brązowy ryż
Nasiona słonecznika
Siemię lniane
Ryby i owoce morza
Jajka
Mięso
ManganOwoce i warzywa
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Orzechy i nasiona
Nasiona roślin strączkowych
Kawa i herbata
Owoce morza

Dołącz do 42498
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Podsumowanie

Pamiętaj: stres oksydacyjny to jedna z przyczyn zaburzeń w pracy organizmu i szybszego jego starzenia. I choć reaktywne formy tlenu i azotu są naturalnym produktem przemiany materii, dbanie o to, by nie dostarczać ich dodatkowo z żywnością, czy wdychanym powietrzem powinno być naszym priorytetem.

Równie ważna jest jednak druga strona „barykady”, czyli nie tylko dbanie o unikanie źródeł wolnych rodników, ale także dostarczanie walczących ze stresem oksydacyjnym przeciwutleniaczy.

Jak tego dokonać?

Dieta bogata w antyoksydanty to tak naprawdę nic innego jak zdrowa dieta pełna warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, olejów roślinnych, orzechów i przypraw.  

Masz wątpliwości czy Twój jadłospis na pewno zawiera odpowiednie ilości przeciwutleniaczy? Nasi dietetycy chętnie Ci pomogą i tak ułożą dla Ciebie dietę, by była pyszna, zdrowa, smaczna i bogata we wszystkie składniki odżywcze (nie tylko przeciwutleniacze!).

Piśmiennictwo:

  1. Phaniendra A, Jestadi DB, Periyasamy L. Free radicals: properties, sources, targets, and their implication in various diseases. Indian journal of clinical biochemistry. 2015;30:11-26.
  2. Kotha RR, Tareq FS, Yildiz E, Luthria DL. Oxidative Stress and Antioxidants—A Critical Review on In Vitro Antioxidant Assays. Antioxidants. 2022;11(12):2388.
  3. Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy reviews. 2010;4(8):118.
  4. Zehiroglu C, Ozturk Sarikaya SB. The importance of antioxidants and place in today’s scientific and technological studies. Journal of food science and technology. 2019;56:4757-74.
  5. Liu RH. Dietary bioactive compounds and their health implications. Journal of food science. 2013;78(s1):A18-A25.
  6. Zalega J, Szostak-Węgierek D. Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy. Probl Hig Epidemiol. 2013;94(1):41-9.
  7. Shen T, Wang X-N, Lou H-X. Natural stilbenes: an overview. Natural product reports. 2009;26(7):916-35.
  8. Ashok PK, Upadhyaya K. Tannins are astringent. Journal of pharmacognosy and phytochemistry. 2012;1(3):45-50.
  9. Pereira DM, Valentão P, Pereira JA, Andrade PB. Phenolics: From chemistry to biology. Molecular Diversity Preservation International; 2009.
  10. Gulcin İ, Alwasel SH. Metal ions, metal chelators and metal chelating assay as antioxidant method. Processes. 2022;10(1):132.
  11. Anderson C, Milne GL, Park Y-MM, Sandler DP, Nichols HB. Dietary glycemic index and glycemic load are positively associated with oxidative stress among premenopausal women. The Journal of nutrition. 2018;148(1):125-30.
  12. Macho-González A, Garcimartín A, López-Oliva ME, Bastida S, Benedí J, Ros G, et al. Can meat and meat-products induce oxidative stress? Antioxidants. 2020;9(7):638.
  13. Kucharska A, Sińska B (red.), Diety roślinne w zdrowiu i chorobie, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa 2022: rozdział: Kureń A, Zegan M, Michota-Katulska E, Surowce roślinne zaliczane do superfoods i ich wpływ na zdrowie oraz przydatność w dietach roślinnych część 1 i 2.
  14. Dao DQ, Ngo TC, Thong NM, Nam PC. Is Vitamin A an Antioxidant or a Pro-oxidant? The journal of physical chemistry B. 2017;121(40):9348-57.
  15. Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2020.
  16. Shin J, Song M-H, Oh J-W, Keum Y-S, Saini RK. Pro-oxidant actions of carotenoids in triggering apoptosis of cancer cells: A review of emerging evidence. Antioxidants. 2020;9(6):532.
  17. Khan UM, Sevindik M, Zarrabi A, Nami M, Ozdemir B, Kaplan DN, et al. Lycopene: Food sources, biological activities, and human health benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2021;2021.
  18. Abdel-Aal E-SM, Akhtar H, Zaheer K, Ali R. Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Nutrients. 2013;5(4):1169-85.
  19. Perry A, Rasmussen H, Johnson EJ. Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Journal of food Composition and Analysis. 2009;22(1):9-15.
  20. Nadulski R, Masłowski A, Mazurek A, Sobczak P, Szmigielski M, Żukiewicz-Sobczak W, et al. Vitamin C and lutein content of northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processed using freezing and thawing. Journal of Food Measurement and Characterization. 2019;13:2521-8.
  21. Phenol Explorer (baza polifenoli zawartych w żywności): http://phenol-explorer.eu/
  22. Haytowitz D, Bhagwat S. USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2, USDA, 2010
  23. Hu W, Zhao C, Hu H, Yin S. Food sources of selenium and its relationship with chronic diseases. Nutrients. 2021;13(5):1739.
  24. Kieliszek M. Selenium–fascinating microelement, properties and sources in food. Molecules. 2019;24(7):1298.