Ranking gotowców z Żabki. 🥇 Najlepsze i najgorsze produkty

Ranking gotowców z Żabki. 🥇 Najlepsze i najgorsze produkty

Brak czasu na gotowanie? Odpowiedzią mogą być gotowce z popularnej sieci sklepów. W Żabce dostaniemy bowiem wszystko od kanapek, przez smoothie i zupy, aż po pierogi czy makarony, które wystarczy tylko podgrzać. Czy takie gotowe dania będą dobrą alternatywą dla domowych posiłków? Które gotowce z Żabki są najlepsze, a których lepiej unikać?

Kiedy sięgać po „gotowce”?

Domowe, przygotowane od zera posiłki to najlepsza opcja dla zdrowia. Niestety życie często weryfikuje nasze plany, a brak czasu sprawia, że szukamy pełnowartościowych alternatyw.

Nic więc dziwnego, że przy obecnym, coraz szybszym tempie życia rynek gotowców rośnie w siłę.

Dzisiaj oferują je właściwie wszystkie sieci sklepów spożywczych, od Biedronki i Lidla aż po Żabkę. To kusząca alternatywa dla gotowania w domu, zwłaszcza gdy jesteśmy w pracy i dopada nas głód.

Ale po kolei.

Co zaliczamy do „gotowców”?

Zacznijmy od tego, co właściwie zaliczamy do „gotowców”, bo wbrew pozorom wcale nie są to tylko gotowe zupy i typowe dania obiadowe.

Tak naprawdę nie ma jednej definicji „gotowych posiłków”. Teoretycznie do tej grupy możemy jednak zaliczyć wszystko, co zastępuje nam domowy posiłek i nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania (czyli albo jest gotowe do spożycia, albo wymaga podgrzania / zalania wrzątkiem).

W grupie gotowców wymienić możemy np.:

  • gotowe zupy (wymagające tylko podgrzania),
  • gotowe dania obiadowe (wymagające tylko podgrzania) – np. pierogi, pizzę, makarony, naleśniki i inne,
  • gotowe sałatki,
  • gotowe kanapki,
  • smoothie, koktajle, lemoniady, czyli napoje imitujące to, co standardowo przygotowalibyśmy w domu,
  • batoniki, ciasteczka,
  • produkty instant, wymagające zalania wrzątkiem, np. owsianki, zupy w proszku.

Jak widzisz, jest to dość różnorodna grupa obejmująca produkty (zwykle) lepsze jakościowo, np. sałatki oraz produkty o wątpliwej jakości, np. zupki w proszku.

Pierwsza zasada sięgania po gotowce brzmi więc: wybieraj jak najmniej przetworzone, jak najświeższe dania. Te, które najbardziej przypominają domowy posiłek. 

Oczywiście, domowe posiłki zawsze są lepszą opcją. Sklepowe gotowce mogą być jednak dobrym wyborem w niektórych sytuacjach.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Kiedy sięgać po gotowe produkty?

Po gotowce warto więc sięgać np. gdy:

  • jesteś w pracy / na uczelni, a w domu brakowało Ci czasu, by przygotować domowy lunch na wynos – w takiej sytuacji gotowa zupa albo sałatka będą dużo lepszą opcją niż np. słodka bułka, albo posiłek w fast foodzie,
  • kompletnie nie masz czasu, by przygotować domowy obiad (oczywiście warto by spożywanie gotowców nie stało się regułą, każdy z nas może jednak od czasu do czasu mieć zbyt dużo na głowie),
  • jesteś w drodze – gotowe smoothie czy kanapka będą wtedy lepszym wyborem niż kupione w Drive-through frytki albo lodowy shake.

Są to jedynie przykładowe sytuacje, element wspólny jest jednak zawsze ten sam: brak czasu i/lub możliwości, by samodzielnie przygotować posiłek.

Sięgnięcie po dobrej jakości gotowiec będzie wówczas dużo lepszą opcją niż pizza, kebab, drożdżówka czy wizyta w fast-foodzie.

Jakie są zalety i wady gotowych produktów?

Dobre jakości gotowce to lepszy wybór niż fast food albo paczka cukierków. To fakt.

Jakie są wady i zalety tej grupy asortymentu?

✅ Zalety gotowych produktów:

  • oszczędność czasu – gotowe do spożycia lub ew. wymagają jedynie podgrzania / zalania wodą,
  • można je zabrać w drogę, zjeść w pociągu, samolocie, aucie (np. kanapki, zdrowe batoniki),
  • nie wymagają skomplikowanego sprzętu kuchennego, większość miejsc pracy i uczelni ma mikrofalówkę i umożliwia ich odgrzanie,
  • duży wybór i duża różnorodność – opcje mięsne, wegetariańskie, wegańskie, na słodko, wytrawne, inspirowane kuchniami świata (np. kuchnią azjatycką),
  • tańsze niż posiłek w restauracji,
  • dostępne są zdrowe i pełnowartościowe opcje pełne warzyw/owoców i nisko przetworzone.

❌ Wady gotowych produktów:

  • często mają długie składy pełne dodatków (w niektórych gotowcach znajdziemy np. benzoesan sodu, glutaminian sodu, azotyn sodu),
  • jakość nie zawsze jest dobra – wiele gotowców charakteryzuje się kiepskim składem i wartością odżywczą, małą ilością warzyw/owoców itd.,
  • w większości przypadków gorsza opcja niż domowy posiłek – chociażby dlatego, że nie mamy tu kontroli nad składem produktu, ilością dodanej soli i cukru itd.
Metoda Respo, która odchudziła Polaków o 400 tys. kg

Co wzięliśmy pod uwagę tworząc ranking gotowców z Żabki?

„Wybieraj dobre jakościowo gotowce” – łatwo powiedzieć, a często trudniej zrobić.

Dobrze o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy ranking gotowców z Żabki.

Tworząc poniższe zestawienie, wzięliśmy pod uwagę takie gotowce z Żabki jak: kanapki, zupy, gotowe dania obiadowe, batoniki i ciasteczka oraz napoje (smoothie, lemoniady).

W rankingu znajdziesz głównie produkty marek „własnych” Żabki, np. Tomcio Paluch, Szamamm, Plant Hunter, Foodini czy Wycisk, ale także ciasteczka i batoniki reklamowane jako „zdrowe” opcje, dostępne w sklepach sieci. 

Co wzięliśmy pod uwagę, tworząc ranking gotowców z Żabki?

Ze względu na różnorodność, wzięte pod uwagę cechy produktów różniły się w zależności od grupy asortymentu, trudno bowiem porównać ze sobą kanapkę i smoothie albo zupę i batonika.

Gotowce z Żabki oceniliśmy jednak m.in. przez pryzmat:

  • długości składu i obecności dodatków do żywności – gotowce o składach ledwo mieszczących się na opakowaniu i z mnóstwem dodatków zostały ocenione gorzej niż gotowce o prostym, krótkim składzie, z dwoma-trzema naturalnymi dodatkami,
  • dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i pochodnych – gotowce z dodanym cukrem (zwłaszcza z cukrem na początku składu) to gorsza jakość niż gotowce bez jego dodatku,
  • zawartość warzyw i owoców – pełnowartościowy posiłek powinien zawierać jak najwięcej warzyw i/lub owoców – kanapka z jednym liściem sałaty zdecydowanie nie spełnia więc zasad zdrowego odżywiania,
  • zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i soli – nadmiar tych składników odżywczych szkodzi zdrowiu, ich duża ilość w przeliczeniu na 100 g i porcję jest więc zdecydowaną wadą niektórych gotowców z Żabki.

🥇 Ranking gotowców z Żabki

Gotowce z Żabki podzieliliśmy na 3 kategorie:

  • dobry wybór, czyli te gotowce, które warto wybierać gdy szukamy porządnej jakości gotowca z danej grupy (raz jeszcze podkreślmy jednak, że choć gotowe smoothie i gotowa zupa znalazły się w ranking obok siebie, nie oznacza to, że są one w naszej diecie wymienne – ale jeśli mamy ochotę np. na słodki napój to akurat dany produkt jest dobrym wyborem),
  • niezły wybór, czyli gotowce o nie najgorszym składzie i wartości odżywczej, które mimo wszystko mogłyby być lepsze,
  • odradzane produkty, czyli gotowce o słabym składzie i/lub wartości odżywczej, które lepiej odłożyć z powrotem na półkę.

Teoria za nami, czas więc na konkrety! Przed Tobą ranking gotowców z Żabki!

Najzdrowszy wybór

Zupa kalafiorowa Szamamm

Skład: woda, kalafior 20%, ziemniak, marchew 4,8%, seler, śmietanka, cebula, pietruszka, masło, por, sól, skrobia, koperek 0,6%, cukier, przyprawy, aromat naturalny.

Wartości odżywcze na 100 g: 48 kcal, tłuszcz 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, węglowodany 4,4 g, w tym cukry 1,5 g, białko 0,9 g, sól 0,8 g.

Zupa o bardzo dobrym, krótkim składzie, na bazie warzyw i przypraw. W składzie mamy co prawda cukier, jednak znajduje się na samym końcu listy składników. Cały posiłek (380 g) ma około 180 kcal, jest to więc dobra opcja dla osób szukających czegoś niskokalorycznego.

Zupa krem pomidorowa ze śmietanką Szamamm

Skład: pulpa pomidorowa 48%, woda, pomidory krojone 5%, koncentrat pomidorowy 4,5%, marchew, ziemniaki, śmietanka 1,9%, cebula, por, olej roślinny rzepakowy, sól, cukier, czosnek, oregano, bazylia, chili.
Wartości odżywcze na 100 g: 38 kcal, tłuszcz 1,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g, węglowodany 4,2 g, w tym cukry 3,8 g, białko 1,3 g, sól 0,8 g.
Wysoka zawartość pulpy pomidorowej i pomidorów – łącznie ponad 50%, jest to więc dość gęsta odżywczo zupa bogata w likopen. Zaletą jest też dodatek suszonych ziół oraz niska zawartość kalorii: porcja kremu pomidorowego ma jedynie 145 kcal. Co prawda w składzie mamy cukier, jednak znajduje się on na jedynym z ostatnich miejsc.

Zupa tajska z kurczakiem Szamamm

Skład: woda, wyciąg z kokosa 8% (ekstrakt z kokosa 85%, woda), ziemniaki, cebula, marchew 6%, papryka zielona 3%, mięso z kurczaka 3% (mięso z uda kurczaka, skrobia ziemniaczana, sól, aromaty), koncentrat pomidorowy, pasta z orzechów arachidowych 2%, olej rzepakowy, pasta curry (czerwona papryka chili 21%, czosnek, trawa cytrynowa, szalotki, sól, galangal, liście limonki kaffir, kolendra, kmin), kasztan jadalny, skrobia, sól, czosnek, imbir 0,6%, cukier, kolendra świeża 0,4%, sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól), sok z limonki, liście limonki kafir, galangal, naturalny aromat.
Wartości odżywcze na 100 g: 69 kcal, tłuszcz 4,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 3,9 g, w tym cukry 3,5 g, białko 2,1 g, sól 1,1 g.
Nieco bardziej pożywna zupa o składzie, który, choć może wydawać się długi, jest naprawdę bardzo dobry, a za jego długość odpowiadają głównie liczne przyprawy, czyli źródło korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Mały minus za dużą ilość soli, której zawartość w porcji zupy wynosi ponad 4 g. Wciąż jest to jednak bardzo dobry wybór jeśli chodzi o gotowce z Żabki.

Zupa ogórkowa z koperkiem i śmietanką Szamamm

Skład: warzywa w zmiennych proporcjach: ogórki kwaszone 40% (ogórki, sól, przyprawy zawierające gorczycę), ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, koper 3%.
Wartości odżywcze na 100 g: 38 kcal, tłuszcz 0,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 7,3 g, w tym cukry 1,5 g, białko 1,4 g, sól 0,56 g.
Świetny, krótki skład pełen warzyw. Taka zupa jest idealną opcją dla osób, które szukają dania o niskiej zawartości kalorii i tłuszczu. Łącznie, porcja zupy ogórkowej z Żabki ma bowiem jedynie 145 kcal.

Sałatka Lunchbox Cezar Dobra Karma

Skład: warzywa w zmiennych proporcjach 36 % (sałata rzymska, endywia frisee, cykoria radicchio, endywia escarola), pieczone mięso z piersi kurczaka 21 % (mięso z piersi kurczaka, dekstroza, sól, aromaty), pomidory koktajlowe 19 %, dressing 15 % (woda, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, skrobia, ocet jabłkowo-spirytusowy, żółtko jaja w proszku, sól, gorczyca, naturalny aromat sera (zawiera mleko), koncentrat soku cytrynowego, czosnek granulowany, ekstrakt pieprzu, koper suszony, natka pietruszki suszona; ser twardy 5 % (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej (zawierają mleko), podpuszczka mikrobiologiczna), grzanki 4 % (mąka pszenna, olej słonecznikowy, sól, maltodekstryna, dekstroza, zioła, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, ekstrakty przypraw, cukier, drożdże).

Wartości odżywcze na 100 g: 118 kcal, tłuszcz 7,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g, węglowodany 4,6 g, w tym cukry 2,9 g, białko 7,4 g, sól 0,7 g.
Choć skład może wydawać się długi, to nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Plusem jest też wysoka zawartość warzyw (ponad 50% potrawy, a więc zgodnie z zasadami z Talerza Zdrowego Żywienia). Taka gotowa sałatka sprawdzi się świetnie jako lunch do pracy albo posiłek na drogę. Całe danie ma 220 kcal, jest to więc dość niskokaloryczny wybór.

Foodini Smoothie Szczęście

Skład: przecier z mango 29,9 %, sok pomarańczowy 28 %, przecier z bananów 20 %, sok jabłkowy 18 %, sok z marakui 4 %, witaminy: C, B6, D3 i B12.
Wartości odżywcze na 100 g: 59 kcal, tłuszcz 0,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 13 g, w tym cukry 9,9 g, białko 0,6 g, sól b.d.
Dobry, krótki skład bazujący na przecierach i sokach owocowych. Plus również za wzbogacenie smoothie w witaminy C, B6, D i B12. Oczywiście należy pamiętać, że smoothie i soki nie powinny być głównym źródłem nawodnienia, są to bowiem płynne kalorie, a tych chcemy w zdrowej diecie raczej unikać.

Foodini Smoothie Detox

Skład: sok jabłkowy 33,9%, przecier z: jabłek 21,2%, bananów 13,2%, ananasów 11%, kiwi 10%, mango 4%, sok z cytryny 3%, sok ze szpinaku (sok ze szpinaku, sok z cytryny) 2%, nasiona szałwii hiszpańskiej 1,1%, zielona herbata matcha w proszku 0,3%, spirulina w proszku 0,2%, witamina C, B6.
Wartości odżywcze na 100 g: 41 kcal, tłuszcz 0,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 9,2 g, w tym cukry 7,5 g, białko 0,5 g, sól b.d.
Dobry skład oparty o soki i przeciery z owoców. Plus również za dodatek witamin oraz superfoods: nasion chia, matchy i spiruliny. Pod względem kaloryczności jest to nieco lepsza opcja niż smoothie Szczęście od Foodini. Mimo wszystko należy pamiętać, że smoothie i soki nie powinny być głównym źródłem nawodnienia, są to bowiem płynne kalorie, a tych chcemy w zdrowej diecie raczej unikać.

Ciasteczka marchewkowe Frank&Oli

Skład: marchew 20%, płatki jaglane 17%, słonecznik, substancja słodząca: maltitol, błonnik z korzenia cykorii, siemię lniane 10%, olej rzepakowy, emulgator: lecytyny (z rzepaku), kardamon 0,3%, imbir, sól himalajska, sok wyciśnięty z cytryn.
Wartości odżywcze na 100 g: 515 kcal, tłuszcz 29 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g, węglowodany 51 g, w tym cukry 3,8 g, białko 9,5 g, sól 0,31 g
Świetny, krótki skład i same naturalne składniki. Plus również za brak dodanego cukru (zamiast niego mamy tu maltitol), dodane przyprawy (imbir, kardamon) oraz aż 20% marchewki w składzie. Idealny „deserowy” gotowiec.

Niezły wybór

Naleśniki z pieczonymi jabłkami Szamamm

Skład: jabłka prażone 40%, (jabłka 82%, cukier, skoncentrowany sok jabłkowy 3%, skrobia, aromat naturalny) woda, mąka, masa jajowa, olej, mleko w proszku odtłuszczone, cukier, ocet, cukier wanilinowy (cukier etylo wanilina), sól, cynamon 0,04%.
Wartości odżywcze na 100 g: 141 kcal, tłuszcz 2,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g, węglowodany 26 g, w tym cukry 9,7 g, białko 3,5 g, sól 0,48 g.
Jeśli masz ochotę na gotowy posiłek na słodko, ten będzie całkiem niezłym wyborem. Plus za jabłka na pierwszym miejscu składu, a także brak zbędnych i sztucznych dodatków. Minusem jest tu jednak dość wysoka zawartość cukru.

Pierogi z mięsem ze smażoną cebulką Szamamm

Skład: pierogi z mięsem 90% (mąka pszenna, mięso pasteryzowane 32% (wieprzowina, wołowina), woda, cebula, olej rzepakowy, sól, masa jajowa pasteryzowana, ekstrakt drożdżowy, aromat)), cebulka smażona 5% (cebula, olej rzepakowy).

Wartości odżywcze na 100 g: 221 kcal, tłuszcz 11 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,3 g, węglowodany 22 g, w tym cukry 2,8 g, białko 9,6 g, sól 1,2 g.
Pierogi mają dobry skład, nie są jednak pełnowartościowym posiłkiem (brak warzyw). Uwagę zwraca również stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu i kaloryczność dania. Cała porcja ma bowiem ok. 700 kcal (w porcji 320 g).

Spaghetti bolognese Szamamm

Skład: makaron spaghetti gotowany 51,2% (woda, makaron spaghetti (semolina (z pszenicy durum), sól, olej rzepakowy); sos pomidorowy z mięsem wołowym 46,3% (woda, pulpa pomidorowa 23,3% (pomidory, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), mięso mielone wołowe 19%, koncentrat pomidorowy, cebula, pomidory krojone 4,2% (pomidory, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), marchew, olej rzepakowy, sól, czosnek, boczek wędzony 1% (boczek wieprzowy, sól, białko wieprzowe, cukier, mąka z grochu, ocet w proszku, skrobia, ekstrakt aceroli, aromaty), cukier, skrobia, mąka pszenna (mąka pszenna, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy), bazylia 0,24%, oregano, substancja żelująca: pektyny, pieprz czarny, tymianek); ser dojrzewający 2,5% (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator: chlorek wapnia; barwnik: annato).
Wartości odżywcze na 100 g: 134 kcal, tłuszcz 3,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g, węglowodany 17 g, w tym cukry 2,6 g, białko 5,5 g, sól 0,58 g.
Skład mógłby być krótszy, pod względem jakościowym nie jest jednak zły. Dodatki są w większości dodatkami naturalnymi (pektyny, kwas askorbinowy), mamy również dość dużo przypraw. Minusem jest jednak oczywiście brak świeżych warzyw w posiłku, a także dodatek boczku i cukru.

Kotlet mielony z purée ziemniaczanym i buraczkiem Szamamm

Skład: buraki zasmażane (buraki tarte (buraki, ocet), woda, cebula, masło, cukier, mąka pszenna, sól), purée ziemniaczane 37,5% (ziemniaki, mleko, masło, sól), kotlet mielony wieprzowy, panierowany, smażony 25% (mięso wieprzowe 74%, woda, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), mleko, jaja, sól, pieprz czarny mielony, błonnik grochowy, czosnek, olej rzepakowy).
Wartości odżywcze na 100 g: 139 kcal, tłuszcz 7,6 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,4 g, węglowodany 13 g, w tym cukry 3,7 g, białko 5,2 g, sól 1,7 g.
Bardzo dobry skład. Plus również za warzywa na pierwszym miejscu. Niestety minusem jest wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i soli oraz sam fakt, że jest to danie bazujące na mięsie czerwonym, którego spożycie należy ograniczać.

Spaghetti jak bolońskie Plant Hunter

Skład: makaron spaghetti gotowany 50,0% (makaron spaghetti, semolina (z pszenicy durum), sól, olej rzepakowy); roślinny sos typu bolognese 47,5% (pomidory krojone 30,7% (pomidory, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), woda, pulpa pomidorowa 14,3%, roślinne mielone (baza sojowa 91% (woda, białko sojowe, ekstrakt słodu jęczmiennego), ekstrakty z przypraw, ocet spirytusowy, glukoza, sól, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, przyprawy, cukier karmelizowany, czosnek w proszku, cebula w proszku, żelazo, witamina B12), koncentrat pomidorowy 6,4%, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, skrobia kukurydziana, maka pszenna (maka pszenna, środek do przetwarzania maki: kwas askorbinowy), suszone płatki drożdżowe, pektyna, zioła 0,3%, przyprawy); wiórki roślinne o smaku sera 2,5% (woda, tłuszcz kokosowy, skrobia, maltodekstryna, skrobia modyfikowana, sól, stabilizator: guma ksantanowa; regulatory kwasowości: kwas mlekowy, mleczan wapnia; barwnik: karoteny; mieszanka aromatyczna (glukoza, sól, aromat, ekstrakt drożdżowy)).
Wartości odżywcze na 100 g: 102 kcal, tłuszcz 1,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 16 g, w tym cukry 2,7 g, białko 5,6 g, sól 0,58 g.
Minus za długi skład i dość dużo dodatków do żywności oraz dodanego cukru. Plusem dania jest jednak stosunkowo niska kaloryczność i niska zawartość cukru. Generalnie jest to dobra alternatywa dla osób będących na diecie roślinnej, o ile jemy takie danie od czasu do czasu, a nie na co dzień.

Gnocchi szpinakowe Plant Hunter

Skład: gotowane gnocchi ze szpinakiem 45% (semolina z pszenicy durum, ziemniaki 33%, woda, suszony szpinak 2%, sól) roślinny sos 25% (woda, cebula, mieszanka roztworu białka soczewicy (woda, mąka z soczewicy 2,5%) oraz olejów i tłuszczów roślinnych 17% olej rzepakowy tłuszcz kokosowy cukier skrobia modyfikowana emulgator: monostearynian polioksyetyleosorbitolu; stabilizatory: metyloceluloza, guma ksantanowa; regulator kwasowości: cytryniany sodu; aromat naturalny sól barwnik: karoteny (roślinna mieszanka na bazie oleju kokosowego w stylu greckim 9% (woda, olej kokosowy 29%, skrobia, sól, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; aromaty naturalne, ekstrakt z oliwek, witamina B12) czosnek roślinna kruszonka na bazie oleju kokosowego 3% (woda, skrobia, skrobia modyfikowana, olej kokosowy 17%, sól, białko ryżowe, aromaty naturalne, ekstrakt z oliwek, barwnik: karoteny; witamina B12) mąka pszenna, suszone płatki drożdżowe, skrobia kukurydziana, ekstrakt drożdżowy, pieprz, tymianek, gotowany na parze brokuł 22%, gotowany na parze zielony groszek 4%, gotowany na parze bób 4%.

Wartości odżywcze na 100 g: 106 kcal, tłuszcz 2,6 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,8 g, węglowodany 15 g, w tym cukry 0,3 g, białko 4 g, sól 0,6 g.
Największym minusem jest długi skład, nie ma w nim jednak wybitnie „złych” składników (choć znajdziemy tu kilka dodatków do żywności, a także cukier). Plus za dość wysoką zawartość zielonych warzyw (brokuł, bób, groszek) – łącznie ok. ⅓ posiłku to właśnie warzywa. Cały posiłek ma ok. 400 kcal (w 400 g), co jest całkiem niezłym wynikiem jak na tak dużą porcję.

Wycisk Lemoniada cytrynowa

Skład: woda (76%), sok z cytryny (8%), sok z jabłka (8%), syrop z agawy (6%), sok z limonki (2%).
Wartości odżywcze na 100 g: 26 kcal, tłuszcz 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 6,4 g, w tym cukry 5,7 g, białko 0 g, sól 0 g.
Plus za prosty, naturalny skład, mimo wszystko znajdziemy tu dodatek cukru (pod postacią syropu z agawy. Trzeba też pamiętać, że płynne kalorie nie są najlepszym wyborem w codziennym jadłospisie. I choć sam napój jest dobry jakościowo, to nie można go traktować jako podstawy nawodnienia, wypicie litra takiej lemoniady dostarczy nam bowiem 260 kcal.

Wycisk Lemoniada Kwiat Jaśminu

Skład: napary z: organicznej białej herbaty China Pai Mu Tan 50% i kwiatu jaśminu 21%; soki z: pomarańczy 11%, jabłek 8%, pigwowca 3%; syrop z agawy.
Wartości odżywcze na 100 g: 33 kcal, tłuszcz 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 8 g, w tym cukry 8 g, białko 0 g, sól 0 g.
Po raz kolejny: plus za dobry, prosty i naturalny skład oraz herbacianą bazę. Minusem jest jednak dodatek syropu z agawy i ogólna zawartość cukrów – butelka lemoniady zawiera aż 6,5 łyżeczki cukrów. W przeciwieństwie do smoothie Foodini (gdzie mamy głównie przeciery), w lemoniadzie cukry te pochodzą z soków oraz słodkiego syropu.

Wycisk Lemoniada Pink Flamingo

Skład: woda 34,5%, sok grejpfrutowy 26,5%, sok jabłkowy 25%, przecier ze smoczego owocu 7%, syropu z agawy 5%, sok z limonki 2%.
Wartości odżywcze na 100 g: 40 kcal, tłuszcz 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 9,3 g, w tym cukry 9 g, białko 0 g, sól 0 g.
Dobry, naturalny skład, minusem jest jednak dodatek syropu z agawy i ogólna zawartość cukrów: w butelce jest to 7 łyżeczek. Od czasu do czasu możemy więc sięgnąć po taką lemoniadę, nie powinna ona być jednak podstawą nawodnienia.

Ciastka jaglane z siemieniem lnianym Frank&Oli

Skład: płatki jaglane 23 %, ziarno sezamu 20%, cukier trzcinowy nierafinowany, słonecznik 12%, bio syrop ryżowy 11%, olej roślinny (rzepakowy), siemię lniane 6%, emulgator: lecytyny (z soi), aromat naturalny, sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 526 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,8 g, węglowodany 51 g, w tym cukry 29 g, białko 11 g, sól 0,05 g.
Ciasteczka mają świetny, naturalny skład. Minusem jest jednak dodatek cukru, który znajduje się na trzecim miejscu listy składników (a więc w ciasteczkach więcej niż cukru jest jedynie płatków jaglanych i sezamu) oraz syropu ryżowego (czyli de facto również cukru). W efekcie opakowanie zawiera 7 łyżeczek cukru. Jest to więc dobra opcja od czasu do czasu, ale nie na co dzień.

Odradzane produkty

Pancakes z czekoladą Szamamm

Skład: maślanka 34 % (z mleka), maka pszenna, olej rzepakowy, cukier, maka orkiszowa 10 %, masa jajowa pasteryzowana, czekolada 4% (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa; naturalny aromat waniliowy), cukier wanilinowy (cukier, etylowanilina), błonnik kakaowy, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, difosforan disodowy; kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,5%, sól.
Wartości odżywcze na 100 g: 357 kcal, tłuszcz 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 43 g, w tym cukry 22 g, białko 6,4 g, sól 0,48 g.
Pancakes mają dobry skład, bez zbędnych dodatków. Niestety ich wady są trzy i jest to dodatek cukru oraz ekstremalnie wysoka kaloryczność, a do tego brak owoców. Wystarczy powiedzieć, że porcja tych czekoladowych placuszków ma ponad 700 kcal!

Spaghetti carbonara Szamamm

Skład: makaron spaghetti gotowany 51,2% (makaron spaghetti (semolina (z pszenicy durum), sól, olej rzepakowy); sos śmietanowo-serowy 43,8% (mleko, woda, ser gouda (mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia; kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny), żółtko jaja, skrobia, ser emmentaler (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna), śmietanka (śmietana (z mleka), białka mleka, stabilizator: karagen), olej rzepakowy, ser dojrzewający (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato), sól, czosnek, cukier, pieprz biały, pieprz czarny); pieczony boczek wędzony 5% (boczek wieprzowy, sól, białko wieprzowe, cukier, mąka z grochu, ocet w proszku, skrobia, ekstrakt aceroli, aromaty); szczypiorek 0,003%.
Wartości odżywcze na 100 g: 138 kcal, tłuszcz 5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g, węglowodany 16 g, w tym cukry 1,7 g, białko 6,3 g, sól 0,82 g
Danie ma długi skład, który, choć stosunkowo naturalny, nie zawiera żadnych warzyw. Nie można więc uznać takiego spaghetti za pełnowartościowy obiad. W porównaniu do „analogicznego” spaghetti bolognese od Szamamm, gorsza jest także wartość odżywcza – carbonara ma bowiem więcej tłuszczu i soli.

Ramen Tantanmen z mięsem mielonym

Skład: makaron Ramen 34,4% [mąka pszenna, woda, sól, kansui (regulatory kwasowości: E500, E501; mąka z tapioki], sos 17,1% [miso ciemne 39,3% (woda, nasiona soi 31,8%, ryż 20,7%, sól), woda, pasta Tahini (zmielony sezam 100%), wzmacniacz smaku: E621; sos Sriracha (chilli 61%, syrop sacharozowy (cukier 67%, woda), czosnek, sól, woda, regulator kwasowości: E260, E330; wzmacniacz smaku: E621; stabilizator: E415; substancja konserwująca: E202), cukier, pieprz syczuański], mięso mielone wieprzowe smażone 15,7 % [mięso mielone wieprzowe 76,3%, wino Mirin (), pasta Gochujang (pasta ryżowa 46,7% (ryż 55,6%, woda, sól, koji), syrop glukozowo-fruktozowy, czerwona papryka w proszku, woda, pasta z soi (woda, ziarno soi 38,3%, sól, koji), alkohol, sól, ekstrakt z pszenicy, przyprawa sojowa (ziarno soi, woda, sól, ekstrakt z pszenicy, alkohol, ekstrakt z drożdży), zagęszczony sok czosnkowy), olej rzepakowy, sól], kukurydza konserwowa 14,3% [kukurydza, woda, sól], orzeszki ziemne 8,6%, olej Rayu [olej rzepakowy 82,4%, czerwona papryka mielona 7,2%, cebula 7,2%, imbir, sól], algi Konbu 2,9 % [woda, algi Konbu], papryczka Jalapeno konserwowana 2,9% [papryczka Jalapeno 55,7%, woda, ocet, sól, chlorek wapnia], szczypiorek liofilizowany.
Wartości odżywcze na 100 g: 245 kcal, tłuszcz 13,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,4 g, węglowodany 21,5 g, w tym cukry 2,7 g, białko 9,6 g, sól 1,9 g
Danie ma ekstremalnie długi skład pełen dodatku i cukru, a na liście składników znajdziemy tu (między innymi): syrop sacharozowy, glutaminian sodu, syrop glukozowo-fruktozowy czy sorbinian potasu. Cały posiłek zawiera ok. 850 kcal i aż 6,5 g soli, zdecydowanie nie jest to więc zdrowy wybór.

Kanapka trójkąt chleb proteinowy z szynką drobiową Tomcio Paluch

Skład: chleb proteinowy 40% (woda, mąka pszenna 21%, siemię lniane 9 %, nasiona słonecznika 7%, gluten pszenny, mąka sojowa, zmielone prażone ziarno soi, otręby pszenne, drożdże, jaja w proszku, mąka jęczmienna słodowa, skrobia pszenna, sól, olej rzepakowy, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan wapnia, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; regulator kwasowości: octan wapnia; sproszkowana acerola), szynka drobiowa 28% (mięso z kurczaka 96%, woda, skrobia modyfikowana, sól, stabilizator: trifosforany; dekstroza, mieszanka przypraw, substancja konserwująca: azotyn sodu), dressing ziołowy 14% (woda, olej rzepakowy, musztarda (woda, nasiona GORCZYCY, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, żółtka JAJ, sól, mieszanka przypraw (sól, pietruszka, cebula, por, marchew, cukier, lubczyk, pasternak, barwnik: ryboflawina), pietruszka 0,5%, cukier, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa; maltodekstryna), sałata 9%, ogórek 9%.
Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 7,7 g, białko 12 g, sól 1,2 g.
Choć kanapka wydaje się całkiem racjonalnym wyborem, to niestety skład kanapek spod szyldu Tomcio Paluch pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy spojrzeć na długość składu – samo pieczywo ma w składzie…19 pozycji! Do tego wędlina z dodatkiem azotynu sodu, pojawiający się w kilku miejscach cukier i jedynie 18% warzyw. Oczywiście taka kanapka to wciąż lepsza opcja niż burger z sieci fast food, obiektywnie nie jest to jednak najlepszy gotowiec.

Kanapka trójkąt chleb proteinowy kurczak pieczony Tomcio Paluch

Skład: chleb proteinowy 43% (woda, mąka pszenna 21%, siemię lniane 9%, nasiona słonecznika 7%, gluten pszenny, mąka sojowa, zmielone prażone ziarno soi, otręby pszenne, drożdże, jaja w proszku, mąka jęczmienna słodowa, skrobia pszenna, sól, olej rzepakowy, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan wapnia, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; regulator kwasowości: octan wapnia; sproszkowana acerola), pieczone mięso z kurczaka 25% (mięso z kurczaka 82%, woda, sól), dressing 15% (olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), cukier, mieszanka przypraw, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, żółtka jaj wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa; maltodekstryna), sałata 10%, pomidory suszone z oleju 5%, (pomidory suszone, olej słonecznikowy, sól, czosnek suszony, cebula suszona, oregano suszone, pietruszka suszona, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), cebula czerwona 2%.
Wartości odżywcze na 100 g: 233 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 13 g, w tym cukry 3,7 g, białko 14 g, sól 1,3 g.
Podobnie jak w przypadku kanapki z szynką mamy tu do czynienia z bardzo długim składem, dodatkiem cukru i małą ilością warzyw (ok. 17%, włączając pomidory suszone). Co prawda w składzie nie ma tu azotynu sodu, za to znajdziemy w nim glutaminian sodu. Oczywiście taka kanapka to wciąż lepsza opcja niż burger z sieci fast food. Znów jednak nie jest to obiektywnie najlepszy gotowiec.

Bajgiel cezar Tomcio Paluch

Skład: bajgiel pszenny z dodatkiem masła 42,1% (mąka pszenna 65%, woda, masło 5,2%, cukier, drożdże, mak niebieski, pasteryzowana masa jajowa, sól, skrobia kukurydziana, dekstroza, mleko w proszku odtłuszczone, aromaty, jaja w proszku, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy), filet z kurczaka w ziołach 31,6% (filet z piersi kurczaka (100 g produktu uzyskano ze 100 g mięsa z kurczaka), sól, skrobia, przyprawy, zioła 0,3%, cukier, skrobia modyfikowana, błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty naturalne, stabilizator: cytrynian sodu), sos serowy 10,5% ((majonez (olej rzepakowy, woda, cukier, żółtko jaja w proszku, ocet spirytusowy, musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), sól, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości: kwas mlekowy; substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa; barwnik: karoteny; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA), mieszanka serów dojrzewających 2,6% (mleko pasteryzowane, sól, podpuszczka, bakterie fermentacji mlekowej, substancja konserwująca: lizozym z jaj), ser z mleka surowego (mleko surowe, sól, podpuszczka, bakterie fermentacji mlekowej)), pieprz), sałata 10,5%, sos cezar 5,3 % (olej rzepakowy, woda, żółtko jaja kurzego, ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana, ser tarty Parmigiano Reggiano 3% (mleko, sól, podpuszczka), sól, czosnek grys, mączka gorczycy, pieprz czarny mielony, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego; ekstrakty przypraw, aromat, barwnik: karoteny).
Wartości odżywcze na 100 g: 263 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g, węglowodany 23 g, w tym cukry 4,7 g, białko 12 g, sól 1,3 g.
Kanapka ma ekstremalnie długi skład (samo pieczywo to 14 składników), zawiera także mnóstwo dodatków do żywności oraz cukier. Co więcej, dodatek warzywny to tylka kilka listków sałaty, czyli zdecydowanie zbyt mało, by posiłek uznać za zgodny z zasadami zdrowego odżywiania.

Bajgiel z salami Tomcio Paluch

Skład: bajgiel pszenny z dodatkiem masła 45 % (mąka pszenna, woda, masło 5,2%, cukier, drożdże, mak niebieski, pasteryzowana masa jajowa, sól, skrobia kukurydziana, dekstroza, mleko w proszku odtłuszczone, aromaty, jaja w proszku, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, majonez (olej rzepakowy, woda, cukier, żółtko jaja w proszku, ocet spirytusowy, musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), sól, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości: kwas mlekowy; substancje zagęszczające: guma quar, guma ksantanowa; barwnik: karoteny; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA), salami z zielonym pieprzem 12 % (mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, posypka 14% (woda, żelatyna wieprzowa, pieprz zielony 4%, pieprz czarny, substancje konserwujące: azotyn sodu, sorbinian potasu, kwas octowy), sól, błonnik cytrusowy, laktoza, glukoza, przyprawy i ich ekstrakty, aromaty, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; suszony koncentrat buraka czerwonego, barwnik: koszenila; kultury bakterii, substancja konserwująca: azotyn sodu), ser cheddar 10% (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: karoteny), papryka czerwona 7 %, sałata, szczypior.
Wartości odżywcze na 100 g: 329 kcal, tłuszcz 21 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,9 g, węglowodany 24 g, w tym cukry 4,4 g, białko 9,7 g, sól 1,3 g.
Kanapka z bardzo długim składem, a do tego bardzo kaloryczna (prawie 600 kcal w porcji). Na liście składników znajdziemy tu m.in. azotyn sodu, cukier i tylko odrobinę warzyw. Co więcej, bajgiel zawiera prawie 10 g nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar szkodzi układowi sercowo-naczyniowemu.

Baton z ciasteczkami i karmelem proteinowy GO ON

Skład: ciasteczka 21% (mąka pszenna, cukier, masło klarowane (ghee) (mleko), karob proszek, sól morska, substancja spulchniająca: węglany sodu), syrop glukozowy, koncentrat białek serwatkowych (mleko), izolat sojowy, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony, shea) w zmiennych proporcjach, substancje słodzące: maltitole, cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, olej słonecznikowy, maltodekstryna, odtłuszczone mleko w proszku, karmel 2,3 % (skarmelizowany cukier), cukier trzcinowy, skrobia z tapioki, sól morska, sól, aromaty, emulgator: lecytyny z soi.
Wartości odżywcze na 100 g: 421 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,6 g, węglowodany 53 g, w tym cukry 26 g, białko 20 g, sól 1 g.
Baton ma słaby skład, w którym znajdziemy cukier w różnych formach (cukier, syrop glukozowy, cukier trzcinowy) oraz olej palmowy. Minusem jest również wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i oczywiście także samego cukru.

Kubek do Bubble Tea Balonowa Ruletka

Skład: składniki dla kulki niebieskie: woda, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja wiążąca – mleczna wapnia, regulatory kwasowości – kwas jabłkowy, substancja zagęszczająca – alginian sodu, karagen, substancja konserwująca – sorbian potasu, benzoesan sodu, naturalny aromat, barwnik – E170 i E133. Składniki dla kulki różowe: woda, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja wiążąca – mleczna wapnia, regulatory kwasowości – kwas jabłkowy, substancja zagęszczająca -alginian sodu, karagen, substancja konserwująca – sorbian potasu, benzoesan sodu, naturalny aromat, barwnik – E120.
Wartości odżywcze na 100 g: 102 kcal, tłuszcz 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 22,4 g, w tym cukry 22,4 g, białko 0,1 g, sól b.d.
Napój składa się głównie z cukru oraz substancji dodatkowych: znajdziemy w nim m.in. barwniki, benzoesan sodu i sorbinian potasu. Takie źródło płynnych kalorii zdecydowanie nie jest wartościowym dodatkiem do diety i lepiej z powrotem odstawić je na półkę.

Dołącz do 42498
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Nie masz czasu na gotowanie? Pamiętaj, że zdrowa dieta wcale nie musi być czasochłonna i pracochłonna.

Kluczem są tu odpowiednio dobrane do trybu życia przepisy. To jedna z zasad, którą kierują się dietetycy Centrum Respo, dlatego jeśli szukasz pomocy w zmianie diety na lepsze (ale nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni), koniecznie zajrzyj do naszej oferty.

A gotowce?

Także możesz włączać je do diety (i znajdziesz je także w przepisach od Respo). Ważne jest jednak to, by wybierać gotowce z dobrym składem i wartością odżywczą, niezależnie czy kupujesz je w Żabce, czy w innej sieci sklepów.

🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: