Ile posiłków dziennie powinno się jeść?
Kluczowe wnioski
- Zazwyczaj rekomenduje się spożywanie od 3 do 5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach co 3-5 godzin.
- Regularne posiłki to takie korzyści jak: zachowanie równowagi glukozowo-insulinowej, lepsza praca układu trawiennego, a także optymalne dostarczanie składników odżywczych.

Co znajdziesz w artykule:
Ile posiłków jeść dziennie?
Zalecana liczba posiłków w ciągu dnia to 3 do 5 posiłków, spożywanych w regularnych odstępach czasowych, co 3-5 godzin.
Optymalny rozkład posiłków w ciągu dnia pozwala na zachowanie stałych dostaw energii, witamin i minerałów, a jednocześnie nie zaburza pracy układu pokarmowego oraz kontroli poziomu cukru we krwi.
Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Czy istnieje idealna ilość posiłków w ciągu dnia?
Odpowiedź na to pytanie staje się coraz ważniejsza w dobie popularności postu przerywanego i… częstych, małych posiłków, które podkręcają metabolizm.
Co na ten temat mówi nauka?
Wyniki badań oceniających wpływ ilości posiłków w ciągu dnia na zdrowie są sprzeczne – w jednych obszarach korzystniej wypada spożywanie 2-3 posiłków w ciągu dnia, w innych 4 do nawet 6 posiłków [1-3].
Według naukowców takie dane można wyjaśnić faktem, że każda badana osoba ma inny tryb życia i odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia różni się już na poziomie jednostki [3].
Na pewno znasz osoby, które są aktywne przez znaczną część dnia (np. 5:00-23:00), jak i osoby, które późno wstają i wcześnie idą spać (np. 10:00-22:00). Czas naszej aktywności w ciągu dnia będzie wpływać na liczbę posiłków, których potrzebujemy.
Z pewnością na sprzeczne wyniki badań wpływa fakt, że efekt zdrowotny diety nie jest zależny tylko od liczby posiłków. Na nasze zdrowie będzie wpływać również to, co i w jakich ilościach spożywamy na co dzień.
Na podstawie aktualnie dostępnych wyników badań, najbezpieczniej stwierdzić, że korzystne dla zdrowia będzie regularne spożywanie 3 do 5 posiłków w ciągu dnia. Obie skrajności (1-2 posiłki oraz >5 posiłków) mogą być powiązane z negatywnymi skutkami lub brakiem korzyści zdrowotnych [4].

Dlaczego regularne posiłki są ważne?
Badania pokazują, że regularne jedzenie i optymalne przerwy między poszczególnymi posiłkami wynoszące 3 do 5 godzin:
- wspierają zachowanie prawidłowej równowagi glukozowo-insulinowej,
- usprawniają perystaltykę przewodu pokarmowego i skuteczne oczyszczanie jelit z resztek pokarmowych,
- pozwalają na optymalny dowóz składników odżywczych, witamin i minerałów oraz ułatwiają ich prawidłowe wchłanianie i dystrybucję w organizmie [5,6].
Przerwy między posiłkami wynoszące poniżej 3 godzin mogą:
- sprzyjać zaburzeniom pracy układu pokarmowego,
- skutkować zwiększonym poziomem cukru we krwi pojawiającym się po posiłku.
Czas między posiłkami wynoszący powyżej 5 godzin może:
- powodować opóźnione wydzielanie insuliny,
- sprzyjać wyższym poziomom cukru we krwi po posiłku,
- zmniejszać wrażliwość organizmu na insulinę [7].
Dodatkowo zbyt długie przerwy między posiłkami mogą sprzyjać niekorzystnym zmianom w naszym codziennym funkcjonowaniu i zachowaniu, między innymi:
- problemami z koncentracją,
- drażliwością,
- zmniejszoną spontaniczną aktywnością (NEAT),
- zmniejszoną tolerancją wysiłku fizycznego.
Silne uczucie głodu spowodowane „przegapieniem” naszej zwyczajowej pory posiłku może sprzyjać przejadaniu się i problemom z osiągnięciem sytości, a także częstszym wyborem wysokokalorycznych produktów (np. słonych lub słodkich przekąsek) [8].
Ile posiłków dziennie powinno się jeść, żeby schudnąć?
Jak myślisz, ile posiłków dziennie powinno się jeść, żeby schudnąć? Reguły są dokładnie takie same, jak w przypadku zdrowej, codziennej, zbilansowanej diety!
Skuteczna dieta redukcyjna obejmuje zazwyczaj od 3 do 5 regularnych posiłków w ciągu dnia [8,9].
Osoby będące na redukcji, które spożywają nieregularne posiłki, mają tendencję do:
- zaburzonej kontroli głodu i sytości,
- częstszego przejadania się,
- spożywania większych ilości kalorii w jednym posiłku [8].
Z Respo dopasujesz liczbę posiłków do swojego stylu życia!
To, ile posiłków dziennie powinno się jeść, zależy przede wszystkim od naszego trybu życia: czasu aktywności w ciągu dnia, preferowanych pór posiłków, odczuwania głodu i sytości, czy też dodatkowej aktywności fizycznej.
Masz dość planów żywieniowych, które zmuszają Cię do zbyt częstego spożywania posiłków? A może masz odwrotne spostrzeżenia – w Twojej diecie zawsze brakowało dodatkowej przekąski?
W Respo doskonale rozumiemy, jak ważne jest indywidualne dopasowanie codziennego żywienia do Twoich preferencji i stylu życia, dlatego to Ty decydujesz o ilości posiłków w Twojej diecie!
👉 Sprawdź nasz kalkulator BMI, aby dowiedzieć się, czy Twoja masa ciała jest w normie.
Piśmiennictwo:
- Hutchison AT, Heilbronn LK. Metabolic impacts of altering meal frequency and timing – Does when we eat matter? Biochimie. 2016 May;124:187-197.
- Longo-Silva G, Lima MO, Pedrosa AKP, Serenini R, Marinho PM, Menezes RCE. Association of largest meal timing and eating frequency with body mass index and obesity. Clin Nutr ESPEN. 2024 Apr;60:179-186.
- Blazey P, Habibi A, Hassen N, Friedman D, Khan KM, Ardern CL. The effects of eating frequency on changes in body composition and cardiometabolic health in adults: a systematic review with meta-analysis of randomized trials. Int J Behav Nutr Phys Act. 2023 Nov 14;20(1):133.
- Schwingshackl L, Nitschke K, Zähringer J, Bischoff K, Lohner S, Torbahn G, Schlesinger S, Schmucker C, Meerpohl JJ. Impact of Meal Frequency on Anthropometric Outcomes: A Systematic Review and Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2020 Sep 1;11(5):1108-1122.
- Holmstrup M et al. Effect of meal frequency on glucose and insulin excursions over the course of a day. European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, Volume 5, Issue 6, e277 – e28.
- Szpunar-Radkowska, H (red). Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO. Warszawa: Wyd. PZWL, 2023.
- Lu X, Fan Z, Liu A, Liu R, Lou X, Hu J. Extended Inter-Meal Interval Negatively Impacted the Glycemic and Insulinemic Responses after Both Lunch and Dinner in Healthy Subjects. Nutrients. 2022 Sep 1;14(17):3617.
- Zeballos E, Todd JE. The effects of skipping a meal on daily energy intake and diet quality. Public Health Nutr. 2020 Dec;23(18):3346-3355.
- Ali MA, Macdonald IA, Taylor MA. A systematic review of associations between day-to-day variability in meal pattern and body weight, components of the metabolic syndrome and cognitive function. J Hum Nutr Diet. 2024 Feb;37(1):316-353.