Dlaczego ważna jest witamina B12?

Dlaczego ważna jest witamina B12?

Czujesz się ociężała i ciągle chce Ci się spać? Masz bladą cerę i wiecznie zimne dłonie? Poczytaj o witaminie B12. Prawdopodobnie znajdziesz odpowiedź na swoje problemy.

Wszędzie słyszy się o suplementacji, o zbilansowanej diecie i dbaniu o wszystkie mikro i makroelementy. W końcu niedobory są min. efektem nieprawidłowo prowadzonej diety. Dlatego też, powinniśmy skupić się na tym jak i dlaczego warto dbać o nasz codzienny jadłospis. Aby lepiej zrozumieć powagę problemu, weźmy na pierwszy rzut jeden przykład. Wyobraźmy sobie, iż codziennie odczuwamy nieprzyjemną senność, brak energii, ociężałość, bladość, zimne kończyny i poczucie codziennego marazmu. To tylko niektóre objawy, na których szczycie jest jeden, słynny prowodyr – witamina B12. Jej brak to prosta droga do niepokojących objawów na tle neurologicznym… a wystarczyło kilka zmian w twoim codziennym obiedzie, abyś miał więcej energii do działania.

Przyczyny niedoboru witaminy B12

Przyczyn niedoboru witaminy B12 jest wiele. Na tle, oczywiście, wspomniane błędy żywieniowe, głównie wynikające z niewiedzy lub restrykcyjnie prowadzonych diet. Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego – poczynając na podrobach, a na serach i jajach kończąc. Jeśli więc prowadzimy dietę wegetariańską lub wegańską, musimy pamiętać o tym, iż mamy wyjątkowo mocno prowadzone ograniczenia, które mogą być prostą drogą do niedoborów. Pamiętaj, iż witamina B12 należy do grupy witamin syntetyzowanych przez bakterie. Oznacza to, iż jej wchłanianie następuje w części jelita krętego, wraz z niezbędnym czynnikiem, który wytwarzanym jest w komórkach okładzinowych żołądka. Jeśli więc w naszych narządach występują poważne dysfunkcje (np. zapalenie śluzówki żołądka albo choroby jelita krętego), wchłanianie witaminy może być niezwykle upośledzone. To wtedy mówimy o tzw. zaburzeniach na tle wchłaniania. Oznacza to, iż bez względu na to, ile produktów zjesz – większość tej witaminy i tak nie zostanie wchłonięta. Tu, na szczęście, z pomocą przychodzą zastrzyki domięśniowe. Ich zażywanie musi być regularne i wykonywane przez specjalistów, dlatego nigdy nie rób iniekcji na własną rękę.

Objawy niedoboru witaminy B12

Po części już o tym wspomniałem na początku wpisu. Niedobór tej konkretnej witaminy jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ objawia się nie tylko somatycznie, ale także psychicznie. Na czele objawów, wyróżnić trzeba zaburzenia na tle układu krwionośnego – w tym niedokrwistości złośliwej lub megablastycznej. To z kolei powoduje dużą ospałość, senność, bladość cery i śluzówki. Często objawy przypominają znaną i popularną anemię. Z tą różnicą, że do objawów dorzucić musimy zmiany zwyrodnieniowe żołądka, zaburzenia układu nerwowego czy hiperhomocysteinę. Ta ostatnia może powodować udar mózgu, problemy z krzepliwością krwi, a także miażdżycę. Na nie tak dawnym zjeździe American Headache Society w San Diego odbyła się konferencja, podejmująca problem niedoboru witamin, a nawracających migren. Na czele listy, która może powodować te nieprzyjemne bóle, była właśnie nasza bohaterka – witamina B12. Powodem częstych bóli jest fakt, iż niski poziom witaminy zwiększa poziom homocysteiny, co znacząco zaburza działanie komórek nerwowych, nie dostarczając tym samym wystarczającej ilości krwi do mózgu.

 

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

W jakich produktach jest witamina B12?

Zastrzyki to ostateczność, będąca idealnym rozwiązaniem dla osób z obniżonym poziomem wchłanialności. Osoby zdrowe, których problemem jest brak rozsądnej i zbilansowanej diety, z pewnością poradzą sobie, bez koniecznej suplementacji. Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego – oznacza to, iż znajdziemy ją w mięsie, ale także mleku, jajach i serach. Najwięcej znajdziemy jej w podrobach, a konkretnie w wątrobie wieprzowej (na 100g, 25mcg to witamina B12 właśnie), następnie w kolejności są jaja (1.6mcg) i polędwica wieprzowa (1.4mcg). Stosunkowo niewiele znajdziemy jej w kurczaku(0.4mcg na 100g). Dla uzmysłowienia sobie rzędu wielkości warto wspomnieć, że każdego dnia powinniśmy spożyć minimum 2,4 mcg witaminy B12. Dlatego u osób jedzących choćby niewielkie ilości produktów odzwierzęcych w ciągu dnia, nie powinna być ona problemem. Naturalnie, jeśli świadomie eliminujemy tego rodzaju produkty ze swojej diety – powinniśmy zrekompensować ten deficyt przy pomocy suplementacji.

Piśmiennictwo:

  1. Allen L. How common is vitamin B-12 deficiency? Am J Clin Nutr 2009 ; 89 (suppl): S693 -6.
  2. Pawlak R, Parrott S, Raj S, Cullum-Dugan D, Lucus D. How prevalent is vitamin B12 deficiency
    among vegetarians? Nutr Rev 2013 ; 71 : 110 –7.
  3. A. Hunt, D.Harrington, S. Robinson (2014) Vitamin B12 deficiency. Haematology, Guy’s and St
    Thomas’ NHS Foundation Trust: 23-29