Zupka błyskawiczna w słoiku
Ekspresowa zupa przygotowana w domu? Jak najbardziej! Nasza zupka błyskawiczna w słoiku sprawi, że gotowe sklepowe zupy i chińskie zupki w proszku pójdą w odstawkę. Tak samo szybki (a dużo pyszniejszy i zdrowszy) efekt uzyskasz bowiem… wkładając odpowiednie składniki do słoika. Później wystarczy tylko zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut – i gotowe. Taką zupę możesz zabrać ze sobą do pracy i cieszyć się świeżym obiadem o smaku inspirowanym kuchnią dalekiej Azji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
1
|
plaster startego imbiru
5 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
sztuki pietruszki
25 g
|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
listek nori
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dno słoika wkładamy: pastę miso, starty imbir i sos sojowy.
Warzywa kroimy w cienkie paski. Tofu kruszymy.
W słoiku układamy: makaron, warzywa, tofu. Wielkość słoika dopasowujemy do ilości składników, w tym przypadku użyliśmy 1l słoika.
Dodajemy olej, paprykę, sól, pieprz i pokruszone nori.
Na 5 minut przed podaniem zalewamy wrzątkiem do pokrycia wszystkich składników, w razie konieczności dolewamy więcej wody.