Zupa z pomidorów z pieczoną ciecierzycą

Zupa z pomidorów z pieczoną ciecierzycą

Szukasz nowej inspiracji na zupę? Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą z pewnością będzie ciekawym, i co najważniejsze, bardzo smacznym urozmaiceniem dla Twoich tradycyjnych obiadów. Piękny, czerwony kolor, aksamitna konsystencja i smakowity aromat – spróbuj, nie pożałujesz.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa z pomidorów z pieczoną ciecierzycą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

397 kcal Kalorie
18 g Białko
10 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
1189 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
łyżeczka kuminu
2 g
2
opakowania pomidorów z puszki
800 g
20
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
1
garść bazylii świeżej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

397 kcal Kalorie
18 g Białko
10 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
1189 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Ciecierzycę odsączamy, układamy na blasze razem z warzywami. Posypujemy kuminem, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.

3

Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni w trybie termoobieg przez 25 minut.

4

Pomidory i warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 400 ml wody, dodajemy świeżą, posiekaną bazylię. Wszystko blendujemy na gładki krem.

5

Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.