Zupa z pomidorów z pieczoną ciecierzycą
Szukasz nowej inspiracji na zupę? Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą z pewnością będzie ciekawym, i co najważniejsze, bardzo smacznym urozmaiceniem dla Twoich tradycyjnych obiadów. Piękny, czerwony kolor, aksamitna konsystencja i smakowity aromat – spróbuj, nie pożałujesz.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciecierzycę odsączamy, układamy na blasze razem z warzywami. Posypujemy kuminem, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni w trybie termoobieg przez 25 minut.
Pomidory i warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 400 ml wody, dodajemy świeżą, posiekaną bazylię. Wszystko blendujemy na gładki krem.
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą.
Smacznego!