Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 65 ocen)
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

442 kcal Kalorie
20 g Białko
13 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1003 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
250 g
 ciecierzycy
9
sztuk pomidorów
1440 g
2,5
sztuki papryki
420 g
3
ząbki czosnku
18 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
1
sztuka papryczki chili
20 g
5
plastrów startego imbiru
5 g
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
5
łyżeczek tymianku
5 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

442 kcal Kalorie
20 g Białko
13 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1003 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Zmieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka – około 40 minut.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4

Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów.

5

Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw.

6

Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

7

W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną drobno papryczkę i starty imbir. Podsmażamy kilka minut.

8

Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy posiekany ząbek czosnku i zalewamy bulionem warzywnym. Przyprawiamy do smaku i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę.

9

Gotową zupę dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.