
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g
|
ciecierzycy suchej
|
9
|
sztuk pomidorów
1440 g
|
2,5
|
sztuki papryki
420 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
5
|
plastrów imbiru
5 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
5
|
łyżeczek tymianku
5 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do dużej miski i zalewamy wodą w proporcji trzy razy więcej wody niż objętość ciecierzycy. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Po namoczeniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą wodą w proporcji dwa razy więcej wody niż objętość ciecierzycy i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, około 40 minut – do miękkości ziaren.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra–dół; przy termoobiegu 160°C).
W tym czasie pomidora oraz paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy je równomiernie na dnie naczynia.
Całość polewamy połową oliwy, delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aż warzywa się zrumienią i zmiękną.
Papryczkę chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dużym ogniu rozgrzewamy w większym garnku resztę oliwy. Wrzucamy papryczkę chilli oraz imbir, smażymy przez 2–3 minuty bez przykrycia, mieszając.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wlewamy bulion warzywny. Wsypujemy majeranek, tymianek suszony, słodką paprykę, sól oraz pieprz według własnego uznania. Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie do garnka dodajemy ciecierzycę, mieszamy i zagotowujemy jeszcze przez 2–3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ciepłej wody, a jeśli zbyt rzadka – gotujemy chwilę dłużej bez przykrycia, aby odparowała.
Gotową zupę przekładamy do miski i podajemy na gorąco. Wierzch posypujemy natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.