Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
ciecierzycy
|
9
|
sztuk pomidorów
1440 g
|
2,5
|
sztuki papryki
420 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
5
|
plastrów startego imbiru
5 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
5
|
łyżeczek tymianku
5 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Zmieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka – około 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów.
Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną drobno papryczkę i starty imbir. Podsmażamy kilka minut.
Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy posiekany ząbek czosnku i zalewamy bulionem warzywnym. Przyprawiamy do smaku i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę.
Gotową zupę dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!