Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 74 ocen)
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

442 kcal Kalorie
20 g Białko
13 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1003 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
250 g
 ciecierzycy suchej
9
sztuk pomidorów
1440 g
2,5
sztuki papryki
420 g
3
ząbki czosnku
18 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
1
sztuka papryczki chili
20 g
5
plastrów imbiru
5 g
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
5
łyżeczek tymianku
5 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

442 kcal Kalorie
20 g Białko
13 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1003 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do dużej miski i zalewamy wodą w proporcji trzy razy więcej wody niż objętość ciecierzycy. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Po namoczeniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą wodą w proporcji dwa razy więcej wody niż objętość ciecierzycy i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, około 40 minut – do miękkości ziaren.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra–dół; przy termoobiegu 160°C).

3

W tym czasie pomidora oraz paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy je równomiernie na dnie naczynia.

4

Całość polewamy połową oliwy, delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aż warzywa się zrumienią i zmiękną.

5

Papryczkę chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dużym ogniu rozgrzewamy w większym garnku resztę oliwy. Wrzucamy papryczkę chilli oraz imbir, smażymy przez 2–3 minuty bez przykrycia, mieszając.

6

Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wlewamy bulion warzywny. Wsypujemy majeranek, tymianek suszony, słodką paprykę, sól oraz pieprz według własnego uznania. Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

7

Po tym czasie do garnka dodajemy ciecierzycę, mieszamy i zagotowujemy jeszcze przez 2–3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ciepłej wody, a jeśli zbyt rzadka – gotujemy chwilę dłużej bez przykrycia, aby odparowała.

8

Gotową zupę przekładamy do miski i podajemy na gorąco. Wierzch posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera