Zupa z pieczonej papryki
Cudowny zapach, kolor i smak… Zupa z pieczonej papryki zachwyci Cię swoją aksamitną konsystencją i wspaniałą kompozycją aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie jesteś miłośnikiem zup, to po wypróbowaniu naszego przepisu na pewno nim zostaniesz. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki papryki czerwonej
680 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cztery części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojoną paprykę.
Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, w trybie termoobieg, aż papryka zmięknie.
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę wędzoną, upieczoną paprykę i dusimy przez chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, wlewamy wodę 1 cm ponad poziom warzyw i gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują.
Zupę miksujemy na gładką masę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną kolendrą.
Smacznego!