Zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki

Cudowny zapach, kolor i smak… Zupa z pieczonej papryki zachwyci Cię swoją aksamitną konsystencją i wspaniałą kompozycją aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie jesteś miłośnikiem zup, to po wypróbowaniu naszego przepisu na pewno nim zostaniesz. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa z pieczonej papryki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

501 kcal Kalorie
18 g Białko
16 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
208 mg Sód
31 g Błonnik

Składniki
4
sztuki papryki czerwonej
680 g
2
opakowania pomidorów z puszki
800 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka kolendry
1 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

501 kcal Kalorie
18 g Białko
16 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
208 mg Sód
31 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cztery części.

2

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojoną paprykę.

3

Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, w trybie termoobieg, aż papryka zmięknie.

4

Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę wędzoną, upieczoną paprykę i dusimy przez chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, wlewamy wodę 1 cm ponad poziom warzyw i gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują.

5

Zupę miksujemy na gładką masę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną kolendrą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.