Sycąca zupa z kurczakiem i dodatkiem kukurydzy
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Co powiesz na zupę inspirowaną kuchnią meksykańską? Jeśli taka propozycja brzmi dobrze, to nasza sycąca zupa z kurczakiem i dodatkiem kukurydzy już czeka, aż ją ugotujesz! Znajdziesz tu połączenie składników rodem z najlepszej środkowoamerykańskiej restauracji: a prym, poza kukurydzą, wiodą papryka, kolendra i czerwone cebula. A składniki odżywcze? Taka zupa to moc karotenoidów, witaminy C, polifenoli i białka. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            500 g 
           
         | 
        
           
               piersi z kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka papryki
             
                          
                170 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki czerwonej cebuli
             
                          
                160 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie kukurydzy
             
                          
                240 g
               
                       | 
          
| 
           
            12
           
         | 
        
           
              szklanek bulionu warzywnego
             
                          
                3000 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki suszonej kolendry
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oregano
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            250 g 
           
         | 
        
           
               makaronu orzo
             
                       | 
          
| 
           
            8
           
         | 
        
           
              łyżeczek natki pietruszki
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka papryki słodkiej
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i polewamy łyżeczką oliwy. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Paprykę i cebulę kroimy w paski. Czosnek siekamy. Warzywa podsmażamy w garnku z łyżeczką oliwy przez 2-3 minuty.
Dodajemy kurczaka i odcedzoną kukurydzę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 4-5 minut, aż warzywa i kurczak delikatnie się zarumienią.
Wlewamy bulion, przyprawiamy kolendrą i oregano.
Dodajemy makaron i gotujemy przez 15 minut. Całość posypujemy posiekaną natką świeżej pietruszki. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.