Zupa z kimchi z cukinią i boczniakami

Zupa z kimchi z cukinią i boczniakami

Uwielbiasz kuchnię koreańską? My tak samo, a dowodem na to niech będzie ten przepis – zupa z kimchi z cukinią i boczniakami. Aromatyczna, rozgrzewająca, lekko pikantna, a zarazem kwaśna – istna eksplozja smaków, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bogata w antyoksydanty, witaminy z grupy B i C idealnie rozgrzeje przy pierwszych objawach przeziębienia i mroźnej pogodzie za oknem. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa z kimchi z cukinią i boczniakami
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

531 kcal Kalorie
27 g Białko
15 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
7089 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu ryżowego
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
2
sztuki boczniaków
100 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
opakowania kimchi
150 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

531 kcal Kalorie
27 g Białko
15 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
7089 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Tofu i cukinię kroimy w kostkę, boczniaki w paseczki. Cebulę, kimchi i czosnek drobno siekamy. Natomiast imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cukinię, tofu, kimchi, boczniaki, cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy przez ok. 5 minut.

4

Po tym czasie dolewamy bulion. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średnią moc i całość gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 12-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy warzywa są miękkie, w razie potrzeby gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdyby zbyt duża ilość bulionu odparowała podczas gotowania, możemy dolać wodę.

5

W trakcie gotowania dodajemy imbir, sos sojowy, erytrol i ostrą paprykę, całość dokładnie mieszamy.

6

Gotową zupę podajemy z makaronem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?