Zupa z kaszą jęczmienną i pulpecikami drobiowymi
Zupy – świetnie rozgrzewają i dostarczają solidnej dawki warzyw. Problem w tym, że często słabo sycą i, że niejednokrotnie trudno nazwać je pełnowartościowym posiłkiem. Są jednak chlubne wyjątki, a jednym z nich jest nasza zupa z kaszą jęczmienną i pulpecikami drobiowymi. Źródło białka? Są nim delikatne pulpeciki z mięsa kurczaka. Węglowodany? Dostarcza ich pełna witamin kasza jęczmienna. Tłuszcze? Tutaj na scenę wchodzi olej rzepakowy. Całość dopełnia jeszcze porcja warzyw. Taki obiad dostaje ocenę celującą w kategorii „komponowanie posiłków”. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Pulpeciki: |
|
300 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy w 0,5 l wody przez 20 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Cebulę, czosnek, pomidory dodajemy do kaszy, gotujemy na niewielkim ogniu.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (mięso, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz). Formujemy niewielkie pulpety.
Dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.