Zupa z kaszą jęczmienną i pulpecikami drobiowymi

Zupa z kaszą jęczmienną i pulpecikami drobiowymi

Zupy – świetnie rozgrzewają i dostarczają solidnej dawki warzyw. Problem w tym, że często słabo sycą i, że niejednokrotnie trudno nazwać je pełnowartościowym posiłkiem. Są jednak chlubne wyjątki, a jednym z nich jest nasza zupa z kaszą jęczmienną i pulpecikami drobiowymi. Źródło białka? Są nim delikatne pulpeciki z mięsa kurczaka. Węglowodany? Dostarcza ich pełna witamin kasza jęczmienna. Tłuszcze? Tutaj na scenę wchodzi olej rzepakowy. Całość dopełnia jeszcze porcja warzyw. Taki obiad dostaje ocenę celującą w kategorii „komponowanie posiłków”. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,33/5
(z 3 ocen)
Zupa z kaszą jęczmienną i pulpecikami drobiowymi
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

489 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
205 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
200 g
 kaszy jęczmiennej perłowej
1
sztuka cebuli
80 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżeczka oleju
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Pulpeciki:

300 g
 mięsa mielonego z kurczaka
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżki bułki tartej
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

489 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
205 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy w 0,5 l wody przez 20 minut.

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

3

Cebulę, czosnek, pomidory dodajemy do kaszy, gotujemy na niewielkim ogniu.

4

Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką.

5

W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (mięso, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz). Formujemy niewielkie pulpety.

6

Dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.