Zupa z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa to jeden z „warzywnych” symboli lata – i świetne źródło folianów, żelaza, wapnia, beta-karotenu oraz witaminy C. Nie masz pomysłu, jak ją przygotować? Koniecznie wypróbuj nasz przepis – a zupa z fasolki szparagowej podbije Twoje podniebienie. Poza fasolką znajdziesz tu także (m.in.) marchewkę, cebulę, ziemniaki i dodatek jogurtu greckiego, który dba o dawkę letniego orzeźwienia. Całość fantastycznie sprawdzi się jako lekki obiad na upalne dni. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
150 g
|
fasolki szparagowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
sztuki liścia laurowego
2 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce. Natomiast cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz ziemniaki, podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę, całość zalewamy bulionem, wrzucamy przyprawy i umieszczamy w garnku mięso. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut.
Po tym czasie dorzucamy mrożoną fasolkę szparagową i gotujemy zupę przez kolejne 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. W przypadku surowej fasolki szparagowej dodajemy fasolkę na początku gotowania bulionu.
W miseczce hartujemy jogurt 2-3 łyżkami bulionu, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy. Całość energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Gotowe danie nakładamy do talerza.