Zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą

Zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą

Zupę krem warto spróbować chociaż raz w życiu. Ale pewnie na tym jednym razie się nie skończy. Nic dziwnego, bo zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą smakuje obłędnie! Aksamitna konsystencja kremu w połączeniu z chrupiącymi kuleczkami cieciorki z powodzeniem zasługuje na miano mistrzowskiego obiadu.

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 4 ocen)
Zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

446 kcal Kalorie
13 g Białko
21 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
1165 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
400 g
 dyni
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka cytryny
80 g
1
sztuka marchwi
80 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

446 kcal Kalorie
13 g Białko
21 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
1165 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Dynię, marchew, ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odsączoną ciecierzycę układamy obok, wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką i skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 230 stopni przez 25 minut.

2

Warzywa poza ciecierzycą przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dolewamy 600 ml wody, zagotowujemy.

3

Zupę gotujemy przez 10 minut , blendujemy na gładki krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą i posiekaną kolendrą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.