Zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą
Zupę krem warto spróbować chociaż raz w życiu. Ale pewnie na tym jednym razie się nie skończy. Nic dziwnego, bo zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą smakuje obłędnie! Aksamitna konsystencja kremu w połączeniu z chrupiącymi kuleczkami cieciorki z powodzeniem zasługuje na miano mistrzowskiego obiadu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
dyni
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię, marchew, ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odsączoną ciecierzycę układamy obok, wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką i skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 230 stopni przez 25 minut.
Warzywa poza ciecierzycą przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dolewamy 600 ml wody, zagotowujemy.
Zupę gotujemy przez 10 minut , blendujemy na gładki krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą i posiekaną kolendrą.
Smacznego!