Zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek
Jesień i zima to okres, w którym chętnie sięgamy po bardziej treściwe i pożywne potrawy. A gdy za oknem szaro i zimno, idealnie sprawdzi się nasz zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek. Taki posiłek nie tylko nasyci Cię na długo, ale także rozgrzeje i dostarczy mnóstwa niezbędnych składników odżywczych. Spróbuj — z takim obiad mroźne dni nie będą Ci straszne!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
sztuki listka laurowego
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
240 g
|
fasoli z puszki
|
0,1
|
szklanki mleka roślinnego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulkę i czosnek w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i dusimy na niej cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki liść laurowy, ziele angielskie i razem dusimy.
Do uduszonych pieczarek z cebulką dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, zalewamy wodą 1 cm nad poziom warzyw i gotujemy, aż będą miękkie. Do ugotowanych warzyw dodajemy odcedzoną fasolę, dodajemy mleko roślinne i zagotowujemy.
Gotową zupę przyprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego!