Zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek

Zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek

Jesień i zima to okres, w którym chętnie sięgamy po bardziej treściwe i pożywne potrawy. A gdy za oknem szaro i zimno, idealnie sprawdzi się nasz zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek. Taki posiłek nie tylko nasyci Cię na długo, ale także rozgrzeje i dostarczy mnóstwa niezbędnych składników odżywczych. Spróbuj — z takim obiad mroźne dni nie będą Ci straszne!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 6 ocen)
Zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

547 kcal Kalorie
32 g Białko
9 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
1047 mg Sód
31 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
10
sztuk pieczarek
200 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
2
sztuki listka laurowego
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
240 g
 fasoli z puszki
0,1
szklanki mleka roślinnego
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
2
łyżeczki koperku
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

547 kcal Kalorie
32 g Białko
9 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
1047 mg Sód
31 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulkę i czosnek w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i dusimy na niej cebulę.

2

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki liść laurowy, ziele angielskie i razem dusimy.

3

Do uduszonych pieczarek z cebulką dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, zalewamy wodą 1 cm nad poziom warzyw i gotujemy, aż będą miękkie. Do ugotowanych warzyw dodajemy odcedzoną fasolę, dodajemy mleko roślinne i zagotowujemy.

4

Gotową zupę przyprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.