
Zupa szpinakowa

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
100 g
|
makronu orzo
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy osobno według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kurczaka kroimy w małą kostkę lub cienkie paski. Czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy marchewkę i czosnek. Podsmażamy przez 2–3 minuty, aż warzywa lekko się zrumienią.
Wlewamy bulion i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 15 minut, aż mięso będzie ugotowane (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor w środku), a marchew zmięknie.
Wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2–3 minuty, aż zmięknie. W tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką według własnego smaku.
W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę lub gotujemy chwilę bez przykrycia na większym ogniu, aby dopasować konsystencji zupy pod własne preferencje.
Gotową zupę podajemy razem z makaronem.