Zupa z pora, ziemniaków i kurczaka

Zupa z pora, ziemniaków i kurczaka

Zupy często goszczą na naszych stołach. Jedną z propozycji może być zupa z pora, ziemniaków i kurczaka, przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym. Egzotycznego smaku nada jej olej kokosowy. Jeśli lubimy kremy, to gotową zupę możemy zblendować.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,42/5
(z 62 ocen)
Zupa z pora, ziemniaków i kurczaka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

361 kcal Kalorie
35 g Białko
5 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
1348 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
4
łodygi selera naciowego
180 g
2
sztuki pora
280 g
10
sztuk ziemniaków
700 g
500 g
 kurczaka
3
sztuki marchewki
240 g
2
ząbki czosnku
12 g
5
szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
1250 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

361 kcal Kalorie
35 g Białko
5 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
1348 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Obieramy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa i kurczaka (2-3cm).

2

Czosnek zgniatamy i siekamy.

3

Do garnka dodajemy olej i na nim dusimy warzywa przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

4

Następnie wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym momencie możemy zblendować zupę lub zostawić ją tak jak jest.

5

Dodajemy pokrojonego kurczaka i gotujemy około 2-3 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Teraz nasza aromatyczna zupa jest gotowa. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.