Zupa z pora, ziemniaków i kurczaka
Zupy często goszczą na naszych stołach. Jedną z propozycji może być zupa z pora, ziemniaków i kurczaka, przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym. Egzotycznego smaku nada jej olej kokosowy. Jeśli lubimy kremy, to gotową zupę możemy zblendować.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
2
|
sztuki pora
280 g
|
10
|
sztuk ziemniaków
700 g
|
500 g
|
kurczaka
|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
5
|
szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
1250 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa i kurczaka (2-3cm).
Czosnek zgniatamy i siekamy.
Do garnka dodajemy olej i na nim dusimy warzywa przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Następnie wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym momencie możemy zblendować zupę lub zostawić ją tak jak jest.
Dodajemy pokrojonego kurczaka i gotujemy około 2-3 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz nasza aromatyczna zupa jest gotowa. Smacznego!