Pomidorowe leczo z batatami

Pomidorowe leczo z batatami

Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Pomidorowe leczo z batatami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

473 kcal Kalorie
27 g Białko
13 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
1598 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 mięsa mielonego wołowego
350 g
 batatów
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka bakłażana
200 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
400 g
 czerwonej fasoli konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
1
garść bazylii
3 g
0,5
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
0,5
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
0,6
opakowania passaty
400 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

473 kcal Kalorie
27 g Białko
13 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
1598 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Bataty obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą – dwa razy więcej objętościowo niż batatów. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut – do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadały. Odcedzamy i odstawiamy.

2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w średnią kostkę. Cukinię i bakłażana kroimy w półplasterki grubości około 0,5 cm. Fasolę odsączamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

3

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż się zeszklą.

4

Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy bez przykrycia, na średnim ogniu, przez około 5–6 minut, aż mięso się zarumieni i nie będzie surowe.

5

Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana, mieszamy i smażymy bez przykrycia kolejne 5–7 minut, aż warzywa wyraźnie zmiękną.

6

Dodajemy ugotowane bataty, odsączoną fasolę i passatę pomidorową. Mieszamy. Doprawiamy oregano, bazylią, ostrą papryką i wędzoną papryką.

7

Gotujemy całość jeszcze 5 minut na małym ogniu bez przykrycia, aby smaki się połączyły. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadka – zwiększamy ogień i gotujemy chwilę dłużej do odparowania.

8

Podajemy na ciepło, opcjonalnie jeszcze posypując świeżą bazylią.

Pełne białka i przepyszne leczo z batatami

Szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo sycące. Właśnie takie jest leczo z batatami w wersji przygotowanej przez dietetyków i kucharzy Respo. W porcji ma aż 28 gramów białka i 15 gramów błonnika - oznacza to, że na długo zaspokaja głód, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jest też świetnym sposobem na włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw. Sprawdź koniecznie!

Leczo z batatem idealne do pracy

Jedzenie w pracy to częsty problem dla wielu osób. Dlatego warto mieć ze sobą coś gotowego, zdrowego i smacznego, dzięki czemu nie będziemy musieli sięgać po wątpliwej jakości gotowce. Leczo z batatami świetnie sprawdzi się w tym zakresie! Z czasem jeszcze zyskuje na smaku, dlatego zdecydowanie warto przygotować je jako posiłek do pracy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera