![Pomidorowe leczo z batatami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/01/17232222/batataa-1.png)
Pomidorowe leczo z batatami
Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy Smacznego!
![Pomidorowe leczo z batatami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/01/17232228/leczo-batat-gora-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
350 g
|
batatów
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
400 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
0,6
|
opakowania passaty
400 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy mięso, sól i pieprz, smażymy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili pokrojone w plasterki cukinię i bakłażana.
Smażmy, od czasu aż warzywa zmiękną.
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Podgotowujemy około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy na patelnię.
Dodajemy czerwoną fasolę i passatę. Doprawiamy pieprzem, oregano, bazylią, ostrą i wędzoną papryką.
Po wymieszaniu nasze pysze danie jest gotowe. Smacznego!