
Pomidorowe leczo z batatami
Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
350 g
|
batatów
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
400 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
0,6
|
opakowania passaty
400 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bataty obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą – dwa razy więcej objętościowo niż batatów. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut – do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadały. Odcedzamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w średnią kostkę. Cukinię i bakłażana kroimy w półplasterki grubości około 0,5 cm. Fasolę odsączamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż się zeszklą.
Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy bez przykrycia, na średnim ogniu, przez około 5–6 minut, aż mięso się zarumieni i nie będzie surowe.
Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana, mieszamy i smażymy bez przykrycia kolejne 5–7 minut, aż warzywa wyraźnie zmiękną.
Dodajemy ugotowane bataty, odsączoną fasolę i passatę pomidorową. Mieszamy. Doprawiamy oregano, bazylią, ostrą papryką i wędzoną papryką.
Gotujemy całość jeszcze 5 minut na małym ogniu bez przykrycia, aby smaki się połączyły. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadka – zwiększamy ogień i gotujemy chwilę dłużej do odparowania.
Podajemy na ciepło, opcjonalnie jeszcze posypując świeżą bazylią.
Pełne białka i przepyszne leczo z batatami
Szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo sycące. Właśnie takie jest leczo z batatami w wersji przygotowanej przez dietetyków i kucharzy Respo. W porcji ma aż 28 gramów białka i 15 gramów błonnika - oznacza to, że na długo zaspokaja głód, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jest też świetnym sposobem na włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw. Sprawdź koniecznie!
Leczo z batatem idealne do pracy
Jedzenie w pracy to częsty problem dla wielu osób. Dlatego warto mieć ze sobą coś gotowego, zdrowego i smacznego, dzięki czemu nie będziemy musieli sięgać po wątpliwej jakości gotowce. Leczo z batatami świetnie sprawdzi się w tym zakresie! Z czasem jeszcze zyskuje na smaku, dlatego zdecydowanie warto przygotować je jako posiłek do pracy.