Zupa pomidorowa z kurczakiem
Ulubiona zupa Polaków? Pomidorowa z pewnością zajęłaby jedno z 3 pierwszych miejsc! A jeśli masz ochotę przygotować ją w wersji bardziej sycącej, to zupa pomidorowa z kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Mięso to źródło białka – a białko odpowiada za odczuwanie sytości po posiłku, dodatek kurczaka do zupy jest więc świetnym pomysłem. Zresztą – taka zupa nie tylko lepiej syci, ale także „pełniej” smakuje. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego np. świderki lub orzo
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
4
|
szklanki bulionu
1000 g
|
2
|
opakowania pomidorów w puszce
800 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni, stale mieszając.
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka, smażymy jeszcze przez 4 minuty.
Dodajemy pomidory i bulion, mieszamy. Gotujemy przez 5 minut. Zupę podajemy z makaronem, posypujemy bazylią.