Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
Lubisz kwaśne zupy? Ogórkowa to klasyka, której trudno się oprzeć. Zobacz nasz przepis z ziemniakami. To znakomity pomysł na danie dla całej rodziny.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
8
|
sztuk ogórków kwaszonych
400 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
3
|
sztuki listka laurowego
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek oraz koperek drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek do zrumienienia.
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy oraz ziele angielskie. Podsmażamy przez chwilę.
Podsmażone warzywa zalewamy wodą (1 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości.
Do ugotowanych warzyw dodajemy starte ogórki kiszone i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut.
Zupę zabielamy mlekiem roślinnym. Przed zabieleniem warto dodać do mleka kilka łyżek zupy, energicznie wymieszać i dopiero wtedy połączyć z resztą zupy.
Pod koniec gotowania doprawiamy koperkiem, solą oraz pieprzem wedle uznania.