Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Lubisz kwaśne zupy? Ogórkowa to klasyka, której trudno się oprzeć. Zobacz nasz przepis z ziemniakami. To znakomity pomysł na danie dla całej rodziny.

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,02/5
(z 47 ocen)
Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

364 kcal Kalorie
11 g Białko
5 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
1617 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
sztuka marchwi
80 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki selera
100 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
8
sztuk ogórków kwaszonych
400 g
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
4
łyżeczki koperku
16 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
3
sztuki listka laurowego
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

364 kcal Kalorie
11 g Białko
5 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
1617 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

2

Ogórki ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek oraz koperek drobno siekamy.

3

W rondlu rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek do zrumienienia.

4

Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy oraz ziele angielskie. Podsmażamy przez chwilę.

5

Podsmażone warzywa zalewamy wodą (1 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości.

6

Do ugotowanych warzyw dodajemy starte ogórki kiszone i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut.

7

Zupę zabielamy mlekiem roślinnym. Przed zabieleniem warto dodać do mleka kilka łyżek zupy, energicznie wymieszać i dopiero wtedy połączyć z resztą zupy.

8

Pod koniec gotowania doprawiamy koperkiem, solą oraz pieprzem wedle uznania.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.