Zupa meksykańska z dynią i kukurydzą
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
200 g
|
dyni
|
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
opakowania nachosów naturalnych
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Paprykę w kostkę średniej wielkości ok. 2 cm. Odsączamy kukurydzę i czerwoną fasolę z zalewy. Kolendrę i papryczkę chilli siekamy i odkładamy na potem.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.
Bulion rozrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę w garnku. Smażymy cebulę do zeszklenia przez 3–4 minuty, następnie dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund do uwolnienia aromatu.
Dodajemy dynię i czerwoną paprykę, smażymy 2–3 minuty, mieszając.
Wlewamy bulion, dodajemy słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz według własnego uznania. Gotujemy pod częściowym przykryciem przez 10–12 minut, aż dynia będzie miękka.
Blendujemy gorącą dynię z bulionem i papryką na gładki, gęsty krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę gorącej wody. Konsystencja zupy powinna być bardziej gęsta.
Na patelni podsmażamy mięso mielone beztłuszczowo na średnim ogniu przez 5–6 minut, aż będzie lekko zrumienione.
Do zblendowanej zupy dodajemy mięso, kukurydzę i czerwoną fasolę. Podgrzewamy całość jeszcze 5-10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według własnego uznania.
Gotową zupę przekładamy do talerza. Dekorujemy ostrą papryczką i kolendrą. Podajemy na gorąco z nachosami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.