Zupa krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem
Zupa krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem to perfekcyjny kandydat na lekki obiad. To również niezwykle uniwersalne danie — możesz je przyrządzić zarówno latem (ze świeżego groszku), jak i zimą (z groszku mrożonego). Zupa ta ma jeszcze jedną ważną zaletę — apetyczny kolor! Dzięki temu pokochają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
porcja zielonego groszku
150 g
|
5 g
|
słonecznika
|
1
|
szklanka napoju sojowego
250 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Siekamy cebulę, czosnek. Obieramy i kroimy seler oraz ziemniaki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy groszek zielony, seler, ziemniaki i całość zalewamy wodą nad poziom warzyw. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik, aż będzie rumiany.
Gdy warzywa się ugotują dodajemy mleko roślinne, świeży szpinak i całość miksujemy na gładką zupę. Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem.
Gotową zupę nalewamy do miseczki i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!