
Zupa krem z selera z kurczakiem

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
łodyg selera naciowego
315 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym.
Na małej patelni rozgrzewamy oliwę (połowa), wrzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7–8 minut, aż mięso się zarumieni i będzie usmażone w środku (po nacięciu powinno mieć jasny kolor). Odstawiamy.
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Seler kroimy na cienki plasterki.
W garnku rozgrzewamy na małym ogniu pozostałą ilość oliwy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 4–5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
Wrzucamy seler naciowy i smażymy 3–4 minuty, mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 15 minut – aż seler zmięknie.
Wyłączamy palnik i blendujemy zupę na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie włączamy moc palnika na małą. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania. Gotujemy całość przez chwilę, aby zupa nabrała smaku i aromatu.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy niewielką ilość gorącej wody i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli jest zbyt rzadka, zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę bez przykrycia, aż część płynu odparuje.
Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki zupy i energicznie mieszamy, następnie wlewamy całość do zupy i mieszamy do połączenia. Wyłączamy palnik.
Pieczywo możemy podsmażyć na suchej patelni, na średnim ogniu lub podpiec w opiekaczu do zrumienienia.
Podajemy zupę z usmażonym kurczakiem i pieczywem. Na koniec posypujemy natką pietruszki.