Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni
Klasyka w nowoczesnym wydaniu? Nasza zupa krem z pomidorów z pestkami dyni jest idealnym przykładem! Pełna witamin, pożywna, a do tego superszybka w przygotowaniu — pokochają ją zarówno fani tradycyjnej „pomidorówki”, jak i koneserzy nowoczesnych smaków. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
garść świeżej bazyli
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
30 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pomidory z puszki, świeżą bazylię, odrobinę wody i gotujemy przez ok 10 minut.
Po 10 minutach miksujemy ze sobą wszystkie składniki na gładką zupę i przyprawiamy solą, pieprzem i w razie potrzeby ksylitolem.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej pestki dyni, aż zrobią się lekko rumiane i chrupiące.
Gotowy krem pomidorowy podajemy w miseczce posypany pestkami dyni, skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżą posiekaną bazylią.
Smacznego!