Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni

Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni

Klasyka w nowoczesnym wydaniu? Nasza zupa krem z pomidorów z pestkami dyni jest idealnym przykładem! Pełna witamin, pożywna, a do tego superszybka w przygotowaniu — pokochają ją zarówno fani tradycyjnej „pomidorówki”, jak i koneserzy nowoczesnych smaków. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,83/5
(z 24 ocen)
Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

452 kcal Kalorie
13 g Białko
30 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
150 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
garść świeżej bazyli
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
30 g
 pestek dyni

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

452 kcal Kalorie
13 g Białko
30 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
150 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.

2

Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pomidory z puszki, świeżą bazylię, odrobinę wody i gotujemy przez ok 10 minut.

3

Po 10 minutach miksujemy ze sobą wszystkie składniki na gładką zupę i przyprawiamy solą, pieprzem i w razie potrzeby ksylitolem.

4

Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej pestki dyni, aż zrobią się lekko rumiane i chrupiące.

5

Gotowy krem pomidorowy podajemy w miseczce posypany pestkami dyni, skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżą posiekaną bazylią.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.