
Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni
Klasyka w nowoczesnym wydaniu? Nasza zupa krem z pomidorów z pestkami dyni jest idealnym przykładem! Pełna witamin, pożywna, a do tego superszybka w przygotowaniu — pokochają ją zarówno fani tradycyjnej „pomidorówki”, jak i koneserzy nowoczesnych smaków. Spróbuj koniecznie!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
garść świeżej bazyli
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
30 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dusimy na małym ogniu, aż się zeszklą.
Dodajemy pomidory z puszki, świeżą bazylię, odrobinę wody i gotujemy przez ok 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ksylitolem.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej pestki dyni, aż zrobią się lekko rumiane i chrupiące.
Gotowy krem pomidorowy podajemy w miseczce posypany pestkami dyni, skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżą posiekaną bazylią.
Smacznego!