Zupa krem z buraka z rozmarynem
Zupa z buraka = tylko i wyłącznie świąteczny barszcz? Nic bardziej mylnego! To super-warzywo świetnie sprawdzi się jako podstawa delikatnej, lekko słodkiej zupy krem. Nie wierzysz? Nasza zupa krem z buraka to idealnie pyszny smak i moc składników odżywczych – m.in. potasu, żelaza i związków azotu o korzystnym wpływie na ciśnienie krwi. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk buraków
500 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
4
|
szklanki wody
1000 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, układamy w garnku bez obierania i zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Gotujemy około 50 minut, aż będą miękkie.
Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy. Jeżeli nie chcemy gotować buraczków, możemy kupić już ugotowane.
Buraki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, ziemniaki i rozmaryn.
Gdy cebula się zeszkli, a ziemniaki lekko zmiękną, dolewamy wodę i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Ugotowane warzywa z burakami miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Smacznego!